Свят

16 април 2019 19:43

Лидерите на европейските институции обсъдиха решенията за Брекзит

В Страсбург, председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент призоваха за солидарност с Франция и помощ за възстановяване на „Нотр Дам“. Лидерите на европейските институции се събраха, за да обсъдят решенията за Брек...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Тереза Мей предлага пак сделка за "Брекзит"

19 May 2019 08:10

Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей обяви, че преди да напусне поста си ще предложи пред Камарата на общините нова оферта с "подобрен пакет от мерки" като последен опит за одобряване на законопроекта за "Брекзит". Новината съобщи самата Мей в специална статия за "Сънди таймс". Тя пише:  "Какъвто и да бъде изходът от всеки индикативен вот, аз не просто ще поискам от членовете на парламента, а ще ги помоля да погледнат новата и подобрена сделка със свеж чифт очи и да й дадат своята подкрепа".  "Сънди таймс" припомня, че преди това Мей ще се посъветва с колегите си в правителството за предложените промени. Освен това кабинетът ще обсъди план за редица индикативни гласувания с цел да бъде установено кои предложения могат да съберат депутатско мнозинство, допълва неделното издание.   Мей казва в началото на юни кога се оттегля В петък преговорите между консерваторите на Мей и лейбъристите в опозиция се провалиха. Това стана часове след като Мей се съгласи да обяви в началото на юни кога ще подаде оставка. Вчера говорителят на Лейбъристката партия по въпросите за "Брекзит" Киър Стармър каза, че за да се излезе от задънената улица, правителството трябва да свика нов референдум.

Джереми Корбин обяви провал на преговорите за сделката за Брекзит

17 May 2019 13:59

Разговорите за компромиса около Брекзит между британския премиер Тереза Мей и опозиционния лидер Джерами Корбин пропаднаха в петък, след шест седмици на безплодни преговори.

"Брекзит": Сделка или нов референдум?

17 May 2019 12:54

Преговорите за "Брекзит" между консерваторите на британската премиерка Тереза Мей и опозиционната Лейбъристка партия предстои да приключат без споразумение, съобщи днес Ройтерс, цитирайки Би Би Си. При това положение Мей и лейбъристкият лидер Джереми Корбин ще преминат към втора фаза, която има за цел да се постигне съгласие за процедура от гласувания в парламента в опит да се постигне консенсус, посочи Би Би Си.  Според влиятелния лейбъристки депутат Хилари Бен при провал на преговорите между правителството и опозицията е вероятно да се стигне до нов референдум за членството на страната в ЕС. "Има само два възможни изхода от кризата около "Брекзит": или парламентът ще приеме споразумение за излизането от ЕС, или ще трябва отново да се обърнем към британския народ и да го помолим да направи избор. И аз мисля, че перспективата за потвърдителен референдум става по-близка, въпреки че за това все още няма мнозинство в парламента", каза Бен, цитиран от Би Би Си. 

Тереза Мей внася отново сделката си за Брекзит в британския парламент

15 May 2019 08:21

Депутатите във Великобритания три пъти отхвърлиха споразумението, което премиерът постигна с Брюксел

Мей все още води преговори с лейбъристите, няма пробив

14 May 2019 19:04

Очаква се правителството да прокара споразумението за Брекзит с ЕС преди депутатите да излязат в отпуск

Сесията на британския парламент е най-дългата от 350 години

14 May 2019 07:56

В безизходица за начините да постигне излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, текущата сесия на британския парламент стана най-дългата от Английската гражданска война (1642 - 1651) насам, съобщи Ройтерс, като се позовава на съобщение на библиотеката на Камарата на общините. Парламентарните сесии във Великобритания обикновено продължават една година, от пролет до пролет, но след изборите през юни 2017 г. правителството обяви, че ще проведе необичайна двегодишна сесия, за да се справи с усложненията на Брекзит. След като обаче сделката на премиера Тереза Мей за Брекзит беше отхвърлена от парламента три пъти и при безизходицата на депутатите да намерят път напред, в момента няма признаци правителството да планира да сложи край на настоящата сесия. Според библиотеката на Камарата на общините парламентарната сесия стана най-дългата за последните 350 години на 7 май, а днес тя вече ще има 300 пленарни заседания. Това я прави втората най-дълга сесия за всички времена. До абсолютния рекорд обаче на парламента му остава доста време. Най-дългата сесия, известна като "Дългият парламент", е продължила от ноември 1640 г. до април 1653 г. или общо 3322 дни. Вчера, след поредния кръг от разговорите между правителството и опозиционната Лейбъристка партия, говорител на премиера Тереза Мей съобщи, че двете страни продължават да търсят път напред по въпроса за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, пише БТА.

