Свят

18 април 2019 11:32

Видни лейбъристи призоваха Корбин да подкрепи втори референдум за Брекзит

В партията са разтревожени от преговорите за Брекзит, които лидерът им води с правителството на Тереза Мей...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Джеръми Хънт: Брекзит без сделка може да доведе лейбъристите на власт

14 July 2019 16:16

Провалът на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС ще доведе до предсрочни парламентарни избори, предупреждава той

Словесен дуел между Джонсън и Хънт

13 July 2019 06:40

Двамата претенденти за нов лидер на управляващата във Великобритания Консервативна партия и за премиер на страната, Борис Джонсън и Джереми Хънт, мислят, че могат да сключат споразумение за Брекзит с Европейския съюз без спорния "предпазен механизъм" за избягване на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, предаде Франс прес. Джонсън и Хънт говориха снощи пред Би Би Си. "Ние ще имаме споразумение до 31 октомври" - датата на предвиденото излизане на Великобритания от ЕС, което вече бе отложено два пъти - каза бившият британски министър на външните работи, който е явен фаворит в надпреварата. Джонсън призова за премахване на предпазния механизъм за ирландската граница, като изрази увереност, че може да бъде намерено алтернативно решение в рамките на споразумение за свободна търговия между Лондон и Брюксел. "Таймс": Джонсън с три пъти повече гласове от Хънт Настоящият британски външен министър, който също бе интервюиран от Би Би Си, изрази желание да промени предпазния механизъм, за да получи подкрепата на парламента, който отхвърли три пъти договорената от сегашния премиер Тереза Мей сделка с ЕС. Европейските лидери нееднократно дадоха да се разбере, че не искат промени в текста на споразумението. Хънт обаче отново каза, че е получил уверения от германската канцлерка Ангела Меркел, че "ако един нов британски премиер предложи различен проект за ирландската граница, те ще го разгледат". Докато Борис Джонсън се ангажира да извади Великобритания от ЕС на 31 октомври, то неговият съперник отказа да посочи конкретна дата, допускайки забавяне от няколко дни, ако е необходимо. Джереми Хънт изрази очакване Брекзит да стане факт до Коледа. Също в интервю за Би Би Си, Тереза Мей каза, че си тръгва от "Даунинг стрийт" 10 със смесица от гордост и разочарование. Британската министър-председателка увери, че е договорила "добро споразумение" с ЕС, но довери, че е "подценила нежеланието на някои членове на парламента да направят компромиси". Името на наследника на Тереза Мей ще стане ясно на 23 юли.  Предпазният механизъм предвижда в краен случай Северна Ирландия да спазва известен брой правила на общия европейски пазар, за да бъде избегнато възстановяване на физическата граница на острова. Целта е да бъдат запазени мирните споразумения за британската провинция от 1998 г. и целостта на единния пазар, припомня Франс прес. Тази разпоредба обаче бе разкритикувана остро от най-пламенните привърженици на Брекзит, които искат категорично скъсване на Великобритания с ЕС. Малката северноирландска Демократична юнионистка партия, която осигурява на консерваторите мнозинство в парламента, отказва да приеме различно третиране на провинцията от останалата част от Обединеното кралство. 

Великобритания може да се разпадне на 5 части

10 July 2019 19:00

Излизане на Великобритания от ЕС без споразумение може да доведе до разцепването на страната, съобщи Файнейшъл таймс. Британският премиер Тереза Мей е получила специален доклад. В него се анализира какви може да се последствията от излизането на страната от ЕС без споразумение. Евентуална липса на споразумение ще върне контрола върху движението на хора и стоки между страната и ЕС. Това може да доведе до разделянето на Великобритания на пет държави. Правителството в Шотландия вече настоява да получи нов референдум за независимост. Населението в страната гласува с голямо мнозинство за оставане в ЕС. Припомня се и че ЕС и Великобритания все още не могат да решат въпроса за контрола на границата между Северна Ирландия и Ейре. Това може да доведе до желание на Северна Ирландия да поиска независимост и да се обедини със своята съседка. Има възможност гражданите на Уелс също да поискат независимост и да се върнат към историческите си граници. Възможно е дори Лондон да се опита да се отдели от страната. Гражданите на столицата бяха категорични в подкрепата си за членство в ЕС.

