Икономика и бизнес

17 април 2019 15:13

Най-малко 2 млн. евро глоба за двоен стандарт при храните

СТРАСБУРГ Глоба от най-малко 2 милиона евро при липса на финансов отчет и 4 на сто от годишния оборот при наличие на такъв. Това ще бъдат санкциите за търговски компании, продаващи храни с различен стандарт в различните страни на ЕС. Те ще бъдат на...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

КЗП започна проверката на храни и спиртни напитки за двоен стандарт в качеството

14 May 2019 18:35

Комисията за защита на потребители представи днес резултатите от проучване на пазара на храни и спиртни напитки в рамките на европейския проект за борба с двойния стандарт при продуктите. До есента ще са ясни първите резултати от лабораториите, а санкции се предвижда да налагат националните контролни органи в държавите членки, т.е. КЗП в България. Това заяви председателя на комисията Димитър Маргаритов в студиото на "Още от деня".

Обявяват днес различават ли се храните ни от тези на Запад

14 May 2019 08:27

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще оповести днес резултатите от проведено проучване на пазара на храни и спиртни напитки и големите им дистрибутори в Европейския съюз. Това ще стане на пресконференция от 10:00 ч. в зала „Витоша“ на хотел „Маринела”. Последно: Не 10, а 2 млн. евро глоба за двоен стандарт при храните Анализът е извършен в рамките на развивания от Комисията за защита на потребителите проект във връзка с двойния стандарт при потребителските стоки: „Комплекс от мерки за установяване на нелоялни търговски практики 811238 – CONC-CPC-2017 България“, финансиран от Програмата на Европейския съюз за потребителите (2014-2020). България ще получава по 10 млн. евро за двоен стандарт при храните На пресконференцията ще бъдат представени избраните продукти от определените в проекта продуктови групи стоки (храни и напитки), от които предстои да се закупят проби за извършването на анализ и съпоставка. Ще бъдат обяснени принципите на подбор на продуктите, механизмът на вземане на пробите, методиката на самото изследване и оценката на съответствието в състава и сетивните свойства на храни от дадена марка, предлагана на различните пазари в Европейския съюз. В пресконференцията ще вземат участие председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, Константин Райков, член на КЗП, Константин Арабаджиев, член на КЗП, както и представители на Българската агенция по безопасност на храните. Пълната програма на събитието може да видите тук.

Активни потребители: E. Coli в 61% от салатите

25 April 2019 15:19

Вижте защо миенето на зеленчуците е изключително важно

Мая Манолова: Гражданите победиха за качеството на храните

17 April 2019 18:38

Националният омбудсман Мая Манолова коментира в "Още от деня" като победа на гражданите гласуваната днес от Европейския парламент директива, която въвежда санции за продажбата на храни под една марка, но с различно качество.

Мая Манолова очаква победа на ЕП срещу двойния стандарт на храните

08 April 2019 12:49

Обмудсманът Мая Манолова очаква на 16 април Европарламентът да гласува срещу двойния стандарт на храните и така да покаже, чи заедно с Европейската комисия избира да застане на страната на гражданите срещу големите икономически интереси на транснационалните компании. Това заяви Манолова пред журналисти в Брюксел. Тя участва днес и утре в Годишната конференция на Европейската мрежа на омбудсманите, която се провежда в ЕП. Манолова: Иде Европа на двойните стандарти Мая Манолова окачестви конференцията като „важен и интересен форум в навечерието на европейските избори за това как изглежда Европа през очите на гражданите, за това дали се чува гласът им и дали тяхното мнение се взема предвид при вземането на решения“. „Всъщност аз дойдох тук, за да заявя, че през очите на омбудсмана на България каналите за участие на гражданите и на национално, и на европейско ниво са обрасли с бюрокрация и работят трудно“, изтъкна Манолова. Тя е представила два емблематични според нея примера от страната ни. Първият е битката на майките на деца с увреждания за реформата в системата. Това коствало на майките 7 години активни действия и 6 месеца палатков лагер пред парламента в София, за да бъдат чути и реформата да започне. Вторият пример е борбата на българските граждани срещу двойните стандарти на храните – в този случай на национално ниво. Тази битка се води вече 3 години и Манолова е убедена, че е на път да се увенчае с успех на 16 април. Тя припомни как е говорила пред Комисията по петиции в Европарламента през януари. „Използвах форума, за да изпратя послание чрез омбудсманите до членовете на ЕП да гласуват срещу двойните стандарти. Това е битка на гражданите срещу огромните икономически интереси. Не е битка на гражданите на Източна срещу Западна Европа“, каза българският омбудсман. Тя е убедена, че на 16 април ще дойде един оптимистичен финал на тази кампания в навечерието на изборите. И това ще бъде мотивиращо и обнадеждаващо на фона на неглижирането на гражданите и на национално, и на европейско ниво.

Откриха близо 60 тона храни с неясен произход или с изтекъл срок на годност

05 April 2019 13:58

Съвместната операция е проведена на 3 април на територията на столицата и в областите Видин, Русе, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Пловдив и Благоевград

Този месец слагат край на двойния стандарт при храните

02 April 2019 18:26

Ще бъде сложен край на производството на храни от една и съща марка, но с различно съдържание, съставки и качество

Цветни печати ще обозначават произхода на агнешкото месо

24 March 2019 12:13

Цветни печати, които да обозначават произхода на агнешкото месо, ще бъдат поставяни в месодобивните предприятия преди Великден. Така потребителят ще бъде наясно българско или вносно е месото, което купува. От Агенцията по безопасност на храните обмислят печатите да бъдат в два цвята - червен и син.

"Активни потребители": И при зехтините има ментета

25 February 2019 16:03

В търговската мрежа се продават зехтини менте, показва тест на "Активни потребители". Проучването е направено през август - декември 2018 г. и в него са включени 28 продукта, закупени от супермаркети в София.Според регламентаИзискванията към производството и съдържанието на зехтина са уеднаквени за всички страни членки с Регламент 2568/91. Според законодателството на ЕС маслиновото масло е осем вида, но в търговската мрежа информацията на етикетите е опростена....

До 3000 лева глоба за имитация на млечен продукт

02 February 2019 16:44

От 500 до 1 000 лв. са глобите при първо нарушение на наредбата за имитиращите млечни продукти. Това каза д-р Татяна Николова, началник отдел в Дирекция „Контрол на храните“ към Българска агенция по храните (БАБХ), в интервю за Агенция „Фокус“ . „За нарушения при етикетирането на храните Законът за храните предвижда освен връщането на продуктите на производителя за преетикетиране. Налагат се глоби на търговците, които предлагат имитиращи продукти в непотребителски опаковки или пък не са обозначили местата, така както изисква наредбата“, заяви д-р Николова, като допълни, че това се отнася и за търговците. „Санкциите са в размер от 500 до 1000 при първо нарушение, а при второ нарушение ще достигат до 3 000 лв.“, посочи още тя, като отбеляза, че санкциите се преценяват спрямо всеки конкретен случай.