Икономика и бизнес

15 април 2019 16:51

ДНСК връчи заповед за спиране на строежа „Златен век“ в столицата

ДНСК спря строежа на небостъргача "Златен век", който се изгражда от фирмата "Артекс". Това стана със заповед на началника на ДНСК на основание чл. 224 от Закона за устройство на територията....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

"Артекс" съди организатори на протеста срещу "Златен век"

06 June 2019 13:02

Строителната компания "Артекс" съди двама от организаторите и участници в протестите срещу строежа на небостъргача "Златен век" за нанасяне на "неимуществени вреди", научи "Клуб Z. На 5 юни, сряда, в Софийския градски съд са образувани две граждански дела по постъпили искови молби от фирмите „Артекс – Златен Век" и „Артекс - Инженеринг". И двете молби са по чл.45 от Закона за задълженията и договорите. Цитираният текст гласи следното: Чл. 45. Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното. "Златен век" изкарва граждани на протест Исковите молби са срещу адвокат Никола Вапцаров, който е и член на инициативния комитет "Лозенец", настояващ от години за спиране на строежа на "Златен век", и срещу Мариан Башур - един от активистите.  Въпреки премиера: институциите пак си прехвърлят "Златен век" Строителната компания претендира по 100 000 лв. неимуществени вреди от всеки един от двамата активисти. На толкова те оценяват увредения си имидж. Строителството на сградата "Златен век", която се намира до хотел "Маринела" в София, бе обявено за спряно през април лично от премиера Бойко Борисов. Той дори се срещна с протестиращите срещу небостъргача. На срещата са били Вапцаров и Башур.  В последствие от "Артекс" също настояха за такава среща. Междувременно в цялата история различни държавни институции си "прехвърляха топката" по отношение на "Златен век". Главният архитекст на София Здравко Здравков изрази съмнения за документите на "Артекс", свързани със строежа, ДНСК първоначално твърдеше, че нещата са наред, после започнаха проверки. В крайна сметка спиране имаше. Има и обжалване на решението пред съда, което още е в ход.  "Артекс" обжалва спирането на строежа на "Златен век" Преди това избухна скандалът "Апартаментгейт", също свързан с името на "Артекс" - заради разкрития, че Цветан Цветанов, Цецка Цачева и други видни фигури от управлението са закупили апартаменти от въпросната фирма (в различни нейни сгради) на по-ниски от пазарните цени.  Пак след намеса на Борисов: спира строителството на "Златен век" Претенциите срещу Вапцаров и Башур за нанесени неимушествени вреди вероятно са заради техни изказвания публично по адрес на "Артекс". Според запознати обаче в документите по заведените две граждански дела има и претенции за претърпени имуществени вреди. Очаквайте подробности. 

Прокуратурата: Не сме изисквали списъци с всички клиенти на "Артекс"

24 April 2019 16:43

Съобщението е на пресцентъра на Прокуратурата на Република България

"Артекст" поиска ДНСК да не спира "Златен век"

12 April 2019 19:44

Два дни преди да получат заповедта за цялостно спиране на строителството на 34-етажната сграда "Златен век", от "Артекс" поискаха Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) да не се прилага решението. В писмо до строителния контрол, цитирано от бТВ, от "Артекс" отчитат, че са напълно отстранени всички забележки на ДНСК. Преди седмица ДНСК връчи констативен акт за открити нарушения при строежа. Оттам обявиха, че след изтичане на необходимия срок на възражение, ще бъде издадена заповед и за цялостно спиране на строителния обект, до отстраняване на констатираните нарушения. Контролният строителен орган едва ли щеше така бързо да се задейства, ако преди това лично премиерът Бойко Борисов не разпореди на ДНСК да спре строежа на небостъргача в София.  В петък арх. Весела Мирянова, съсобственичка на "Артекс", заяви, че издаването на заповед, дори за частично, а още повече за цялостно спиране на строителството, би било "напълно незаконосъобразно". От компанията настояват за още една проверка, преди спирането на строежа в понеделник. Преди три дни управителят на фирмата Пламен Мирянов също обяви, че "Артекс" ще обжалва решението за спиране на строежа. "Ние сме уверени в нашата правота и в това, че имаме законни строителни книжа, както и действащо разрешение за строеж. Старо римско правило е – когато общественото мнение влезе през вратата на съда, правосъдието излиза през прозореца на съдебната зала. Общественото мнение не бива да диктува законните решения на органите на България", заяви тогава той.

ДНСК: На 15 април ще бъде връчена заповедта за спиране на строежа „Златен век“

11 April 2019 15:28

На 15.04.2019 г. предстои връчване на заповедта за спиране на строежа „Златен век“, включително и ефективното спиране на строителните и монтажните работи. Това заявиха от ДНСК в официално прессъобщение по повод публикации в интернет пространството и запитване на медии относно извършващо се строителство по „Златен век“.

"Артекс" пише на президента: Разчитаме да проучите обективно случая "Златен век"

09 April 2019 16:12

От компанията заявяват, че разчитат на градивността и безпристрастността на институцията, която той въплъщава

"Артекс“ ще обжалват спирането на строежа "Златен век"

09 April 2019 11:56

"Ние сме уверени в нашата правота", заяви арх. Пламен Мирянов-младши

„Артекс“ искат среща с премиера Борисов

08 April 2019 13:22

Днес премиерът, представители на Инициативен комитет „Лозенец, заедно с регионалния министър и кмета на столицата разговаряха с Бойко Борисов за спирането на строежа на небостъргача „Златен век”

Фандъкова: Посланието от спирането на строежа на „Златен век“ е, че законът важи за всички

08 April 2019 12:22

Искам да благодаря на премиера Борисов, защото той наистина успя да координира всички наши действия, така че това, за което ние настояваме и твърдим от доста време, да може да стане факт, посочи тя и уточни, че политическата воля е да се спази законът

Петя Аврамова: Спираме строителството на „Златен век“, не го правим под обществен натиск

08 April 2019 12:13

Ще спазим законовата процедура – след изтичане на 7-дневния срок на ДНСК ще издадем заповед за спиране на строителството. След това съдът ще каже, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството

"Артекс" с позиция за строителството на "Златен век"

06 April 2019 20:12

Два дни след като премиерът Бойко Борисов разпореди спиране на строежа на сградата на фирма "Артекс" - "Златен век", днес наш екип видя, че там все още работата продължава. За това сигнализираха и наши зрители.