Поправка в закона срещу Брекзит без сделка мина на косъм в британския парламент

10 July 2019 10:54

Гласуването е минало само с един глас повече - 294 срещу 293

Ожесточен сблъсък между Борис Джонсън и Джереми Хънт: "победа или смърт"

10 July 2019 07:20

Дори Хънт да се е представил по-добре, както смятат наблюдатели, това едва ли ще повлияе на членовете на Консервативната партия, според които Джонсън остава фаворит

Опозицията във Великобритания поиска оставане в ЕС

09 July 2019 22:22

Лейбъристите във Великобритания искат нов референдум за Брекзит. Лидерът им Джереми Корбин прикани новия премиер, който трябва да бъде избран между Борис Джонсън и Джереми Хънт да спрат излизането от Европейския съюз, пише Би Би Си.

Корбин предизвика бъдещия премиер да организира референдум за "Брекзит"

09 July 2019 14:56

Лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин предизвика бъдещия водач на консерваторите (както и премиер на кралството) да подложи на тест дали британския народ все още подкрепя "Брекзит", като свика референдум, предаде Ройтерес. Борис Джонсън плаши ЕС с "твърд Брекзит", за да промени сделката Опозиционерът обяви, че неговата партия ще подкрепи оставането в рамките на ЕС, въпреки че самият Корбин дълги години подкрепяше напускането. В писмо до членовете на Лейбъристката партия социалистът обяви, че партията му ще вземе участие в кампанията на страната на "римейнърите" и ще се опита да предотврати "вредния тори (консервативен) Брекзит".  "Който стане нов премиер, ще трябва да разполага с увереността да подложи сделката си или "без сделка" на народен вот", заяви Корбин в Twitter. "При тези обстоятелства искам да е напълно ясно, че лейбъристите ще подкрепят "римейн" срещу сделката или липсата на сделка на торитата, която не защитава икономиката и работните места". Корбин премисли - може да подкрепи нов референдум за “Брекзит” Whoever becomes the new Prime Minister should put their deal, or No Deal, back to the people in a public vote. In those circumstances, Labour would campaign for Remain against either No Deal or a Tory deal that does not protect the economy and jobs. — Jeremy Corbyn (@jeremycorbyn) July 9, 2019  

Джонсън: Не блъфирам за ЕС

08 July 2019 23:32

Аз не блъфирам, когато говоря, че е възможно Великобритания да излезе без споразумение от ЕС. Това заяви Борис Джонсън, цитиран от Sunday Telepgrah. Джонсън е фаворит за следващ лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания. Той вече заяви, че е готов да изкара страната без споразумение от ЕС, ако в Европа не се съобразят с исканията за промени в договора за излизане. „Европейските лидери трябва да разберат, че ние ще напуснем ЕС на 31-ви октомври. Това ще стан с или без споразумение“, заяви Джонсън. В ЕС все още показват позиция, че няма да предоговарят споразумението. Все пак Джонсън се надява, че с по-твърда позиция ще успее да предоговори някои части от договора.

Срив в подкрепата за лейбъристите

04 July 2019 23:36

Рекордно ниска е подкрепата към Лейбъристката партия сред британците, съобщи Times. Изданието цитира свое собствено проучване. Според него за лейбъристите са готови да гласуват около една пета от гласоподавателите във Великобритания. Според данните, ако сега бъдат проведени избори, лейбъристите ще са четвърта политическа сила. По-слаби резултати те са имали само преди 10 години. Тогава правителството на премиера Гордън Браун се опитваше да се справи с икономическата криза. Според Times, което е консервативно издание, само през последната седмица партията е загубила подкрепа от 2%, което може да доведе до дебат за действията на нейните лидери.

Тереза Мей с реч в Шотландия, иска засилване на връзките между страните на Острова

04 July 2019 07:13

Тя е притеснена, че Джонсън и Хънт може да приключат Брекзит без сделка