Икономика и бизнес

13 април 2019 13:58

Данъчни под прикритие проверяват превозите между София и Перник

Нови случаи на нерегламентиран превоз по маршрута София - Перник разкриха инспекторите на „Фискален контрол” вечерта в петък. Те са установили, че леки автомобили превозват пътници на цената на автобусния билет, като правят това непрекъснато в рамкит...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

В над 80 на сто от проверките на НАП по Черноморието не са открити нарушения

16 August 2019 09:25

Най-често срещаното нарушение е несъответствието на наличността в касата с отчетеното на фискалното устройство

Данъчни запечатаха 25 търговски обекта по Северното Черноморие

14 August 2019 12:33

Проверка вдигна двойно оборота на ресторант

НАП затвори 15 заведения в "Слънчев бряг"

07 August 2019 15:44

Петнайсет търговски обекта на територията на курортния комплекс "Слънчев бряг" са запечатани за 48 часа с цел обезпечаване на доказателства за целите на ревизионни действия. Екипи на териториалната дирекция на НАП-Бургас са извършили проверка на 60 обекта в курорта. Двадесет от обектите са на две бургаски фирми, а останалите - на фирми, регистрирани в столицата. Запечатаните обекти са предимно за продажба на дюнери, магазини и заведения за бързо хранене, а моментните им обороти са иззети от данъчните. Това съобщи говорителят на НАП - Бургас Христо Узунов. В конкретния случай става дума за фирми без дълготрайни материални активи и собственост на рискови лица, които отчитат обороти, трупат, но не плащат дължими данъци и осигуровки. Това е изключително рисков профил, поставили сме под наблюдение близо 200 такива фирми, стопанисващи около 600 търговски обекта по морето. Те нямат дълготрайни материални активи, собственост са на рискови лица. Същевременно във фирмите се назначават работници, понякога на необичайно високи заплати, подават се данни за трудовите договори, но не се подават осигурителни декларации и не се внасят дължимите осигуровки, кaза директорът на дирекция "Контрол" в НАП-Бургас Пенка Жекова. От там уточняват, че поради липса на активи, натрупаните задължения не могат да бъдат обезпечени и затова отговорността по заплащане на задълженията ще бъде вменена на физическите лица, които реално стопанисват обектите, а не на рисковите собственици, които са малоимотни и в повечето случаи не предполагат за активната дейност на "техните обекти". От началото на юли по Южното Черноморие са извършени над 4 000 проверки като основната цел на кампанията на НАП е насърчаване на доброволното спазване на данъчното и осигурителното законодателство и създаване на равнопоставена бизнес среда.

Автобус с деца се запали на пътя Бургас – Варна

03 August 2019 18:16

Днес, около 15:40 часа, на телефон 112, е постъпил сигнал за пожар, възникнал по време на движението на автобус, превозващ деца от Молдова. Инцидентът се е случил на пътя Бургас - Варна, в района на Бяла. Това съобщиха от полицията. Няма пострадали хора. Причините за пожара се изясняват.

Данъчните в Бургас наблюдават 200 фирми с рискови собственици

01 August 2019 14:55

Дружествата са с дейност търговия и стопанисване на питейни заведения по Южното Черноморие

Тайни клиенти дебнат по Черноморието за касови бележки

01 August 2019 10:47

Инспектори от Националната агенция по приходите правят засилени проверки по българското Черноморие за издаването на касови бележки. В инспекцията са включени и тайни клиенти. Плажуващите на Северния плаж в Бургас споделиха, че редовно се издават касови бележки за чадърите и шезлонгите. От 8 ч. сутринта цивилните екипи на данъчните започват да проверяват за нарушения. Пред бТВ те обявиха, че редовно извършват контролни покупки и се представят за клиенти. Говорителят на приходната агенция в Бургас Христо Узунов заяви, че проверките са повишили фискалната дисциплина на търговците. „Само през месец юли сме извършили над 2500 проверки. Всяка осма проверка установява някакво нарушение – неиздаване на касов бон или разлика в касовите наличности. Благодарение на контролните действия има реално отчитане на оборотите”, допълни Узунов. От НАП заявиха, че са установили некоректно отчитане на суми, взети от чуждестранни туристи – вместо фискален бон, търговци често издават служебни такива. Тази измама е засечена в Слънчев бряг. „Направили сме профил на около 100 фирми, които отчитат обороти, но са без дълготрайни материални активи и на рискови лица”, допълни говорителят на НАП.

Запалилият се автобус на АМ "Тракия" тъкмо минал технически преглед

03 July 2019 13:40

Пламналият вчера автобус, който е превозвал деца от "Слънчев бряг" до Крумовград, е минал технически преглед преди пътуването. Това заяви пред bTV зам.-кметът на Крумовград Неждие Акиф, чието дете също е било сред пътуващите ученици. Шофьорът, който е и едноличен собственик на фирмата, обясни, че възпламеняването се получило, след като двигателят на автобуса блокирал. Към момента децата вече са се прибрали и сред тях няма пострадали. В автобуса са пътували общо 31 деца. Придружителите им обаче разказват, че те не са изпаднали в паника, когато е настъпил пожарът. "Нямаше паника сред децата, бързо се изнесоха. Спря се много бързо, реагирахме, изкарахме децата навън и всичко завърши благополучно", разказа Йорданка Мамирева, ръководител на танцовата група "Пъстра китка" към училище "Васил Левски" в Крумовград. След инцидента на помощ се притекли линейка и пожарна, които са осигурили вода на децата.

НАП започва проверки по Черноморието

28 June 2019 16:11

Приоритет за проверяващите ще бъде издаването на касови бележки

НАП продава тонове салами и кашкавал

14 June 2019 20:47

Продажба на 16 тона германски колбаси и кашкавали, внесени в страната от фирма с неплатени задължения, обяви НАП в Бургас. Вносителят е с просрочени задължения. Наложено е било обезпечение на стоката, което обаче не е внесено в срок. „Фирмата е обжалвала, но съдът е потвърдил действията на приходната администрация и съгласно действащото законодателство, собственик на хранителните продукти става държавата”, каза говорителят на териториалната дирекция Христо Узунов. Продажбата ще стане чрез пряко договаряне на 24 юни от отдел Държавни вземания на НАП Бургас. „Желаещите трябва да внесат необходимите документи до 20 юни. Оглед на стоката, която се съхранява в хладилна камера в Рибно пристанище Бургас може да се направи на 18 и 19 юни във времето от 13.00 до 15.00 часа. Срокът на годност на колбасите е февруари 2021 г., а на кашкавалените - февруари и април 2020 г.”, каза Узунов. Близо 300 000 лв. от подобна търговия е внесла в държавата от началото на текущата година НАП.

И НАП се включи в проверките на кабелните оператори

14 June 2019 20:01

И НАП се включи в проверките на кабелните оператори, като те обхванаха и областите София и Пловдив. Открити са над 30 нарушения на данъчното законодателство. Запечатани са няколко офиса.