Икономика и бизнес

15 април 2019 14:29

КЗЛД: Имената на участниците в процедури по ЗОП не се заличават

Вижте какво посочва в свое становище надзорният орган...

източник: www.economy.bg
Виж повече

 
Свързани новини

50% от обществените поръчки се изготвят от непрофесионалисти?

22 April 2019 22:45

50% от обществените поръчки се изготвят от непрофесионалисти, твърдят от Камарата на архитектите. Затова те настояват за открити международни конкурси на всички обществени поръчки в строителството. Според архитектите новото кръгово кръстовище във Варна е пример за неуспешна обществена поръчка. Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще направи проверка на всички поръчки, които засягат Столичната община.

ВиК дружествата ще строят и реконструират близо 350 обекта в страната

22 April 2019 17:35

Предвижда се да бъдат обявени над 190 обществени поръчки

Всяка трета проверена обществена поръчка - с открити нарушения

19 April 2019 13:02

Всяка трета обществена поръчка, която е била проверена от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), е с открити нарушения на закона. Това се разбра от думите на министъра на финансите Владислав Горанов в парламентарния контрол днес.  Горанов даде отчет за работата на финансовата инспекция по темата за 2017 и 2018 г., след като от 2012 г. с промяна в закона институцията бе натоварена с работа по контрол на обявяването и изпълнението на процедури по ЗОП.  През последните две години АДФИ е проверила общо 2342 процедури за обществени поръчки, като общата им стойност е 2,6 млрд. лв. Това е 10 на сто от всички обявени търгове в държавата за същия период, съобщи Горанов. От 2342 проверени търга, при 743 са открити нарушения на закона. Това прави проблемна почти всяка трета от проверените обявени обществени поръчки, показва аритметиката. Установени са и 167 случая, при които институциите не са обявили публичен търг за услуги или доставки, въпреки че по закон това е било задължително. Най.честите нарушения са свързани с нарушени принципи за публичност на процедурите, с условия по тях, които ограничават конкуренцията, дават предимство или затрудняват дадени участници в тях, след сключване на договор в изпълнител незаконосъобразно договорът е бил изменян и т.н.  АДФИ е съставила 1607 акта за административни нарушения за 2017 и 2018 г., като половината - над 800, са именно заради нарушения на разпоредбите на Закона за обществените поръчки. По думите на Горанов засилването на контрола върху публичните търгове е една от целите на правителството за защита на финансовите интереси на държавата. Всяка година се изготвя и план, по който да се правят проверките. Въпреки че всяка трета проверена поръчка е проблемна, от общия брой обявени процедури с нарушения били около 3 на сто (едва 10% от търговете се проверяват от АДФИ на практика, както стана ясно по-горе). Владислав Горанов съобщи още, че част от електронната централизирана система за обществените поръчки - проект на ресорната агенция, за да се спазят изискванията на специалната евродиректива по темата, ще е готова до ноември 2019 г. Това е и срокът, записан изрично в закона, в който новата система трябва да е факт.  По думите на министъра пълна функционалност на всички модули ще има през 2020 г. 

Държава и общини с незаконни харчове

10 April 2019 23:15

Държавата и общините са изхарчили незаконно над 8 млн. лева, а други над 6 милиона липсват. Това показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция за първите три месеца на годината. Сред най-големите нарушители са оръжейният търговец "Кинтекс" и горското дружество "Тузлушка гора"

Председателят на КЗЛД за правото да бъдем "забравени" в интернет

02 April 2019 07:42

Все повече осъдени престъпници искат да заличат миналото си, позовавайки се на европейски регламент за личните данни. От началото на годината в Комисията за защита на личните данни са постъпили над 10 сигнала за премахване на информация от печатни и електронни медии. От Комисията публикуваха вчера становище заради зачестилите сигнали, свързани с правото да бъдеш "забравен". Днес гост в студиото на сутрешния блок на БНТ беше Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.

КЗЛД се произнесе по тълкуването и прилагането на чл. 25к от ЗЗЛД

01 April 2019 12:01

Срокът за съхранение на лични данни на участници в процедури по подбор започва да тече от момента на окончателно им приключване

Правото „да бъдеш забравен” в контекста на журналистическата дейност

01 April 2019 11:10

Вижте какво посочи КЗЛД в свое становище

БСП внесе жалба в КС срещу Закона за защита на личните данни

20 March 2019 12:10

БСП внесе жалба в Конституционния съд заради приетите преди месец промени в Закона за защита на личните данни. Според говорителя на партията Елена Йончева десетте критерия, които журналистите трябва да спазват при работа с лични данни застрашават свободата на словото у нас. Един месец след като Народното събрание прие промените в Закона за защита на личните данни, БСП внесе жалба в Конституционния съд. Според членовете на партията 10-те критерия, които журналистите трябва да спазват при работа с лични данни, всъщност застрашават свободата на словото у нас.

Йончева дава на Конституционния съд Закона за защита на личните данни

19 March 2019 16:34

Президентът Румен Радев наложи вето, мнозинството го отхвърли

Дончев: До края на годината обществените поръчки ще се възлагат изцяло електронно

15 March 2019 10:40

Трябва да сме дръзки и амбициозни. Типът инвестиции в голяма степен ще се запази. Не предвиждам и промяна в обемите, каза вицепремиерът