Свят

16 април 2019 07:57

ЕНП призова Румъния да бъде лишена от правото на глас в ЕС

На дебати в Европарламента всички партии се обединиха срещу румънското правителство...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Четирима българи с обвинения от антикорупционната прокуратура в Румъния

04 June 2019 06:46

Четирима български граждани и един румънец са обвинени от антикорупционната прокуратура в Румъния по дело, чиито щети се изчисляват на 45 милиона евро.

Окончателни резултати в Румъния: Либералите печелят убедително, СДП и Алианс 2020 с малка разлика

30 May 2019 15:10

По този начин НЛП ще изпрати в Европейския парламент 10 евродепутати, СДП и Алианс ССР-ПЛЮС - по 8, а Про Румъния, ПНД и ДСУР - по двама

Управляващи и опозиция с равна подкрепа в Румъния

26 May 2019 23:21

Предварителните резултати на социологическа агенция „Курс” в Румъния показват, че Националната либерална партия и управляващата Социалдемократическа партия имат еднаква подкрепа от гласоподавателите – 25.8%, съобщава румънското издание "Румъния джърнъл".

Референдум и европейски избори се провеждат в Румъния

26 May 2019 14:20

Днес румънците избират 32-ма евродепутати. Заедно с евровота обаче те гласуват и на референдум срещу корупцията.

ЕК предупреждава Румъния, че може да стане като Полша

13 May 2019 14:21

Еврокомисията е изпратила на 10 май писмо до румънските управници, съобщи днес говорителят на ЕК Маргаритис Схинас. В него комисията предупреждава, че може да предприеме спрямо Букурещ мерки, които да доведат дори до отнемането на право на глас в ЕС. Подобни процедура имаше и срещу Полша. То е на първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс и е адресирано до президента, премиера и председателите на двете камари на парламента. Винят евросоциалистите, че бягат от дебата за Румъния В писмото са изразени притесненията на Брюксел относно върховенството на закона в Румъния. По-специално става дума за намеса в независимостта на съдебната система и ефективната борба с корупцията, включително защитата на финансовите интереси на ЕС. Особено безпокойство будят направените съвсем скоро промени в Наказателния кодекс, водещи до де факто безнаказаност за извършени престъпления. „Евентуално приемане на законодателство, което да позволява извънредни обжалвания, ще утежни още повече ситуацията с върховенството на закона“, изтъкна Схинас. Писмото е в съгласие с решението на Колегиума на комисарите от април, припомни говорителят. „Ако не бъдат извършени необходимите подобрения и бъдат предприети по-нататъшни отрицателни стъпки като обнародване на последните промени в НК, Комисията ще задейства незабавно рамката на върховенството на закона и ще преустанови Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Тя също така си запазва правомощията като гарант на договорите и няма да се поколебае да задейства процедурите за нарушение в случаите, когато това е необходимо“, увери Маргаритис Схинас. И допълни, че ЕК остава ангажирана с желанието да помогне на румънските управници да намерят решение на проблема. Комисията иска да работи за по-силна Румъния в ЕС.

Румънският премиер: ЕС да обърне внимание на постиженията на страните от Източното партньорство

01 May 2019 19:16

В срещата "Заедно за Европа" участват премиерите на България, Унгария, Литва, Малта, Румъния, Хърватия, Чехия и Естония, както и представители на Кипър, Латвия, Словакия, Словения и на Европейската комисия

Румъния одобри закон, спиращ делата за корупция по високите етажи

24 April 2019 21:49

Долната камара на румънския парламент одобри промени в наказателния кодекс, които позволяват спиране на множество делата за корупция на високите етажи.

Главният прокурор на Румъния е освободен от длъжност, излиза в пенсия

19 April 2019 15:17

Мандатът на Аугустин Лазар изтича на 27 април, постът се заема за два месеца от втория му заместник Богдан Лику

Румънски министър отказва да помилва осъдени за корупция. Подава оставка

18 April 2019 18:59

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер е подал оставка днес, ден след като управляващата ляволиберална коалиция оттегли политическата си подкрепа за него, предаде сайтът Emerging Europe. Тоадер стана прицел на нарастваща критика от социалдемократите през последните месеци заради отказа му да одобри будещи противоречия извънредни наредби, които биха помилвали водещи политици, които са обвинени или вече са признати за виновни в корупция. Всяка извънредна наредба, свързана със съдебната система, трябва да бъде подписана от министъра. "Ще подам оставката си на министър-председателката тази вечер", каза Тоадер. "Ще видим какво ще направи тя с нея. Каквото и да се случи, ще остана в министерството, докато бъде назначен приемник". Социалдемократическата партия вече предложи един от нейнит депутати, Еужен Николича за министър на правосъдието. Николича (62 г.) има малък правен опит и е прословут с това, че е завършил право с дистанционно обучение на 52-годишна възраст. Назначението на нов министър се нуждае от одобрението на президента Клаус Йоханис. Румъния заедно с България е под европейско наблюдение в областта на правосъдието и вътрешните работи. Последните доклади на Европейската комисия за Румъния са критични, защото управляващите отмениха реформи, свързани с борбата с корупцията.