Свят

16 април 2019 07:57

ЕНП призова Румъния да бъде лишена от правото на глас в ЕС

На дебати в Европарламента всички партии се обединиха срещу румънското правителство...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Главният прокурор на Румъния е освободен от длъжност, излиза в пенсия

19 April 2019 15:17

Мандатът на Аугустин Лазар изтича на 27 април, постът се заема за два месеца от втория му заместник Богдан Лику

Румънски министър отказва да помилва осъдени за корупция. Подава оставка

18 April 2019 18:59

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер е подал оставка днес, ден след като управляващата ляволиберална коалиция оттегли политическата си подкрепа за него, предаде сайтът Emerging Europe. Тоадер стана прицел на нарастваща критика от социалдемократите през последните месеци заради отказа му да одобри будещи противоречия извънредни наредби, които биха помилвали водещи политици, които са обвинени или вече са признати за виновни в корупция. Всяка извънредна наредба, свързана със съдебната система, трябва да бъде подписана от министъра. "Ще подам оставката си на министър-председателката тази вечер", каза Тоадер. "Ще видим какво ще направи тя с нея. Каквото и да се случи, ще остана в министерството, докато бъде назначен приемник". Социалдемократическата партия вече предложи един от нейнит депутати, Еужен Николича за министър на правосъдието. Николича (62 г.) има малък правен опит и е прословут с това, че е завършил право с дистанционно обучение на 52-годишна възраст. Назначението на нов министър се нуждае от одобрението на президента Клаус Йоханис. Румъния заедно с България е под европейско наблюдение в областта на правосъдието и вътрешните работи. Последните доклади на Европейската комисия за Румъния са критични, защото управляващите отмениха реформи, свързани с борбата с корупцията.

ПЕС обмисля замразяване на връзките с румънската Социалдемократическа партия

11 April 2019 16:11

Европейските социалисти с условие - кабинетът в Букурещ да изясни ангажимента си за правова държава

В Румъния кампанията за евроизборите вече започна

30 March 2019 18:30

В Румъния вече тече предизборната кампания за предстоящите европейски избори. На този фон Букурещ беше обект на критики от страна на Брюксел, както заради спорната си съдебна реформа, така и заради опитите да бъде бойкотирана канидатурата на Лаура Кьовеши за главен европейски прокурор.

Брюксел се разгневи на Букурещ заради забраната Кьовеши да напуска Румъния

29 March 2019 14:33

ЕП продължава да подкрепя нейната кандидатура за европейски главен прокурор

Маас иска санкции за закони срещу принципите на ЕС

22 March 2019 11:49

Германският външен министър Хайко Маас призова да бъдат наложени санкции на държавите членки на Европейския съюз, приели закони, противоречащи на основните принципи на блока, като независимостта на съдебната власт и свободата на медиите, предаде Ройтерс. Маас заяви вчера пред германския телевизионен канал Цет Де Еф, че страни като Румъния, Унгария и Полша получават повече средства от ЕС, отколкото внасят, а ограничаването на финансирането им може да се окаже важно средство, чрез което да бъдат накарани да зачитат европейските принципи. "Съществуват базисни принципи, които всички ние трябва да зачитаме. Трябва да обмислим дали да няма финансови последици за държавите членки, които ги нарушават. Ограничаването на финансирането е единственият език, който те разбират", каза Маас по отношение на страните, които ограничават свободата на медиите, отбелязва Ройтерс. Европейската народна партия реши на гласуване в сряда да замрази членството на Фидес (партията на унгарския премиер Виктор Орбан) поради опасения, че е нарушила принципите на Европейския съюз и върховенството на закона. ЕНП замрази членството на Виктор Орбан Орбан, който дойде на власт през 2010 г., засили контрола на правителството върху унгарския обществен живот, включително върху съдилищата, медиите и икономиката, а също така и върху образованието и научните изследвания. Европейският съюз има подобни опасения и по отношение на Полша и Румъния, които предприеха юридически действия, определяни от някои критици като подронващи върховенството на закона и други фундаментални европейски ценности, посочва БТА. "Нашите поне направиха нещо, докато другите търпят Нинова и Пеевски"

Франс Тимерманс: Ако Румъния не бе влязла в ЕС, я заплашваше съдбата на Украйна

12 March 2019 18:04

Реч на заместник-председател на Европейската комисия в Букурещ

Букурещ разследва зам.-председателя на ЕК за фалшифициране на мониторинговия доклад

21 February 2019 12:33

Обвиненията са отправени от сайта "Светът на правосъдието"

Европа недоволна от промените в румънската съдебна система

20 February 2019 14:45

Еврокомисията следи с тревога последните събития, свързани с върховенството на закона в Румъния, и ще поиска обяснение за настъпилите там промени. Това заяви днес говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. Правителството в Букурещ прие вчера изненадващи постановления, с които бяха внесени две промени в съдебната система. Според прокурорите така сериозно ще бъде засегната самата система. Румънски министър иска да попречи на Кьовеши за главен прокурор на ЕС • Съгласно първото изменение главните прокуратури на Румъния, включително антикорупционната (ДНА), не могат да бъдат ръководени от делегирани прокурори. В момента ДНА е оглавена от такъв прокурор, тъй като президентът Клаус Йоханис отхвърли неколкократно кандидатурата на Адина Флоря. • Второто изменение засяга Специалния отдел за разследване на магистратите, който в момента се оглавява от прокурор Флоря. Той ще бъде изваден от правомощията на главния прокурор на Румъния, който досега имаше право да отхвърля актове на Отдела, ако ги сметне за незаконни или неоснователни. Както съдържанието, така и процедурата по последните промени, при които се прилагат неотложни спешни наредби без никаква консултация със съдебната система и заинтересованите страни, като че ли противоречат пряко на препоръката на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), смята Маргаритис Схинас. Той припомни два цитата от доклада на ЕК за Румъния от ноември 2018 г.: • 1. Букурещ трябва „да задейства стриктна и независима система за назначаване на високопоставени прокурори, която да почива на независими критерии с подкрепата на Венецианската комиисия“. • 2. Също така трябва „да се преразгледа законодателството във връзка с прилагането на МСП с подкрепата на Венецианската комисия и Групата държави срещу корупцията (GRECO)“. Румъния трябва много спешно да върне в правилната посока процеса на реформи, което означава да върви напред, а не назад, изтъкна Схинас. Това според него означава въздържане от всякакви стъпки, които могат да сложат край на постигнатия през последните години напредък. В момента Букурещ е ротационен председател на ЕС.

Туск нападна Румъния

08 February 2019 11:39

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск насочи вниманието си към румънското правителство, съобщи Политико. Туск имаше среща с румънския премиер Виорика Дънчила. След нея той отправи критики към румънското правителство за опитите му да прокара закони, които според румънската опозиция ще подкопаят върховенството на закона. „Някои може да кажат, че съм старомоден. Аз обаче все още вярвам, че съдиите, а не политиците решават кой е виновен и кой е невинен“, заяви Туск. Той написа коментара и на румънски език в социалната мрежа Twitter. Румънското правителство планира промени, с които се дава право на повторен процес въз основа на разногласия назначението на апелативни инстанции през 2014 г. Според опозицията по този начин управляващите искат да помогнат на политици да отменят присъдите си. В момента Румъния е ротационен председател на ЕС. В страната имаше серия от протести срещу конституционни промени през миналата година.