Туск: Има немалка вероятност Брекзит да бъде спрян

11 May 2019 12:59

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск твърди в интервю за испанския в. "Вангуардия", че все още има вероятност между 20 и 30 процента Брекзит да бъде спрян. "Днес шансът ни да няма Брекзит е от 20 до 30 процента, а това не е малко", посочва Туск.  С всеки изминал месец става все по-ясно, че излизането на Великобритания от ЕС ще се различава от това, което са си представяли неговите инициатори. Срокът за Брекзита изтича през октомври, но аз ще настоявам да се налагат ограничения във времето за решението на Великобритания. Когато става дума за Брекзит, няма за къде да се бърза. Никога няма да има Съединени щати на Европа по подобие на САЩ, допълни полякът, цитиран от БТА. Туск предлага дълго отлагане на „Брекзит“. Но не повече от година Безспорно ерата на оптимистичните илюзии приключи. За поляците е особено болезнено, тъй като отдавна мечтаехме да влезем в Европейския съюз, посочва Туск, който е и бивш премиер на страната си. След 2004 г. мнозина вярваха в един щастлив край на историята. От политическа гледна точка Западът трябва да означава край на битките, които винаги са ни съпровождали. През последните години обаче Европа се сблъска с драматични предизвикателства, но аз не съм фаталист, посочва председателят на ЕС в отговор на въпроса дали Европа не е хвърлила ръкавица на Европа, след като враговете й стават все по-силни, а в същото време тя е все по-разединена. 

Партията "Брекзит" на Фараж начело в проучванията за избори за ЕП

10 May 2019 17:41

Според прогнозите тя ще получи 29% от гласовете на изборите във Великобритания на 23 май

Франция се обяви против нови отлагания на Брекзит

10 May 2019 16:45

Франция не иска "повтарящи се удължавания" на срока за Брекзит и настоява Великобритания "да има решение преди 31 октомври", заяви днес съветник в Елисейския дворец, цитиран от Франс прес. "Британците ще участват в изборите за Европейски парламент, това е странно и е под въпрос, но е трудно да се повярва, че процесът ще приключи преди 23 май. Изборите за Европейски парламент може да станат политически шок, който да доведе до споразумение между отделните партии преди 30 юни. Но ако ситуацията не се изясни на 31 октомври, когато ще се сформира (новата) Европейска комисия, няма да правим поредица от срещи на високо равнище за Брекзит", каза съветникът в Елийския дворец пред журналисти. Той изрази надежда, че изборите за Европейски парламент ще разтърсят политическите партии във Великобритания и ще помогнат за постигането на сделка за напускането на ЕС, предаде Ройтерс. Миналия месец Франция настоя за кратко удължаване на преговорите по Брекзит, за разлика от желанието на Германия да се даде по-дълъг период, изтъквайки, че натискът върху Великобритания трябва да се запази. В крайна сметка европейските лидери се договориха за шестмесечно удължаване, припомня Ройтерс, цитирана от БТА. "Не трябва да бъдем въвлечени в повтарящи се удължавания, това е сигурно", каза съветникът във френското президентство. "Посланието ни е ясно: решението трябва да бъде намерено до 31 октомври". Ако Великобритания проведе европейски избори, тя ще излъчи 73-ма евродепутати, които ще заемат местата си в Страсбург до момента, в който страната им се оттегли от ЕС - със или без споразумение. Британското правителство ще бъде длъжно и да номинира еврокомисар, който ще има място и длъжност в следващия Колегиум на комисарите за същия срок.  Правителствата номинират следващия председател Комисията и шефовете на останалите европейски институции (Парламент, Европейски съвет, дипломатическа служба) взависимост от съотношението на силите в следващия Европейски парламент. То може да бъде различно със и без британското участие. Решенията за тези номинации се вземат на срещи на върха на ЕС. Според Лисабонския договор излизането на държава членка от ЕС може да бъде отлагано до две години.

Великобритания и Ирландия се разбраха - гражданите ще живеят и работят свободно след Брекзит

09 May 2019 07:23

Преговорите между британското правителство на Консервативната партия и лейбъристката опозиция продължават