България

15 април 2019 15:35

"Коалиция за България" настоява за временен мораториум върху сделката за F-16"

Когато отношението към един етнос се превръща в норма на политическо съществуване, нещата добиват характера на липса на държавност, заяви Румен Петков...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

САЩ предложиха официално договор за изтребителите

17 June 2019 15:22

Офертата е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили, се казва в съобщението

Офертата за F-16 се чака до седмица

11 June 2019 18:36

Официалното предложение от САЩ за цена на 8-те изтребителя F-16 за Военновъздушните сили на България се очаква до 1 седмица. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Караканов пред Нова тв днес. След като офертата е факт, тя ще бъде коментирана с партньорите ни, преди да се вземе решение за сделката. България вече обяви, че не може да си позволи много повече от 2 млрд. лв. за новите изтребители, докато първоначалната оферта на американският производител на F-16 "Локхийд Мартин" бе доста по-висока (в първия проект за инвестиционния разход, приет от парламента таванът на цената бе 1,8 млрд.лв., но след решението да се преговаря именно за американските машини се допуска и отклонение от началните заложени параметри на бъдеща сделка - б.р.). Американските власти одобриха преди дни сделка с България на стойност 2,9 млрд. лв. От българското правителство увериха, че това е максимална цена и преговорите за намаляването й до нивата, които станата ни може да си позволи, продължават.  Каракачанов: До 25% вероятност да няма сделка за F-16 „Не купуваме самолети само за да имаме самолети, не ги купуваме само за охрана на въздушното пространство, не ги купуваме само, за да правим авиошоу, купуваме авиация, която, не дай си Боже, може да се наложи да участва в бойни действия”, обясни днес Каракачанов. И подчерта, че около потенциалната сделка има 3 големи въпроса. Първият е цената, както и оборудването и въоръжението на самолетите и отговорник по темата е военното министерство. Вторият въпрос е свързан с параметрите за индустриално сътрудничество - с тази част се занимава Министерството на икономиката. Третият казус е свързан с начина на плащане, ако се стигне до покупката на 8-те изтребителя. Отговорник е Министерството на финансите, а проблемът е свързан с това, че България иска разсрочено плащане в годините и на етапи. Но засега американската страна не е съгласна. Една от причините е, че няма история на предишни големи сделки между страната ни и САЩ, за да се позволи от страна на партньорите ни в НАТО плащанията да не са накуп. Министърът на финансите Владислав Горанов обяви през седмицата, че България може да плати около 2 млрд. лв. наведнъж.  „Има вариант сумата (при сделка - б.р.) да бъде депозирана на сметка, от която дори ще прибираме годишна лихва. От нея ще се тегли при всеки етап от сделката. Но това са неща, които, надявам се, министър Горанов ще свърши по най-добрия начин”, коментира Каракачанов.

АБВ предлага партийната субсидия да е между 5 и 7 лв.

10 June 2019 15:35

В границите между 5 и 7 лв. трябва да се фокусира дискусията колко да бъде минималната партийна субсидия, заяви лидерът на АБВ Румен Петков по повод законопроекта на МС за 1 лев на глас. Според Петков всичко под тази граница ще обрече партиите на зависимост.

