Християнство

17 април 2019 19:32

Папа Франциск се срещна с малката екоативистка Грета

Папа Франциск се срещна с 16-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг по време на традиционната си публична аудиенция във Ватикана. Двамата разговаряха за кратко, а понтифът я прикани да не се отказва от борбата си срещу климатичните промени. Ут...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Екоактивисти блокираха движението в пет британски града

15 July 2019 15:20

Екоактивисти от движението „Бунт срещу унищожението“ блокираха движението в пет британски града в знак на протест срещу „бездействието“ срещу климатичните промени, съобщава Би Би Си. Демонстрантите „паркираха“ пет огромни цветни лодки на ключови места в Кардиф, Глазгоу, Бристол, Лийдс и Лондон.

Великобритания изправя на съд стотици екоактивисти

12 July 2019 21:08

Лондонската полиция настоява за повдигане на обвинения срещу 1151 лица

Само една осма от най-замърсяващите компании ще намалят вредните си емисии

11 July 2019 13:45

Само една осма от най-замърсяващите компании в света са на път да намалят емисиите си парникови газове в съответствие с глобалната цел от Парижкото споразумение за задържане на увеличаването на средната температура под 2°C. Това сочи глобално проучване сред близо 300 публични компании, съобщава Reuters.ДокладътКонстатациите подчертават пропастта между ангажиментите, поети от частния сектор, и трансформацията, която учените казват, че е необходима, за да се спре...

Огромен ледник може катастрофално да покачи морското равнище

10 July 2019 09:20

Огромен ледник с размерите на щата Флорида може катастрофално да покачи морското равнище, алармираха учени, цитирани от „Индипендънт“. Ледникът Туейтс, кръстен на американския геолог Фредерик Туейтс, е един от петте големи ледника в Антарктика, които са нестабилни. Само в рамките на шест години се е удвоила скоростта на тяхното топене. Има значителен риск от топенето на ледници, които преди се считаха за стабилни. Ново проучване на ледената покривка сочи, че при разтопяване ще се повиши морското равнище. Ако веднъж се премине критичната точка, то топенето ще се превърне в непрекъснат процес. Морското равнище може да се повиши с много по-високи темпове, отколкото се предполагаше по-рано. До този извод са стигнали учени от Технологичния университет на Джорджия, НАСА и Вашингтонския университет. Използвайки компютърни модели, те са прогнозирали как нестабилността на ледниците може да повлияе на световния океан. В най-лошия сценарий разтопяването на леда от Туейтс може да повиши морското равнище с половин метър (50 см) само за 150 години. Учените алармират, че дори да се спре покачването на температурите, то процесът може да стане необратим, ако се достигне повратната точка в топенето. За сравнение, сегашното морско равнище е с 20 сантиметра над нивата преди глобалното затопляне. Според експерти това е и причината за увеличения брой на крайбрежни наводнения в световен мащаб. Годишният темп на покачване на морското равнище се е удвоил от 1990 година насам. Около 90% от леда на Земята се намира в Антарктика.

Париж обяви климатично извънредно положение

09 July 2019 15:55

Френската столица увеличава броя на екологичните проекти

Активисти за опазване околната среда протестираха пред швейцарски банки

08 July 2019 19:23

Активисти за опазване околната среда блокираха тази сутрин входовете на банки в Цюрих и Базел - двата важни града за швейцарския финансов сектор. Техният протест беше насочен срещу осигуряването на средства в размер на милиарди за проекти и предприятия, които увреждат климата. Стигна се до намеса на полицията за освобождаване на входовете на банките, при която в Цюрих са били арестувани 64 души.

Герхард Шрьодер: Дебатите за климата са преувеличени

07 July 2019 13:40

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер отправи сериозно предупреждение срещу подчиняването на всички въпроси в публичните дебати на климатичните промени, предаде ДПА. "Не искам да оспорвам, че това е важен въпрос. Когато обаче политическите дебати са почти изцяло доминирани от въпроса за климата, се отива твърде далеч", каза 75-годишният бивш политик в интервю за съботното издание на германския делови всекидневник "Ханделсблат". "Традиционните партии винаги са успявали да вземат отношение по широк кръг социални въпроси. Ами конкурентоспособността ни? Как е организирана образователната ни система? Как да не изоставаме от процеса на дигитализация? Това са важни въпроси. Сега всичко е засенчено от дебатите за климата", каза Шрьодер. Това обяснява увеличението в подкрепата за Зелените в социологическите проучвания в Германия, допълни бившият канцлер. "Прогнозата ми обаче е, че в дългосрочен план това няма да бъде достатъчно за устойчивото развитие на републиката", каза той. Шрьодер, който някога беше в надзорния съвет на Volkswagen в качеството си на премиер на провинция Долна Саксония, нападна стратегиите за устойчиво развитие на германската автомобилна индустрия. "Ако преди за електромобилността се мислеше прекалено малко, то сега темата донякъде се преувеличава", посочи той. Имайки предвид пълното фокусиране в момента върху електромобилите, Шрьодер предупреди, че "се забравя, че дизелът ще бъде важен за много години напред". Бившият канцлер добави, че "не може да бъде истина, че утвърдени автомобилни производители се оставят да бъдат притискани в ъгъла".

Учени вдигат тревога: Садете спешно дървета

05 July 2019 15:25

Учени призоваха протестиращите срещу климатичните промени да спасят планетата, като садят дървета, защото това е най-добрият начин за контролиране на парниковия ефект, съобщи Ройтерс. Ако бъдат засадени дървета на свободните площи, които са колкото територията на САЩ, те биха уловили две трети от произведените от човека парникови емисии. Дори при съществуващите градове и обработваеми площи, има 9 милиона квадратни километра свободно пространство, на което могат да бъдат засадени трилион дървета, пишат еколози от Федералния технологичен институт в Цюрих в сп. "Сайънс". Те са изчислили, че тези нови дървета за десетилетия ще могат да погълнат почти 830 милиарда тона въглероден двуокис от атмосферата. Това е почти колкото хората са произвели през предишните 25 години. Ползата ще е бърза, защото дърветата пречистват въздуха най-добре, когато са млади. "Всяко друго решение срещу климатичните промени би изисквало всички да променим поведението си, или някакво решение от политици, които могат да вярват или да не вярват в климатичните промени, или пък научно откритие, каквото още не е направено - каза Том Краутър от екипа. - Това е най-евтиното - хиляди пъти", а и най-ефективното. Швейцарските еколози са първите, изчислили колко дървета може да има на Земята, къде е възможно да бъдат отглеждани те и колко въглерод могат да погълнат. Създадената от тях карта показва и кои дървета са най-подходящите. Шестте държави с най-много налично място за засаждане на дървета са Русия, САЩ, Канада, Австралия, Бразилия и Китай. Учените са използвали Google Earth, за да установят къде могат да бъдат засадени повече дървета. Според ръководителя на изследването Жан-Франсоа Бастен има място поне за още един трилион, а може би и трилион и половина. Сега на планетата ни има три трилиона дървета.

Папа Франциск прие Владимир Путин във Ватикана

04 July 2019 17:08

Срещата в Апостолическия дворец е част от официалната визита на руския държавен глава в Република Италия

Путин закъсня с 50 мин. за срещата с папата

04 July 2019 16:34

Освен с папата, по-късно днес Путин ще се срещне с президента на Италия Серджо Матарела