Свят

18 април 2019 11:21

Силно земетресение разтърси Тайван

Трусът е над 6 по Рихтер...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Китай заплаши със санкции Lockheed Martin заради доставката на F-16 в Тайван

21 August 2019 13:14

"Тези действия на Вашингтон нарушават суверенитета на нашата страна и са в разрез с националните интереси на Китай", обяви говорителят на министерството на външните работи Ген Шуан

Тайван си купи F-16 за 8 милиарда долара

21 August 2019 08:46

Американската администрация официално уведоми Конгреса във вторник за решението да достави на Тайван 66 изтребителя F-16 и съпътстващото оборудване за сумата от осем милиарда долара, предаде Ройтерс. Днес администрацията официално уведоми Конгреса за предложената доставка на Тайван на 66 изтребителя F-16C/D Block 70, както и на резервни части и съпътстващото снаряжение за сумата от осем милиарда долара в рамките на програмата за чуждестранна военна помощ, се казва в изявление на Агенцията за сътрудничество в сферата на сигурността. Агенцията посочи, че продажбата е в полза на националните, икономическите и отбранителните интереси на САЩ и ще помогне на Тайван да поддържа сериозна отбрана.

Германски сеизмолог: Вероятността за мощно земетресение край Истанбул е 70%

17 August 2019 15:55

За подготвителни мерки преди труса остават не повече от 2 до 6 секунди, казва експертът Марко Бонхоф

САЩ неофициално одобриха сделката за F-16 за Тайван

17 August 2019 10:59

Администрацията на САЩ неофициално е одобрила доставката на десетки изтребители F-16 на Тайван, независимо от възраженията на Китай. Информацията съобщи телевизионният канал CNN, позовавайки се на източници в администрацията на президента Доналд Тръмп. На 15 август Белият дом неофициално е съобщил на Конгреса на САЩ за своето решение. За да се реализира сделката, е необходимо официално обръщение на Тръмп пред Конгреса, което все още не се е случило. По информация на хонконския вестник South China Morning Post, през ни 2019 г. тайванските власти са помолили САЩ да им продаде 108 танка M1A2 Abrams, 250 преносими зенитни ракетни комплекси FIM-92 Stinger, 1240 противотанкови ракетни комплекса BGM-71 TOW и 409 FGM-148 Javelin. По информация на изданието, още преди това Тайпе е направил заявка пред Пантагона за покупката на 66 изтребителя F-16 от най-съвременната версия V с цел модернизация на своята военна авиация. На 5 август съответната правителствена агенция, която е част от Министерството на отбраната, разказа за решението на САЩ да продаде на Тайван танкове и зенитни системи.

Земетресение от 4,1 степен в Северна Албания

12 August 2019 20:58

Земетресение с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер е регистрирано в Албания днес следобед. Епицентърът е бил в северната част на страната. Най-силно трусът е усетен в района на Фуше-Арз, съобщава всекидневникът "Газета Експрес". Много от гражданите там са изпаднали в паника и са напуснали домовете си, допълва изданието.

Силен трус в Крит

12 August 2019 16:20

Земетресение със сила от 4.7 по скалата на Рихтер беше регистриран на остров Крит, съобщи Катимерини. Новината е на Европейско – средиземноморския център. Епицентърът на труса е бил на 70 км. североизточно от град Ираклион. Трусът е бил на дълбочина от 55 км. Няма информация за пострадали или разрушения. Това е второ земетресение в страната през последните два дни. В събота беше регистриран трус край българо – турската граница.

Нов трус с магнитуд 5 по Рихтер разлюля остров Крит

11 August 2019 11:39

Епицентърът е на 49 км от град Пиргос

Паника в Турция след нов трус до границата с България

10 August 2019 11:52

Земетресението е било с магнитуд 3,6 по Рихтер

Тайван подписа пакт за правно сътрудничество с Науру

10 August 2019 07:39

Република Китай и нейният съюзник от Индо-тихоокеанския регион Науру сключиха споразумение за взаимна правна помощ по наказателни дела, подчертавайки ангажимента на правителството да работи със съмишленици от цял свят в борбата с престъпността. В рамките на споразумението двете страни ще си сътрудничат в области като сдобиване с доказателства, свидетелстване, извършване на претърсвания и изземвания. Пактът позволява на служителите на реда от двете страни да формират съвместни екипи за разследване, включващи цифрови техники като дистанционни разпити, имащи за цел да повишат ефективността. Науру е шестата страна, която сключва подобно споразумение с Тайван. Сред другите са Япония, Южна Африка и САЩ. Отношенията между Тайван и Науру стават все по-стабилни. Двете страни си сътрудничат в различни области, обхващащи селското стопанство, чистата енергия, културата, образованието и здравеопазването.

Китай с нов удар срещу Тайван

09 August 2019 23:19

Забраната на Китай върху свободно пътуване на гражданите си до Тайван сериозно засегна островната държава, която е категорична в убежденията си, че политическите игри на Пекин могат и ще повиляят негативно и на двата народа. „Съжаляваме за този развой на събитията, повлиян от политически фактори, тъй като той няма да е от поза за изграждане на взаимно разбирателство и насърчаване на обмена в целия регион“, заявиха от президентския офис в Тайван. Това е първият път, когато Пекин забранява отделни туристи да посещават Тайван, а подобни пътувания са разрешени за пръв път през 2011 г. В момента само жителите на 47 големи китайски града могат да кандидатстват за посещение в Тайван като самостоятелни пътешественици. Всички останали, които желаят да посетят страната, трябва да кандидатстват чрез иконкретни туристически агенции. Очаква се на месечна база забраната да възпре по около 150 000 китайски турист да посещават Република Китай . Говорителят на кабинета Колас Йотака призова Пекин да се откаже от хегемоничното си мислене, защото то наранява хората от двете страни на пролива. „Китай наивно смята, че ще накаже Тайван, като наложи подобна забрана. Това, което в действителност прави, е да наказва хората от двете страни“, каза тя. Съветът по въпросите, свързани с Континентален Китай, също осъди строго действията на Пекин, обвинявайки го в нарушаване на сключеното споразумение. Той призова Китай да не нарушава свободата на гражданите си в опит да наложи свои политически решения. Според статистическите данни на Бюрото по туризма в Тайван над 1.677 милиона китайци са посетили Тайван през първата половина на годината, което е 30% увеличение на годишна база, а съотношението между организираните туристически групи и индивидуалните посетители е 1 : 1,2. Междувременно министърът на транспорта и съобщенията Лин Чиа-лунг заяви във Фейсбук, че министерството ще отпусне 115.85 милиона щатски долара, за да насърчи пътуванията в страната като част от усилията на правителството да минимизира негативното въздействие на забраната от страна на Китай. Говорителят на управляващата Демократична прогресивна партия Лий Минг-ли заяви, че действията на Китай са ярко доказателство, че именно той е виновникът, отговорен за влошаването на връзките между двете страни. Нещо повече – използват се частните свободи на граждани като икономически инструменти за оказване на натиск и опит за погазване на демократичното начало. Опозиционният Гоминдан също осъди решението на Пекин и обвини страната в опит да се възпрепятства приятелския обмен с цел задоволяване на краткосрочни политически интереси.