Дончев: 3 млрд. лв за самолети нямаме. Няма и натиск

10 June 2019 09:24

България в момента няма 3 млрд. лева за самолети, но и финалната оферта за закупуване на нови изтребители F-16 от САЩ още не е получена, обяви пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев по повод преговорите с американската страна по сделката. По думите му "в момента е спекулация е да се коментира каквато и да е цена". Поводът е обявеното от властите в САЩ разрешение да бъдат продадени на страната ни 8 изтребителя на цена 2,9 млрд. лв., което е много над обявената от България сума от 1,8 млрд. лв. (с опция за повишение, но по думите на представители на правителството - до около 2 млрд. лв. - б.р.). .„Българското правителство не работи под натиск”, каза още Дончев  по повод сделката и добави:  „България има нужда от силна бойна авиация. Не виждам защо не се приема като българско постижение, а като услуга към някой”. Горанов: Вероятно ще платим изтребителите наведнъж След това припомни: „Гласуваната сума от американския конгрес е таванът. Това не е финалната оферта. Финалната оферта още не сме я получили.” Дончев коментира още предложенията на ГЕРБ за драстично орязване на партийните субсидии от 11 на 1 лв. на глас, както и предложенията, дошли първо от Делян Пеевски и ДПС, а след това и от БСП, за диференцирани по-ниски ставки на ДДС на стоки като хляб, лекарства, книги и др. И двете бяха определени като популизъм, но от различен вид: "Едно е да правиш популизъм на гърба на държавата, което е много грозно, съвсем друго е да правиш популизъм на гърба на партиите, което също не е много хубаво, но е по-малко вредно”. Нинова "надцаква" Пеевски с по-нисък ДДС за хляба, месото и млякото „Практиката показва, че по-ниските ставки на ДДС не водят до промяна в цените. Разликата не отива в крайния потребител, а остава в търговеца. Това е мярка, която се прилага за стимулиране и подпомагане на търговците. Диференцираната ставка е много по-трудна за администриране и дава чудесни възможности за данъчни злоупотреби”, категоричен бе още Дончев. Относно скандала с къщите за гости, Дончев заяви, че не трябва да затихва, а да е обеца на ухото на всички. Но уточни:  „Разходите за къщи за гости са под 1% от изразходваните европейски средства. Този скандал слага грозно петно на всички похарчени пари. Има милиарди похарчени смислено и целесъобразно.” Цветанов подаде оставка от всички постове в ГЕРБ, Борисов я прие На въпрос кой е номер две в ГЕРБ след оставката на Цветан Цветанов, Дончев заяви: „Трябва да има структурни промени. Една партия трябва да се опита да бъде по-близо до хората. Важно е да се повиши имунитета в партията,  да се създадат механизми, които да реагират веднага. Готвят се промени в устава, някои от тях са в тази посока”.

Ген. Съби Събев: Ще бъде обсъдена нова цена за изтребителите F16 блок 70

08 June 2019 20:03

Сумата най-вероятно ще е около 1,2 млрд. долара, подчерта бившият представител на България в НАТО

Горанов: Вероятно ще платим изтребителите наведнъж

07 June 2019 12:33

Държавата може да си позволи да плати наведнъж новите изтребители, като вероятно няма да успеем да убедим САЩ за разсрочено плащане. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос дали може да се договори разсрочено плащане, съобщава БНР. "В преговори сме още, най-вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане. Със сигурност военните проекти са скъпо за нас усилие. Това, което съм убеден, е, че F-16 блок 70 е най-оптималният за нас вариант. В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптималната цена, която е определена от парламента. 2 милиарда са доста пари, но след като това е приоритет, след като сме членове на НАТО, вероятно и това усилие трябва да бъде направено", заяви той. Ген. Съби Събев: Вероятно ще платим малко над 2 млрд. лв. за изтребителите По думите на военния министър Красимир Каракачанов максималната цена, която България може да си позволи, е 2 млрд. лв. Според проекта за инвестиционен разход, приет първоначално от Народното събрание, таванът за цена бе 1,8 млрд. лв. След решението да се започнат преговори със САЩ, а не с Швеция за "Грипен", въпреки че първата оферта бе по-скъпа, Народното събрание разреши и отклонение от цената. Без да се записва в какъв празмер може да е тя. Вчера генерал Съби Събев, един от създателите на Атлантическия съвет, коментира, че Словакия, която също е в процес на закупуване на американски самолети, е успяла да се гоговори за 3-годишно разсрочено плащане и това трябва да се използва като "коз" от София, за да си издейства същия механизъм. Във вторник Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността на САЩ (DSCA) съобщи, че Държавният департамент е дал принципното си одобрение за евентуалната продажба за България на 8 нови бойни самолета F-16C/D Block 70/72 при цена 1,673 млрд. долара (почти 2,9 млрд. лв.). Според Министерството на отбраната обаче обявеното от САЩ не е предложение за цена по конкретната сделка, а разговорите продължават. 

