Свят

15 април 2019 20:44

Столетница атакува местната власт в Германия

Освен изборите за Европейски парламент на много места в ЕС ще се провеждат и местни избори. В Германия една 100-годишна дама, бивша учителка по физическо, иска да влезе в градския съвет, за да реши проблема с липсата на възможности за спорт на младит...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Германия улеснява екстрадирането на чужденци без право на пребиваване

17 April 2019 17:52

Текстовете, предложени от вътрешния министър Хорст Зеехофер, бяха приети въпреки съпротивата на социалдемократите, либералите и зелените

Доставят пощата с лодка в германския резерват Шпреевалд

09 April 2019 11:30

Разнасянето на пощата с лодка е традиция отпреди повече от 120 години в биосферния парк Шпреевалд, разположен южно от Берлин. Сега разносвач е Андреа Бунар, която се грижи за 65 домове, някои от които наистина могат да бъдат достигнати само по вода.

107-годишен свиленградчанин е най-възрастният българин

04 April 2019 15:42

Неделчо Бойков отпразнува рождения си ден на 4 април. Столетникът още цепи дърва и сам пали печката си

Стачка в Берлин: Без градски транспорт в германската столица

01 April 2019 17:25

В Берлин, за трети път през тази година стачкуват служителите на градския транспорт. В германската столица не се движат нито трамваи, нито автобуси, нито метро. Този протест e най-суровият, защото продължава през целия ден. Таксиметровите компании, с техните 5000 автомобили, са претоварени от курсове.

Германия евакуира кметствата на 6 града заради заплахи

26 March 2019 11:54

Кметствата в няколко германски града бяха евакуирани днес заради отправени анонимни заплахи за атаки, съобщиха ДПА и ТАСС, като се позоваха на местната полиция. Сред засегнатите градове са Аугсбург, Кайзерслаутерн, Кемниц, Гьотинген, Нойкирхен и Рендсбург, а полицията съобщи, че мерките са взети с превантивна цел, предаде БТА. Германия се променя пред очите ни: какво видях в Регенсбург Голяма полицейска операция имаше в Аугсбург. Според говорител на полицията анонимно писмо със заплаха е било изпратено в Кайзерслаутерн по електронната поща. Местното кметство се претърсва от полицаи със следови кучета, а районът около него е отцепен. В Аугсбург е спряно движението на трамваите, минаващи близо до сградата на кметството, съобщи местното електронно издание "Фокус онлайн.

Събориха с контролиран взрив 20-етажна сграда в Дуисбург

24 March 2019 17:00

20-етажна сграда в западния германски град Дуисбург беше взривена чрез контролирана експлозия, съобщава Ройтерс. Местните власти заявиха, че зданието, издигнато през 70-те години на миналия век и известно като "Белият гигант", е трябвало да бъде разрушено, за да се направи място за нов по-модерен строеж.

Баба Катинка от Криводол закръгли 100 години

21 March 2019 12:00

Катинка Цветкова Найденова от Криводол отбеляза 100-годишния си юбилей. Бабата е потребител в Дома за стари хора „Зора“ във Враца и е от първите, настанени в социалната услуга. Празникът бе организиран от директора на Дома - Калинка Николова и работещите в социалното заведение. Сред сред гостите на тържеството бе и кметът на Враца Калин Каменов.

21% отстъпка за жените в градския транспорт на Берлин

18 March 2019 17:43

21 процента отстъпка в цените за градския транспорт за жените в Берлин. Поводът е международният ден на равно заплащане.

Германия ограничи забраните за дизеловите коли

15 March 2019 16:58

Германските депутати одобриха днес закон, който цели да ограничи въздействието на забраните за движение на стари дизелови коли, наложени от съда в редица германски  градове, предаде АФП. "Забраните за движение са много драстична мярка и не могат да бъдат ефективен отговор, освен ако не бъдат взети и други, които да позволят в краткосрочна перспектива да бъдат спазвани нормите", коментира вчера Флориан Пронолд, държавен секретар по опазването на околната среда, при първото гласуване на текста в Бундестага, долната камара на германския парламент. Подобни мерки вече се оценяват като "неоснователни" в градовете, където концентрацията на азотен диоксид не превишава 50 микрограма на един кубичен метър въздух. Днес Бундесратът, горната камара на парламента, даде зелена светлина на закона. След поредица съдебни решения, задължаващи общините да забранят най-замърсяващите коли, най-старите дизелови не могат да се движат в Щутгарт и по редица уличи на Хамбург. Очакваше се скоро и други градове да бъдат включени в този списък. Като промени закона, управляващата коалиция, често критикувана заради тесните си връзки с автомобилостроитената промишленост, се надява тези ограничения, които предизвикват гнева на шофьорите, да бъдат отменени.

Разрушения и ранени при торнадо в Германия (видео)

14 March 2019 13:20

За отстраняване на щетите от стихията са задействани 350 пожарникари