България

15 април 2019 17:54

Организации на хората с увреждания отхвърлиха предложените промени за ТЕЛК

Национално представителните организации на хората с увреждания са отхвърлили предложените от здравното министерство промени в наредбата за медицинската експертиза. Това стана ясно след заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждан...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Държавата ще стимулира разкриването на работни места за хора с увреждания

16 June 2019 12:20

За целта са предвидени над 4,5 млн. лв. до края на годината. Новата програма за заетост на хора с увреждания е одобрена и се очаква следващата седмица да бъде обнародвана в "Държавен вестник".

Роботи на БАН помагат на хора с увреждания и деца с аутизъм

11 June 2019 20:30

Два робота, конструирани от учените от БАН, могат да помагат на хора с увреждания и да учат деца с аутизъм. "Анри едно" и "Анри две" имат още много таланти. Те притежават елементи на изкуствен интелект и дори могат да повикат помощ, ако животът ви е застрашен. Защо обаче двата робота умишлено не изглеждат като хора

Съпрузи с увреждания осъдиха държавата

07 June 2019 17:58

Ефросима Белева и Александър Аврамов трябва да получат 3000 лв. обезщетение

До 10 000 лв за работодател при назначаване на служител с трайни увреждания

06 June 2019 21:56

Работодателите могат да получат до 10 000 лв., за да приспособят работно място за човек с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Същата сума може да бъде отпусната и за оборудване на всяко ново работно място съобразно заболяването на работника, съобщиха от министерството на труда и социалната политика.

Пациент на хемодиализа от Пазарджик обяви гладна стачка

05 June 2019 18:35

Пациент на хемодиализа от Пазарджик обяви гладна стачка. Причината е скандандално решение на ТЕЛК комисия в града, с което му е отнето правото на лична помощ. Мъжът вече е сезирал НЕЛК, като настоява и за незабавна проверка от здравния министър по случая.

Кабинетът одобри промени в Наредбата за медицинската експертиза

05 June 2019 16:01

Те предвиждат хората с множество заболявания да получават проценти и за съпътстващите диагнози при условие,че поне от 2 заболяванията носят поне 50% намалена работоспособност. Освен това в решенията на ТЕЛК ще се вписва международният код на болестите. Така ще се затегне контролът и ще се избегне издаването на фалшиви документи Хората, които се чувстват ощетени от действащите в момента правила, ще могат да подадат заявления за преосвидетелстване от ТЕЛК до 1 месец след влизане в сила на новите правила.

Млади дизайнери създадоха първите у нас дрехи за хора с двигателни проблеми

03 June 2019 20:50

Седем млади дизайнери създадоха първите в България облекла за хора с двигателни затруднения. Така зарадваха седем души, за които е трудно да намерят подходящи дрехи сред тези, които се предлагат по магазините. Тази вечер на специално ревю те показаха своите мечтани облекла. Идеята е част от проекта "Невидима красотата" на фондация "Мога сам". Вижте повече в репортажа на Татяна Йорданова.

Откриха първата в страната платформа за риболов за хора с увреждания

02 June 2019 10:45

Първата в страната платформа за риболов, пригодена за хора с увреждания, беше открита в пазарджишкото село Звъничево. Инициативата е част от проявите, с които се отбелязват 90 години от създаването на Българския рибарски съюз.Вижте и още във видеото.

Нови микробуси за хората с увреждания във Варна

01 June 2019 11:30

Хората с увреждания във Варна получиха два нови специализирани микробуса за превоз в рамките на града. Колите разполагат с 6 места за седящи, пространство за две инвалидни колички и специална платформа за качването им. Средствата за микробусите, на обща стойност 140 000 лева, са осигурени от Община Варна.

Около 80 000 души имат право на асистент по Закона за личната помощ

01 June 2019 08:34

За да използват услугата те трябва да преминат през индивидуална оценка на потребностите. Към края на април в Агенцията за социално подпомагане са подадени около 37 000 заявления. В по-малко от 1200 от тях е посочена потребност от лична помощ.