Соломон Паси: Сега е моментът да се мисли кога ще се оборудваме с F-35

07 June 2019 07:59

Сега е моментът да се мисли кога Въоръжените сили на България ще се оборудват със следващото поколение изтребители F-35 - това мнение изрази бившият министър на външните работи Соломон Паси в студиото на сутрешния блок на БНТ. По думите му, Конгресът на САЩ е задал финансов таван за евентуалната продажба на самолети F-16 блок 70 на България, но изтъкна, че България все още не се ползва с възможните отстъпки на лоялен клиент, когато става дума за оръжейни покупки, с каквито например се ползва в момента Словакия.

Посланикът на САЩ: Изтребителите няма да струват 1,6 млрд.

06 June 2019 14:58

Ерик Рубин е категоричен, че цената „ще бъде значително по-ниска от тавана от 1,6 млрд. долара, който американският Конгрес гласува”

Каракачанов за изтребителите F-16: Винаги има шанс да няма сделка между България и САЩ

06 June 2019 14:51

Сумата е много по-малка от гласуваната от Конгреса. 2 милиарда лева е максимумът, който може да си позволим. Но няма да режем нито от бройката, нито от качеството на самолетите", каза още той.

Ген. Съби Събев: Вероятно ще платим малко над 2 млрд. лв. за изтребителите

06 June 2019 08:01

България вероятно ще се съгласи да плати малко над 2 милиарда лева за закупуването от САЩ на осем изтребителя F-16. Такава прогноза направи тази сутрин по бТВ генерал Съби Събев. Както е известно, преди ден Конгресът на САЩ даде разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя F-16 Блок-70 на стойност 1,6 млрд. долара, или около 2,9 милиарда лева. Това е много над тавана, записан в проекта за инвестиционен разход, приет от Народното събрание. Първоначално бе записана сумата от 1,8 милиарда лева с ДДС. Парламентът обаче даде възможност за отклонение от тази сума - без конкретика в какъв размер трябва да е то. Неофициално се говореше за сума около 2 милиарда лева. Страната ни настоява и за разсрочено плащане (това изискване също е записано в приетия от НС проект за инвестиционен разход - б.р.), докато Щатите искат предварително такова. "Това е много добра пакетна сделка. Цената вероятно ще бъде намалена. Но не трябва да се прехвърля границата отвъд това, което искаме да изградим като способности. Около 2 милиарда можем да постигнем. Може би малко ще надвишим, но ще е "около". След 15-16 юни ще стане ясно", заяви Събев, който е и съосновател на Атлантическия съвет. По думите му обаче САЩ "няма да отрежат, ние ако искаме можем да отрежем нещо". US Конгресът одобри финансовата рамка за изтребителите за България Пример за "орязване" на разходите бе даден с тези 40 милиона лева, колкото би струвало обучението на английски език за боравене със сложната техника. Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов определи сумата като твърде висока при положение, че военнослужещите ни владеят английски. Според генерал Събев имало "малко неразбиране". Изисквало се владеенето на специализиран английски език, но все пак би могло да се отреже малко от това перо, ако предварителните тестове покажели, че няма нужда от въпросното обучение. По думите му ако до края на юли Народното събрание подпише договора – през 2022 г. ще започнем да получаваме изтребителите. "Но зависи какво ще постави като срок американската страна. Преди нас има други три страни, а ние малко закъсняхме", посочи обаче генералът. Защо е правилно да купим американски изтребители Събев сподели и че е изтекла информация за това, че Словакия е успяла да договори със САЩ 3 години разсрочване на плащанията по своята оръжейна сделка. "Това, разбира се, може да се ползва като аргумент", посочи той в отговор на въпроса можем ли и ние да постигнем такива условия. Генералът обаче отбеляза, че "ще ни трябва допълнителен оръжеен комплект". "Сега ни се предоставя базата. И мисля, че съвсем коректно американската страна направи това предложение", смята той. По думите му до 2025 г. ще имаме пълна ескадрила. Но ако се откажем от сделката... "Губим доверие, ако не ги вземем. САЩ е сред стратегическите партньори. Всяка страна се стреми да развива сътрудничество със САЩ."