Икономика и бизнес

14 април 2019 15:08

Теменужка Петкова ще участва в международния форум "Атомекспо 2019" в Сочи

Очаква се в рамките на събитието да се обсъди приносът на атомната енергия към борбата с климатичните промени...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

ТЕЦ-овете запазват стратегическото си място в енергетиката

18 August 2019 17:54

Министърът на енергетиката обясни как централите на въглища ще могат да предоставят услуги на пазара по-дълго

Ердоган нареди бързо да се строят АЕЦ

16 August 2019 11:26

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нареди да бъде максимално ускорена реализацията на проектите за изграждане на атомни електроцентрали в страната, предаде ТАСС.  С цел да няма забавяне при осъществяването на проектите за атомни електроцентрали, реализирани в координация с министерството на енергетиката и природните ресурси, както и за по-ефективно използване на атомната енергия за мирни цели, следва да бъде отделено максимално внимание на изпълнението на ангажиментите на всички съответни държавни структури и министерства и да бъде осигурена всякаква необходима подкрепа за осъществяването на въпросните проекти, се казва в нареждане на Ердоган, публикувано днес в турския Държавен вестник.  В документа е посочено още, че за Турция има голямо значение успешната и безопасна реализация на проектите за атомни електроцентрали на територията на страната. Това ще помогне на републиката да покрие потребностите си от електроенергия и да намали зависимостта си от внос на енергийни ресурси, се казва в текста.  Турция планира идните години да изгради три атомни електроцентрали. В момента в окръг Мерсин (Южна Турция) се изгражда АЕЦ Аккую. Властите планират да изградят АЕЦ и в черноморския окръг Синоп и обмислят изграждането на трета атомна електроцентрала в страната, съобщава БТА. 

Теменужка Петкова: "Росатом" искат да участват в АЕЦ "Белене"

14 August 2019 09:00

"Росатом" и още 4 фирми са заявили желание да участват в реализацията на АЕЦ "Белене". Това заяви министърката на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ тази сутрин. "Нека да запазим търпение до 19 август, когато ще видим всички заявления от компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект." АЕЦ "Козлодуй" купува оборудване за 2,8 млн. лв. от площадката на "Белене" Според Петкова няма да има негативна реакция от страна на Европейската комисия, ако руската атомна компания спечели проекта. "Процедурата, която ние разработихме е публична, прозрачна. Съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват в този тип процедура. Отделно от това самата процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС. Спазени са абсолютно всички изисквания на европейското законодателство в областта на атомната енергия." И добави, че България ще предостави всяка информация, която бъде поискана, на ЕК. Медведев и Борисов: Да обсъдим потенциалите на Черноморския и Каспийския регион След 19 август ще се разработи кратък списък на желаещите да участват в проекта и държавата ще започне преговори с тях.  "3 млрд. лв, парите на българските граждани, вече са инвестирани в този проект. Той е важен и за енергийната сигурност", подчерта Петкова.

Четири компании с интерес към АЕЦ "Белене"

12 August 2019 16:42

България обмисля внос и транзит на туркменски газ

Седмични новини за енергетика

09 August 2019 17:11

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" произведе 145 млн. лв. загуба през полугодиетоЗагубите на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" продължават да се увеличават въпреки опитите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да поддържа централата жива с извънредни заповеди за изкупуване на енергията ѝ. За първите шест месеца на 2019 г. дружеството е на минус с...

Активисти: Русия готви „Чернобил върху лед“

07 August 2019 10:59

Платформата, върху която е плаващата централа е закотвена в Мурманск, и ще бъде изтеглена 5000 километра, за да пристане в Чукотка. Но сложната операция може да доведе до авария и голяма екологична катастрофа

Бившият шеф на НЕК: Евтиният ток се изнася навън, скъпият остава тук

05 August 2019 11:32

Има излишен ток, който в момента дори не работи, а ние страдаме от липса на ток. А последните предложения в законодателството в тази насока няма да решат проблема', допълни Илиев.

Работодатели сезират ЕК и КЗК за нарушения в енергетиката

03 August 2019 17:26

Сигналът е изпратен в деловодството на Главна дирекция "Конкурентоспособност" на ЕК и Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия (ACER)

Белгия неправомерно удължила живота на два ядрени реактора

29 July 2019 14:44

Белгия е нарушила европейското законодателство, като не е направила оценка за въздействие върху околната среда (популярна у нас като ОВОС - б.р.), преди да удължи живота на два атомни реактора. Това гласи разпространено днес решение на Съда на Европейския съюз (СЕС). Това обаче не означава, че реакторите трябва да бъдат изключени. Те могат временно да продължат работа, доколкото има действителна и сериозна опасност от прекъсване в електроподаването. Пожар и експлозия в белгийска АЕЦ Съдебното решение се отнася за блоковете „Дул 1“ и „Дул 2“. През 2003 г. Белгия решава постепенно да се откаже изцяло от атомната енергетика. През 2015 г. обаче тя прави изключение в законодателството си, за да продължи работата на тези два реактора до 2025 година. Екоорганизации оспориха още тогава решението на властите в Брюксел. Мотивът бе, че то е взето, без да бъде направена оценката за въздействие върху околната среда, която се изисква от европейското законодателство. Белгийският Конституционен съд препрати делото на европейските съдилища. През ноември генерален адвокат на ЕС подкрепи екозащитниците, като заяви, че е трябвало да бъде направена екологична оценка. Според него обаче е имало и други фактори, които биха могли да оправдаят решението за удължаване на работата на реакторите. Съдът в Люксембург днес прие тезата на адвоката и постанови, че оценката все още може да бъде осъществена, за да може проектът да изпълни изискванията. Над половината електроенергия в Белгия се произвежда от атомни централи. В АЕЦ „Дул“ работят общо четири реактора. В разположената близо до границата с Германия централа „Тианж“ има три реактора.

До 2028 г. брутното електропотребление в страната няма да надвиши 40 600 гигаватчаса

24 July 2019 09:21

Това пише в десетгодишния план за развитие на електропреносната мрежа на България на ЕСО