Регионални

18 април 2019 19:02

Жесток побой над жена, издирват насилника

При предишния побой той я е заплашил и с нож пред очите на децата им...

източник: www.vesti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Мъж простреля бившата си жена

22 May 2019 14:31

Жената е подавала жалби за домашно насилие срещу него

Глобиха мъж от Козлодуй, нарушил заповед за защита от домашно насилие

25 April 2019 13:30

Съдът е одобрил споразумение сключено от Районна прокуратура - Козлодуй, с което подсъдимият В. Б. се е признал за виновен за извършено от него престъпление против правосъдието - нарушена заповед за защита от домашно насилие.

Жени се обединиха срещу насилиeто, искат промени в Наказателния кодекс

11 March 2019 20:00

За трудности при ваденето и действието на ограничителните заповеди алармираха от инициативата "Цвете за нея"

Жертви на домашно насилие внасят искане за промени в НПК

11 March 2019 06:09

Жертви на домашно насилие и техните близки ще внесат днес в Министерския съвет исканията си за нови промени в Наказателния кодекс срещу тормоза вкъщи.

Шествие в София настоява за равенство между жените и мъжете и край на насилието

08 March 2019 18:42

Шествие за правата на жените се провежда в София. Организаторите настояват държавата да влага повече средства за превенция на домашното насилие.

"Цвете за нея" в памет на жертвите на домашно насилие сложиха на стълбите на парламента

08 March 2019 13:28

Жени настояха още за отваряне на кризисни центрове във всичките 28 области на страната

Пострадали от насилие жени отбелязват 8 март с искане за законодателни промени

08 March 2019 06:36

Пострадали от насилие жени и деца ще отбележат 8 март с осем искания за справяне с проблема на домашното насилие.

Национален траур за жените жертви на домашно насилие в Португалия

07 March 2019 19:30

В Португалия днес е ден на национален траур в памет на жените жертви на домашно насилие. Инициативата е на португалското правителство след 11 поредни случая тази година, завършили със смърт.

Изследване на ОССЕ: насилието срещу жените в Източна Европа е масово

06 March 2019 16:01

70 на сто от жените в 8 държави от Източна Европа са били жертви на сексуален тормоз, преследване, домашно насилие или други форми на насилие от 15-годишна възраст. Това сочат данните от изследване по поръчка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, което беше представено в сряда. Психологическият натиск - упражняването на контрол или обидно поведение - това е най-често срещаната форма на домашно насилие, която се регистрира в проучването, отбелязва "Политико". 60 на сто от жените казват, че са били подложени на такъв тип насилие. 23 на сто - че са били физически и сексуално малтретирани от партньора си. В проучването са били анкетирани 15 хил. жени през пролетта и лятото на 2018 г. в осем държави - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Украйна. 74 на сто от жените не се чувстват добре информирани какво да правят, когато са подложени на насилие, сочат данните. Само 7 на сто от жените, претърпелите насилие от партньора си, са се обърнали към полицията веднага след тежък инцидент, в които са били жертвата. Генералният секретар на ОССЕ Томас Гремингер призова политиците да използват резултатите от изследването, за да предложат по-добри мерки за предотвратяване и ограничаване на насилието срещу жени, да се подобрят услугите за преминалите и избягалите от своите насилници, както и като цяло да се осигури повече сигурност за жените и момичетата. Всяко трето умишлено убийство в България е на жена в дома ѝ, а всяко пето е заради ревност. Наблюдава се увеличение в броя на убийствата между 2016 г. и 2018 г., показват данни на статистиката.  Само от началото на годината в България има три убити жени - жертви на домашно насилие. През 2018 г. са били 35. Последният случай е от края на февруари т.г., когато мъж преби жена си до смърт във Варна.

„Жанет 45“ издава стихосбирка срещу насилието над жени

06 March 2019 14:38

Чрез книгата издателството иска да покаже как не трябва да изглежда любовта, затова и всяко 4 стихотворение в стихосбирката не е свързано с любов, а точно обратното – то показва болката и унижението, през което ¼ от жените в България са преминавали