България

16 април 2019 06:16

Продължава мегаделото за източването на КТБ

Мегаделото за източването на КТБ продължава. Очаква се днес основният свидетел Бисер Лазов да продължи с показанията си. Обвинението е за присвояване на над 2 млрд. лв....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Делото на оманския фонд за КТБ приключи в полза на България

22 April 2019 12:09

Арбитражното дело, заведено от Държавния фонд на Оман срещу България, приключи в полза на нашата страна, съобщава Българската народна банка. Искът беше заведен на 22 октомври 2015 г. в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове. Държавният резервен фонд на султаната претендираше за обезщетение в размер на 80 милиона евро в качеството си на основен акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ).  Обрат: Оманският фонд се отказал от делото срещу България за КТБ Преди дни стана ясно, че фондът се е отказал от претенциите си към България. Не е ясно каква конкретно е причината за този развой. Ето какво се казва в изявлението на БНБ: "Арбитражното дело, заведено на 22 октомври 2015 г. в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове срещу Република България от Държавния резервен фонд на Султаната Оман в качеството му на акционер в „Корпоративна търговска банка“ (дело № ARB/15/43), приключи в полза на България. Претенциите на Държавния резервен фонд се основаваха на твърдение, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Султанат Оман, чрез действията на българското правителство, Българската народна банка и българския съд, свързани с поставянето под специален надзор на „КТБ“ АД и отнемането на лиценза на „Корпоративна търговска банка“. Държавният резервен фонд претендираше обезщетение в размер на 80 милиона евро. В това дело България беше представлявана от експерти на Министерството на финансите и водещи адвокатски кантори. По време на защитата в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове бяха представени писмени свидетелства от представители на ръководството на БНБ, както и становища от авторитетни световни експерти. В резултат от успешната защита на българската страна Държавният резервен фонд на Султаната Оман се отказа от исковете си срещу БНБ и другите органи на Република България. Този изход на делото изключва и възможността същите искове да бъдат предявени наново пред този или друг международен трибунал. Приключването на делото в полза на България доказа законосъобразността на атакуваните от Държавния резервен фонд на Султаната Оман действия и решения на БНБ, свързани с „Корпоративна търговска банка“."

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

18 April 2019 20:29

С това всички претенции на Държавния резервен фонд на Султаната Оман могат да се считат за окончателно отпаднали

Разпитват основния свидетел по делото КТБ

17 April 2019 17:27

Продължава разпитът на основния свидетел по делото КТБ. Днес Бисер Лазов разказа пред съда детайли от кредитирането на дружества на Цветан Василев с пари от банката. Соченият за дясна ръка на банкера в миналото сподели и лични наблюдения за поведението на Василев.

Продължава разпитът на основния свидетел по делото КТБ

16 April 2019 18:03

Днес пред съда Бисер Лазов разказа как през есента на 2013 година, само няколко месеца преди фалита е погасен кредитът, отпуснат на Централна ремонтна база.

Бисер Лазов: Цветан Василев избяга от своята Голгота

27 March 2019 12:56

С години ние му вярвахме и го следвахме, както апостолите са следвали Христос, заяви свидетелят пред журналисти

Продължават разпитите на ключов свидетел по делото за фалита на КТБ

27 March 2019 06:57

Продължава изслушването на ключовия свидетел на обвинението по мегаделото КТБ - Бисер Лазов.

Свидетел по делото „КТБ” назова политици, ходили в банката

26 March 2019 13:06

Бисер Лазов разяснява какво точно се е случвало в банката и как, според него, се е стигнало до фалита

Бивши десни депутати осъдиха МФ, не казва колко пари са събрани по закона за КТБ

25 March 2019 18:57

Ако не отговорят къде са парите, значи са уреждани конкретни казуси, заявиха политиците

Отсъствие на свидетели отложи делото за КТБ

12 March 2019 13:23

На следващото заседания показания ще дава основният свидетел на прокуратурата Бисер Лазов

Започват разпити по делото "КТБ"

12 March 2019 09:18

Първи разпити по мегапроцеса "КТБ“ се очакват днес. След като с промени в Наказателно-процесуалния кодекс беше спряно изтичането на над 5000 страници обвинителен диспозитив, Специализираният наказателен съд даде ход по същество на делото за източването на над 2,5 милиарда лева от фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка, съобщи БНР.