Образование и семейство

14 април 2019 08:18

В СУ ще се проведат изпитите по история на България и по биология за кандидат-студенти

Кандидатите за специалността "Медицина" също пред изпитание днес...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

7148 кандидат-студенти за Софийския университет

09 July 2019 14:28

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2019/2020 година беше обявен днес. 7148 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище, съобщиха от пресцентъра на СУ. На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е "Психология". На второ място е "Софтуерно инженерство". Третото място заема специалността "Право". На следващите места кандидатите са поставили специалностите "Фармация", "Комуникационен мениджмънт", "Компютърни науки", "Английска филология", "Предучилищна и начална училищна педагогика", "Журналистика" и "Медицина". След първото класиране са приети 66 лауреати и първенци на национални и международни олимпиади. От 10 до 12 юли новоприетите студенти имат няколко възможности, като първата е да се запишат в специалността, в която са класирани на първия етап. Записването се извършва в отдела "Студенти" на факултета, в който кандидатите са приети. Студентската книжка се купува в книжарниците в Ректората и във факултетите. Освен нея, трябва да бъдат представени оригинал и копие на дипломата за средно образование, лична карта, документ за платена семестриална такса, формуляр за записване на новоприетите студенти /изтегля се от страницата на Софийския университет и се попълва/, попълнен онлайн формуляр за електронна студентска карта и квитанция за платена такса за електронна студентска карта, две паспортни снимки и декларация за здравно осигуряване, която се получава при записването. Другата възможност за кандидатите е да потвърдят в специалността, в която са класирани на първия етап - при потвърждаването оригиналната диплома за средно образование се депозира в съответния факултет. Приетите по първото си желание кандидати се записват в специалността без право да потвърждават за участие в следващи класирания. Неприетите от първия етап кандидати участват автоматично в следващия етап на класирането. Вторият етап на класирането в СУ ще бъде обявен на 16 юли. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон, и некласираните кандидат-студенти. От 17 до 19 юли, включително, класиралите се от втория етап кандидати трябва да потвърдят или да се запишат в избраната специалност. На 23 юли ще бъде обявен третият етап на класирането. Записването за него е окончателно и трябва да бъде направено от 24 до 26 юли, включително.

Изтича срокът за регистриране на кандидат-студентите в СУ

28 June 2019 21:12

Утре - 29 юни, е последният ден, в който кандидат-студентите ще могат да се регистрират в Софийския университет.

Приключи проектът Докторантски център "Свети Климент Охридски" на СУ

27 June 2019 23:05

Приключи европейският проект "Докторантски център "Свети Климент Охридски" на Софийския университет. Той беше финансиран по програма "Наука и образование за интелигентен растеж", с около 700 000 лева и в него се включиха близо 600 докторанти.

СУ провежда два изпита днес

23 June 2019 08:37

С днешните изпити по френски език и по география днес приключва втората кандидатстудентска сесия за учебната 2019/2020 година в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Изпитът по френски език започва в 9.00 часа и цели проверка на езиковите знания и умения на кандидатите. Той се състои от диктовка, превод и комплексен езиков тест. Изпитът по география е от 14:00 часа и е върху учебния материал от задължителната и профилираната подготовка по география и икономика. Той е във вид на тест от 100 въпроса, от които 40 са от учебния материал за девети клас, а останалите 60 - от учебния материал за десети клас. Максималният брой точки от теста е 100. Три часа продължава изпитът по география, а правилните отговори от него се публикуват в страницата на СУ няколко часа след приключването му. На 17 юни 2019 г. започна приемът на документи за класиране на кандидат-студентите за учебната 2019/2020 г. в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Кандидат-студентите, които желаят да участват в класирането, трябва да се регистрират на адрес https://online.uni-sofia.bg до 17.30 ч. на 29 юни 2019 г. Първият етап на класирането ще бъде обявен на 9 юли 2019 г., вторият етап - на 16 юли 2019 г., а третият етап - на 23 юли 2019 г.

Започна приемът на документи за кандидатстване в Техническия университет

17 June 2019 14:21

От днес до 29 юни Техническият университет в София ще приема документи за редовните кандидат-студентски изпити за учебната 2019/2020 година, съобщиха от учебното заведение.

От днес се приемат документи за класиране на кандидат-студентите в СУ "Св. Климент Охридски"

17 June 2019 10:36

Вузът прекрати практиката на изнасяне на списъци на сградата на Факултета по химия и фармация

Продължават кандидат-студентските изпити в СУ

15 June 2019 23:08

С изпити по математика II, испански език, руски език и със събеседване за специалност „Графичен дизайн“ продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2019/2020 г. Кандидатстудентският изпит по математика II е писмен и се състои в решаване на осем задачи, съобщиха от университета.

Софроний Врачански за втора поредна година се падна на изпита по история в СУ

15 June 2019 08:54

Втората изтеглена изпитна тема за кандидат-студентите на висшето училище е "Българската държава според Санстефанския договор, Берлинския договор и Търновската конституция

Започват изпитите за кандидат-студенти в Югозападния университет в Благоевград

08 June 2019 09:12

В Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград започва редовната изпитна сесия. Днес са изпитите по български език, математика, история и география. Кандидат-студенти не липсват, а сред най-предпочитаните специалности тази година е педагогика.

Мисъл на Албер Камю се падна на кандидат-студентите по БЕЛ в СУ

08 June 2019 09:10

Върху мисълта на Албер Камю "Човекът е единственото създание, което отказва да бъде, каквото е", трябва да пишат кандидат-студентите, които полагат изпит по БЕЛ в СУ "Св. Климент Охридски". 1423-ма студенти се явиха на изпита. Темата и вариантът на теста бяха изтеглени от зрелостници.