Образование и семейство

15 април 2019 06:28

Започва кампанията за прием на първокласници в столичните училища

Кампанията за прием на първокласници в София започва от днес. Над 57 000 деца тръгват на училище през есента, една четвърт от които в столицата....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Има ли напрежение заради приема на първокласници в София?

05 June 2019 07:34

Родители на първокласници в София твърдят, че децата им не са били приети в нито едно от училищата, в които кандидатстват, включително в кварталното. Гост с коментар по темата в в Сутрешния блок на БНТ1 беше началникът на Регионално управление на образованието в София-град Ваня Кастрева.

Започва записването на първокласници в София

03 June 2019 17:02

Започва записването на класираните за прием ученици в първи клас. Първото класиране ще стане ясно още тази вечер. Записването на първокласниците ще става до 17 ч. в четвъртък (6 юни), а час по-късно – в 18 ч. на 6 юни ще бъдат обявени свободните места за второто класиране.

Всички първолаци във Враца отново ще получат знамена за 3-ти март

26 February 2019 16:35

Патриотичната инициатива да раздаде на училищата от града българския трибагреник е на Община Враца. За 4-ти път по повод Националния празник 3 март националното знаме ще бъде раздадено на всички ученици от първи клас на територията на община Враца. Тази година за първи път знамена ще получат и децата от подготвителните групи на 16 детски градини, както и учениците от ХІІ клас. Преди раздаването на знамената пред зрелостниците ще бъде прожектиран филм за бележития врачанин Мито Орозов, с автори

Промени в наредбата за първокласниците

24 February 2019 12:27

Важна информация за родителите на първокласници в столицата. Променена е наредбата за прием на ученици в първи клас. Тази година всички братя и сестри на ученици до 12 години ще бъдат приемани с предимство в училището, в което учи по-голямото дете. Промяната се прави, за да не се налага родителите да водят децата си в две различни училища.

7 първолаци в Бобовдолския затвор

19 September 2018 22:24

Със 7 първолаци стартира учебната година в училище СОУ „Д-р Петър Берон“ към Бобовдолския затвор. Най-вероятно бройката ще се увеличи, тъй като има още 3-4 лишени от свобода, които са заявили желание да се образоват, но към настоящия момент се проучват, обявиха от школото. „Похвално е, че с всяка изминала година все повече затворници решават да учат. Изискването е те да нямат завършен съответния клас преди да започне изтърпяването на присъдата. Има някои, които се записват само, за да намалят присъдата си, други обаче приемат обучението присърце“, обявиха от учебното заведение към затвора. Учениците в раирани дрехи са близо 100, но през тази година няма да има паралелка в 12-и клас. Не са малко и лишените от свобода, които изявяват желание да се учат на занаят в разкритите две професионални паралелки - " Помощник в строителството" за учениците от VIII и IX и „Монтажник на вътрешни ВиК мрежи“ - IX- XII клас. „Голяма част от затворниците искат да се научат на занаят, за да могат да се реализират на пазара на труда след изтърпяване на присъдата“, коментираха преподаватели от училището. СОУ "Д-р Петър Берон" отвори врати преди 5 години и с всяка изминала се радва на все повече ученици. Школото разполага с пет класни стаи и учителски кабинет, като за първи път през 2013 г. посреща 49 лишени от свобода. „Всеки от нас е приел предизвикателството да работи така, че да намери път към ученика и заедно, стъпка по стъпка да постигнем успех. Ето от откриването на училището, учениците му са двойно повече, което не е малък успех“, обявиха още преподаватели от учебното заведение.

Министър Красимир Вълчев: С около 3000 по-малко са първокласниците тази година

17 September 2018 08:06

60 хиляди първокласници се очаква днес да тръгнат на училище за първи път. Заради демографската криза, те ще бъдат с около 3 хиляди по- малко от миналата година. Това каза в интервю за Сутрешния блок на БНТ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Колко ученици и учители са на училище от днес, ще продължат ли да се ремонтират училища и по време на учебната година, ще има ли електронни дневници и таблети, колко ще станат учителските заплати- вижте интервюто на Елиана Димитрова и Мария Балканска с министър Красимир Вълчев.

Повече първокласници ще посрещне през новата учебна година Поморие

12 September 2018 11:39

Повече първокласници ще посрещне през новата учебна година Поморие. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на града Иван Алексиев по повод предстоящата учебна година. Той обясни, че учениците в първи клас миналата година са били 220, а тази година се очаква да бъдат 252. Кметът на Поморие коментира и ремонтните дейности на училищата в града, като каза, че има довършителни работи само в ОУ „Христо Ботев&ldq

130 първолаци в община Мездра ще прекрачат за първи път прага на училището

12 September 2018 10:10

В навечерието на новата учебна година петте училища в община Мездра ще отворят врати на 17 септември. Всяка година средата на септември се превръща в незабравим ден за родителите и първолаците. По традиция с най-голям трепет и нетърпение първият учебен ден е очакван от малките първокласници, които за първи път ще прекрачат прага на училището. Тази година в община Мездра 130 първокласници ще изпълнят с глъч класните стаи. В трите градски училища ще влязат общо 105 деца, а в Зверино и Моравица – 25.