Свят

17 април 2019 14:35

Русия призова САЩ и ЕС да заставят Косово да прекрати провокациите срещу Белград

Прищина саботира решенията на Съвета за сигурност на ООН, взети с непосредственото участие на Америка и Европа, подчерта руският министър на външните работи...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Премиерът на Косово: Да се въоръжаваме ли и ние след договорите на Сърбия с Франция и Русия

17 July 2019 12:02

Рамуш Харадинай твърди, че страховете от война са нараснали

Румъния блокира доставката на руска военна техника в Сърбия

17 July 2019 08:50

Румънските власти блокираха възможността за доставка на руска бронетехника в Сърбия по река Дунав. Както съобщава сръбската информационна агенция Informer, причината поради която Букурещ възпрепятства получаването на бронетехника от Сърбия е директно разпореждане от ръководството на НАТО, пише руското издание „Московский комсомолец“, предаде агенция "Фокус". Както отбелязва изданието, решението на румънските власти напълно нарушава Дунавската навигационна конвенция, според която река Дунав е международен воден път. Според военния и политически експерт на "Информър" Мирослав Лазански, става въпрос за партида от 30 танка Т-72Б3 и 30 бронетранспортьора БРДМ-2. През 2016 г. Русия реши да изпрати оборудването като подарък на Сърбия в рамките на военното сътрудничество между двете страни. Най-евтиният начин, според експерта, е оборудването да се изпрати по Черно море и Дунав. Но поради позицията на НАТО доставката на важната за сръбската армия техника става невъзможна. Според Лазански, на 16-17 юли, официалната делегация на НАТО, водена от върховния командващ Алианса, генерал на американската армия Тод Волтерс, ще посети Букурещ. Ситуацията се утежнява от факта, че Сърбия няма директен достъп до морето и е заобиколена от страни-членки на НАТО, което сериозно усложнява доставката на оръжие от Русия. На това обръща внимание и бившият служител на сръбското контраразузнаване Любан Каран. „Те разшириха своите фронтални атаки, участвайки в анти-сръбски дейности и привличайки към тях страните-членки на НАТО, с които все още имаме честни отношения. Така Румъния имаше задачата да предотврати транспортирането на модернизираните ни танкове и бронирани превозни средства по Дунава, въпреки че това противоречи на международното право. Това не е просто провокация, но и сигнал, че Сърбия не може да има добри отношения с която и да е съседна страна и че можем да бъдем насилствено лишени от всякаква помощ от Русия“, подчерта Каран. Конвенцията за свободното корабоплаване по Дунава е сключена в рамките на Белградската конференция от 1948 година. Според условията ѝ СССР, Унгария, Чехославакия, Румъния и Югославия (чиято правоприемница е Сърбия) имат право на свободно пътническо и търговски придвижване по Дунав. След разпада на СССР, правителството на Руската Федерация настоя за включване на Русия в състава на страните-участници в конвенцията. Съгласно допълнения в условията на конвенцията от 1998 година, държавите-участници имат право да инспектират кораби, но не и да препятстват тяхното придвижване по Дунав.

Заев: Вучич е човек на Русия

12 July 2019 17:30

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев е определил сръбския президент Александър Вучич като човек на Русия, съобщи B92. Запис на разговор със Заев разпространиха руските комици Владимир Кузнецов и Алексей Столяров. Двамата са успели да се свържат с премиера, представяйки се за бившия украински президент Петро Порошенко. Пред тях той е изразил опасения за сигурността на региона, ако се стигне до размяна на територии между Косово и Сърбия. Той смята, че това може да се случи, тъй като Вучич е „човек на Русия“. Заев заявява, че е говорил и с американския държавен секретар Майк Помпео по този въпрос. Самият премиер призна, че е провел такъв разговор.

Не пуснаха сръбския министър на отбраната да влезе в Косово

10 July 2019 10:52

В отговора на Прищина пише само, че "нямат възможност да отговорят положително на искането" за посещение

Сърбия: Две страни искат Велика Албания

08 July 2019 19:06

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич отправи упреци към Албания и Косово, съобщи B92. Той е недоволен от решението на двете страни да откажат участие в регионална конференция. Те обявиха, че няма да участват в конференцията на държавите от Югоизточна Европа. Събитието започва днес в Босна и Херцеговина. От Косово обявиха, че са недоволни, защото не са били поканени както представители на суверенна държава. „Това е част от стратегията за Албания. Косовските албанци искат да обединят външната политика на двете страни. Така ще стигнем до създаване на Велика Албания. Тези действия не са положителни за стабилността на региона“, заяви Дачич. Организаторите на конференцията обявиха, че тя има за цел сближаване между региона и страните в него.

Сръбският "Блиц": Макрон пристига на 15 юли в Белград след среща с Путин

08 July 2019 10:57

Една от най-важните теми ще бъде Косово, но повече внимание ще се посвети на европейския път на западната ни съседка

Скандалът със Сърбия: Борисов коментира, Харадинай благодари 

07 July 2019 11:47

В понеделник ще бъде извикан сръбският посланик в българското външно министерство

Рамуш Харадинай отрича да е отказван достъп на сръбски официални лица в Косово

05 July 2019 16:22

Информацията идва ден след като началникът на кабинета на външния министър на Косово Беджет Пацоли, Йетлир Зиберай, обяви, че Прищина е забранила достъпа на всички сръбски официални лица в страната

Сърбия: Косово удари шамар на ЕС

04 July 2019 18:40

Косово удари силен шамар на ЕС. Това заяви сръбският външен министър Ивица Дачии, цитиран от B92. Днес правителството в Косово излезе със специално решение. В него то забранява на всички сръбски официални представители да влизат на територията на страна. „Това не е удар толкова срещу нас, колкото срещу ЕС. Там си затварят очите за това как премиерът и президентът на Косово нарушават нормите на международното право. Това са престъпници, които повишиха митата за нашите стоки и оставиха хората в северната част на страната без лекарства и храни. В Северно Косово вече усетиха техните действия“, заяви Дачич. В Северно Косово, където живеят основно сърби, вече имаше демонстрации срещу повишаването на митата. САЩ и Европа настояват този въпрос да бъде решен.

Косово затвори границата за сръбски политици

04 July 2019 13:54

Косовското министерство на външните работи реши в бъдеще да не издава разрешения за посещения на сръбски официални лица, съобщи телевизия РТК. Заместник-министърът на външните работи Йетлир Зиберай каза, че това решение е взето след "нападките и заплахите на сръбски политици срещу Косово". "Поради хибридните заплахи, които Сърбия отправя към Косово, постоянната пропаганда и фалшивите новини за страната и за нашите граждани, поради неотдавнашните опити да се обяви така наречената хуманитарна криза в Северно Косово, която заплашвала сръбското население там, и принуждаването им на косовските сърби да затворят магазините си само заради някакви политически цели на Белград, министерството няма да позволи на нито един официален представител от Белград да посети Косово и всички искания ще бъдат отхвърлени, докато това поведение продължава", каза Зиберай, цитиран от РТК.