Свят

15 април 2019 20:36

Арестуваха 23-ма души след размирици в Копенхаген

23-ма души бяха арестувани заради размирици в Копенхаген. До сблъсъци се стигна след организиране на контрапротести срещу демонстрация на крайнодесен активист....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Дания минава в леви ръце

06 June 2019 18:08

Датският десноцентристки министър-председател Ларс Льоке Расмусен подаде оставка след парламентарни избори, завършили с победа на партиите от левия спектър и с голяма загуба за популистите, които подкрепяха правителството, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Премиерът връчи оставката си на кралица Маргрете Втора в двореца Амалиенборг. След оставката на Расмусен левоцентристките социалдемократи - най-голямата датска партия, трябва да започнат опити за сформиране на еднопартийно правителство на малцинството. Лидерката на Датската социалдемократическа партия Мете Фредериксен отхвърли влизане в коалиция с либералите на Расмусен. Той не успя да запази мнозинството си в парламента, след като съюзниците му от популистката Датска народна партия вчера получиха едва 8,7 процента от гласовете, докато през 2015 г. имаха 21,1 на сто. Досегашният министър-председател Ларс Льоке Расмусен реагира на изборните резултати. Снимка АП / БТА Руне Стубагер, професор по политически науки в датския университет в Орхус, каза, че изборните резултати са показали "значителен завой наляво" по темите за благосъстоянието и климата. Социалдемократите обещават отново да поставят благосъстоянието на първо място и да отменят някои от съкращенията, наложени от десноцентристкото правителство. Но и те казват, че ще търсят подкрепа от десницата по въпроси, свързани с имиграцията, и, че ще продължат настоящата твърда политика по отношение на мигрантите. Подложено на натиск от популистите, които го подкрепяха, през последните години, правителството на Расмусен затегна имиграционните закони. Забранено беше закриващото лицето ислямско було, а от новопристигнали чужденци, търсещи убежище, се изисква да предадат ценностите си в злато и бижута, за да покрият част от разноските по престоя им. Миналата година Дания предизвика международно внимание, когато властите решиха, че получилите отказ за убежище чужденци и онези с криминални досиета, които предстои да бъдат експулсирани, трябва да бъдат изпращани на остров, където преди е имало лаборатория по заразни животински болести. Стубагер нарече резултата от изборите "катастрофа" за популистите, защото гласоподавателите са недоволни, че партията на протеста сега е "част от политическото статукво". Подобно на колегите си в съседна Швеция, датските социалдемократи се обявиха за по-твърда линия към имиграцията след началото на бежанската криза през 2015 г. Очаква се преговорите за формиране на ново правителство, които ще започнат по-късно днес, да отнемат седмици.

Социалдемократите печелят парламентарните избори в Дания

06 June 2019 07:02

Резултатите от гласуването вчера показват явно отдръпване на избирателите от управлявалите досега дясноцентристи

Дания избира нов парламент

05 June 2019 06:52

Парламентарните избори в Дания. За разлика от много други европейски държави, обаче тук крайно десните популисти не са във възход.

Датският премиер обяви дата за парламентарните избори в страната

07 May 2019 15:53

Датският центристки премиер, който в момента управлява с помощта на антиимиграционната партия свика днес парламентарни избори на 5 юни. „Искам да използвам цялата си сила, възможностите и опита си, за да продължа да водя Дания. И аз искам Дания да ме преизбере в законови избори, които ще бъдат проведени на 5 юни”, заяви Ларс Локе Рамусен в парламента.

Върху 9 изкуствени острова край Копенхаген ще бъде изградена индустриална зона

09 January 2019 22:53

"Силициева долина" в европейски вариант трябва да се появи на Стария континент до 2040 г.. Индустриалната зона ще бъде изградена върху 9 изкуствени острова край датската столица и се очаква там да работят около 380 компании.

Осем са вече жертвите от железопътната катастрофа в Дания

03 January 2019 10:52

Предполага се, че пътническият влак се е ударил в товар, изпаднал от товарен влак при разминаването им на моста. Това е най-тежката ж.п. катастрофа в страната от повече от 30 години

Влаков инцидент с 6 жертви на мост в Дания

02 January 2019 11:38

Влаков инцидент на мост в Дания отне живота на шестима души, съобщи Ройтерс.Мостът свързва островите Зийланд и Фюн и вече е затворен от полицията. Според първоначалната информация пътнически влак е пътувал към столицата Копенхаген днес и е бил ударен от товара на друг влак. Заради силна буря спасителните екипи са затруднени да стигнат до мястото на удара. Все още няма ясна информация дали товарният влак се е сблъскал с пътническия или само част от товара му е ударил влака за Копенхаген. {cbrelatedarticle count="2" /}святинцидентвлакДания

Огромен тунел ще бъде построен между Германия и Дания

29 December 2018 07:51

Германските власти одобриха план за изграждането на тунел свързващ Германия и Дания, чиято цена се очаква да е повече от 8 милиарда долара, предаде БГНЕС. Тунелът ще минава под морското дъно в пролива Ферман-Белт, разделящ двете страни и ще има дължина 19 км. Той ще бъде разположен между германския остров Фехмарн и датския остров Лолан. Разрешението за строеж е издадено от министерството на транспорта на германската провинция Шлезвиг-Холщайн. Датските власти одобриха проектът още през 2015 г.

Дания ще изпраща криминално проявени мигранти на безлюден остров

03 December 2018 20:33

Целта е те да не притесняват местните жители. Как сте стигна до това решение и какво ще представлява специализираният център - разказва Теодора Гатева.

Дания затяга миграционната си политика

01 December 2018 10:19

"Не трябва да правим бежанци от имигрантите", каза по-рано този месец министър-председателят Ларс Льоке Расмусен