Икономика и бизнес

15 април 2019 16:51

ДНСК връчи заповед за спиране на строежа „Златен век“ в столицата

ДНСК спря строежа на небостъргача "Златен век", който се изгражда от фирмата "Артекс". Това стана със заповед на началника на ДНСК на основание чл. 224 от Закона за устройство на територията....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Прокуратурата: Не сме изисквали списъци с всички клиенти на "Артекс"

24 April 2019 16:43

Съобщението е на пресцентъра на Прокуратурата на Република България

"Артекст" поиска ДНСК да не спира "Златен век"

12 April 2019 19:44

Два дни преди да получат заповедта за цялостно спиране на строителството на 34-етажната сграда "Златен век", от "Артекс" поискаха Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) да не се прилага решението. В писмо до строителния контрол, цитирано от бТВ, от "Артекс" отчитат, че са напълно отстранени всички забележки на ДНСК. Преди седмица ДНСК връчи констативен акт за открити нарушения при строежа. Оттам обявиха, че след изтичане на необходимия срок на възражение, ще бъде издадена заповед и за цялостно спиране на строителния обект, до отстраняване на констатираните нарушения. Контролният строителен орган едва ли щеше така бързо да се задейства, ако преди това лично премиерът Бойко Борисов не разпореди на ДНСК да спре строежа на небостъргача в София.  В петък арх. Весела Мирянова, съсобственичка на "Артекс", заяви, че издаването на заповед, дори за частично, а още повече за цялостно спиране на строителството, би било "напълно незаконосъобразно". От компанията настояват за още една проверка, преди спирането на строежа в понеделник. Преди три дни управителят на фирмата Пламен Мирянов също обяви, че "Артекс" ще обжалва решението за спиране на строежа. "Ние сме уверени в нашата правота и в това, че имаме законни строителни книжа, както и действащо разрешение за строеж. Старо римско правило е – когато общественото мнение влезе през вратата на съда, правосъдието излиза през прозореца на съдебната зала. Общественото мнение не бива да диктува законните решения на органите на България", заяви тогава той.

ДНСК: На 15 април ще бъде връчена заповедта за спиране на строежа „Златен век“

11 April 2019 15:28

На 15.04.2019 г. предстои връчване на заповедта за спиране на строежа „Златен век“, включително и ефективното спиране на строителните и монтажните работи. Това заявиха от ДНСК в официално прессъобщение по повод публикации в интернет пространството и запитване на медии относно извършващо се строителство по „Златен век“.

"Артекс" пише на президента: Разчитаме да проучите обективно случая "Златен век"

09 April 2019 16:12

От компанията заявяват, че разчитат на градивността и безпристрастността на институцията, която той въплъщава

"Артекс“ ще обжалват спирането на строежа "Златен век"

09 April 2019 11:56

"Ние сме уверени в нашата правота", заяви арх. Пламен Мирянов-младши

„Артекс“ искат среща с премиера Борисов

08 April 2019 13:22

Днес премиерът, представители на Инициативен комитет „Лозенец, заедно с регионалния министър и кмета на столицата разговаряха с Бойко Борисов за спирането на строежа на небостъргача „Златен век”

Фандъкова: Посланието от спирането на строежа на „Златен век“ е, че законът важи за всички

08 April 2019 12:22

Искам да благодаря на премиера Борисов, защото той наистина успя да координира всички наши действия, така че това, за което ние настояваме и твърдим от доста време, да може да стане факт, посочи тя и уточни, че политическата воля е да се спази законът

Петя Аврамова: Спираме строителството на „Златен век“, не го правим под обществен натиск

08 April 2019 12:13

Ще спазим законовата процедура – след изтичане на 7-дневния срок на ДНСК ще издадем заповед за спиране на строителството. След това съдът ще каже, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството

"Артекс" с позиция за строителството на "Златен век"

06 April 2019 20:12

Два дни след като премиерът Бойко Борисов разпореди спиране на строежа на сградата на фирма "Артекс" - "Златен век", днес наш екип видя, че там все още работата продължава. За това сигнализираха и наши зрители.

Небостъргачът на "Артекс" изведнъж се оказа с редица нарушения

05 April 2019 15:08

Небостъргачът на "Артекс" се оказа с редица неизпълнени дейности по първоначалния проект. Това разкри днес министърката на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. "Проверката на проекта "Златен век" приключи вчера, има изготвен констативен акт – възложителите са уведомени и той ще им бъде връчен", обясни тя. "Констатираните нарушения касаят подземните етажи - неизпълнение на дейности, които са залегнали в проекта." Става дума за подвижни платформи за автомобили, които трябва да обслужват подземните нива, и отделно проблеми със съседен терен, в който се работи, но за който няма строителни книжа. Пак след намеса на Борисов: спира строителството на "Златен век" Всичко това става ясно, след като "Златен век" бе проверяван шест пъти от дирекцията за строителен контрол, и те откриха проблем едва при последната проверка - и то единствено, че "Артекс" е проектант, изпълнител и надзорник на проекта. Въпреки протестите на столичаните от "Лозенец" и изтеклия срок за строежа, от ДНСК твърдяха, че той може да продължава, докато съдът не се произнесе по въпроса с изтеклото разрешение. Темата с протестите от изминалите няколко години бе забравена, докато скандалът с евтините апартаменти, продавани от "Артекс", не я събуди. ДНСК не откри проблем с разрешителното за небостъргача на "Артекс" Така вчера се оказа, че строежът в действителност трябва да бъде спрян - но след като премиерът Бойко Борисов каза тежката си дума. С официално съобщение от Министерски съвет обявиха, че "на среща при министър-председателя Бойко Борисов кметът на София Йорданка Фандъкова отново заяви, че разрешението за строеж на сградата "Златен век" в столичния квартал "Лозенец" е изтекло".  "Всички проверки, които са извършвани до този момент от строителния контрол, са правени от регионалната дирекция. Това е първата проверка, която се прави от централната дирекция – лично арх. Иван Нестеров (директорът на ДНСК) е участвал при проверката както на място на строежа, така и при прегледа на всички строителни книжа", обясни днес Аврамова. Не става ясно дали това означава, че досега всички проверки не са открили нередности, защото Нестеров не ги е извършил. ДНСК не откри проблем с разрешителното за небостъргача на "Артекс" От "Артекс" са получили акт за спиране на строежа, който могат да обжалват в 7-дневен срок.  "Към момента има проверка на Специализирана прокуратура, подадени са всички документи – ще бъдат прегледани от издаването на разрешението за строеж до сегашния момент на строителството. В същото време инициативният комитет е подал жалба в Софийския административен съд, така че и там предстои дело", каза още Аврамова. След като приключат всички проверки ще стане ясно дали сградата може да бъде разрушена. Засега са вдигнати 17 от предвидените 34 етажа.