Образование и семейство

09 април 2019 15:26

Зам.-министър Николай Павлов се срещна с Националното представителство на студентските съвети

На срещата беше коментирано предстоящото Общо събрание на Европейския студентски съюз през май 2019 г., на което България е домакин...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Софийският университет стартира иинициативата „Твоето бъдеще е тук. Успехът е в България“

05 April 2019 14:31

Проектът включва поредица от интересни събития с гост-лектори, менторски часове, дни на отворените врати в компаниите партньори и др.

Българските студенти с възможност за платени стажове за изкуствен интелект

29 March 2019 20:50

Българските студенти могат да кандидатстват по програма "Цифрова възможност за студентите" за платени стажове в сфери, свързани с развитието на изкуствения интелект. Общо до края на 2020-та 6 хиляди студенти от Европейския съюз могат да използват тази възможност.Това стана ясно на конференция за изкуствения интелект и висшето образование на просветното министерство.

11-годишно момче стана най-младият студент в България (ВИДЕО)

16 March 2019 10:50

Петокласникът Димитър Самаров от Асеновград влезе в университет за програмисти

Илияна Йотова: Образованието и работодателите трябва да гарантират на младите успешна кариера у нас

15 March 2019 14:10

Акцент в изказването ѝ бе дълбокото разделение между младите хора в големите и малките населени места и различният старт, който получават за своята кариера

Откриха изложението "Образование без граници" в НДК

15 March 2019 13:31

В Националния дворец на културата откриха новото издание на изложението "Образование без граници" и кариерния форум "Образование и кариера", пише БНР.

Български компании в САЩ ще приемат на стаж европейски студенти

13 March 2019 11:06

Обмен на студенти и млади предприемачи, които да посещават американски компании с български произход по програмата на ЕС - A.L.E.C.O, договори заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев на среща с представители на български високотехнологични компании в САЩ, съобщиха от МВнР.

Открий своето образование и кариера - без граници!

08 March 2019 13:06

На 15 и 16 март в Националния дворец на културата ще се проведе новото издание на традиционното изложение „Образование без граници“ и на кариерния форум „Образование и кариера“. Събитието обединява двата сектора – образование и кариера, като представя водещи учебни заведения и компании. В изложението ще участват фирми, работодатели, училища, университети, академии, институции и организации от цял свят. Това е мястото, където потребителят може да открие желаното обучение и реализация и да се информира за съвременните изисквания от водещите работодатели. Събитието предоставя огромно разнообразие от възможности и перспективи. Организаторите тази година разширяват обхвата на изложението с темата, перспективите и възможностите за кариерно развитие. Този акцент – „Образование и кариера” е съпътстван и с конкретни предложения, които ще бъдат представени от десетки български работодатели и германската работодателска агенция. Като основната идея е образованието да бъде отговорна, сериозна крачка и условие за успешна кариера… в България. Посланието е след добро образование в чужбина, младите хора да се завърнат България и у нас да развият, приложат своите знания, квалификация и творчески възможности. Амбицията тази година е и да се представят нов тип образователни инициативи. Поводът е Международният Ден на потребителя – 15 март. В рамките на изложението квалифицирани и интересни лектори ще говорят за основните права на потребителя, въпроси, по които българинът сякаш не е дотам осведомен. Желаещите могат да изслушат беседите по следните основни теми: правото на образование, правото на информация, правото да бъдеш чут, правото на здравословна околна среда, правото на безопасност. Младежката конференция започва от 13:00 ч. след официалното откриване и в нея ще вземат участие интересни лектори от Асоциация Активни Потребители, Асоциация на европейските журналисти – България, Европейски потребителски център – България, WWF в България, Институт за пътна безопасност. Темата за право на образование ще бъде развита от един от най-обичаните преподаватели в Софийския университет доц. д-р Владислав Миланов, който ще представи защо езиковата култура и образованието стоят в основата на нашето общество. Всеки желаещ да посети изложението и младежката конференция може да се регистрира предварително на сайта на изложението или на място в Националния дворец на културата. Входът е свободен. Изложението е създадено през 2009 г. и е единственото в страната, което обединява двата сектора образование и кариера на едно място. Традиционно събитието привлича голям брой български училища, университети и фирми, както и участници от цял свят. Събитието се организира с подкрепата на Столична община и с медийното партньорство на над 70 медии от цялата страна. Изложението традиционно се посещава от хиляди ученици, студенти, младежи, млади учени, преподаватели, родители и общественици, професионалисти и експерти в съответните области.

Фестивал на фенерите в Русенския университет

20 February 2019 07:18

Фестивал на фенерите събра български и чуждестранни студенти в Русенския университет. Традиционното отбелязване на един от най-пищните китайски празници е и символ на любовта и новото начало. Чрез него студенти и преподаватели събират две култури на едно място.

Берковица дава стипендии на студенти, за да работят в града след завършването си

04 February 2019 16:00

Община Берковица ще отпуска месечни стипендии по 300 лева на студенти, които поемат ангажимента да работят в общината поне 5 години след завършване на образованието си, съобщават от БТА.

Да заложим на тези специалности при обучението в чужбина

04 February 2019 06:31

Все повече българи кандидатстват за магистратури в европейски университети, за да получат качествено образование в чужбина, което им гарантира успешна професионална реализация. В световен план, търсенето на магистратури се е увеличило, като предвижданията са броят на магистрите да се увеличи с 34 % до 2022 г. За сравнение, от 1996 г. до 2010 г. се е наблюдавал най-големият бум, изразяващ се в увеличение на магистрите с 63%. У нас този бум съвпада с присъединяването ни към ЕС, което даде несравнимо по-големи възможности за получаване на магистърска степен в чужбина, и то при приемливи цени. Оказва се, че учебните такси за магистри в държавните европейски университети са напълно достъпни за българските студенти. Например, във Великобритания се отпускат заеми за магистърските програми до 10 000 паунда. В Холандия таксите за 2019/2020 г. започват от 2083 евро и варират в зависимост от избраната програма, като едновременно с това се предлагат различни форми на студентско финансиране. В Австрия и Германия магистратурите са напълно безплатни (има само административни такси в някои университети) а и се предлагат различни стипендии. В Дания и Швеция обучението за магистри е безплатно, но критериите за прием, особено в Дания, доста се повишиха през последните 1-2 години. Сроковете за кандидатстване в магистърските програми са различни в зависимост от университета и специалността, като за Великобритания може да се кандидатства дори до края на месец август. Все пак, колкото по-рано е подадена кандидатурата, толкова по-добри са шансовете за прием, споделят от консултантска агенция за образование в чужбина „Едланта“. Обикновено изискването на университетите е магистърската степен да бъде в същата сфера, в която е и бакалавърската, т. е. ако кандидатът е завършил бакалавър по бизнес мениджмънт, може да запише спортен мениджмънт на ниво магистратура. Само в някои случаи е възможно отдалечаване от бакалавърската програма, например при насочване към сферата на бизнеса и мениджмънта. За българските кандидат-магистри най-желани страни са Великобритания, Холандия, Германия и Австрия, като лидер все още е Великобритания. Наред с традиционните магистратури в сферата на финансите, правото и компютърните науки, скорост набират много нови, интересни и перспективни програми, напр. Информационна сигурност, Мениджмънт и иновации, Енергиен мениджмънт, Работа с бази данни и биометрични данни, Микробиология и биотехнологичен анализ, Биомедицинско инженерство, Устойчиво развитие и др. ИТ специалностите все още са силно предпочитани поради възможности за бързо професионално израстване и високия жизнен стандарт, който осигуряват в перспектива.