Здраве

19 април 2019 06:39

Плевенски кардиохирурзи спасиха жена с рядка операция

Плевенски кардиохирурзи спасиха 73-годишна жена, получила рядко срещано комбинирано разкъсване на кръвоносни съдове. Заради големия риск от втора последователна сърдечна операция, лекарски колегиум решава да приложи минимално инвазивна процедура, кат...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

В УМБАЛ Бургас спасиха дете със забита в главата градинска ножица

02 May 2019 18:10

7-годишно момче със забита в главата градинска ножица беше спасено в УМБАЛ Бургас навръх Великден, съобщават от лечебното заведение. По думите на родителите, детето паднало върху инструмента, докато си играело в градината. Ръждясалото острие минава през цялата буза и опира в черепа зад окото. "Още няколко милиметра и изходът щеше да е фатален", коментират дежурните лекари. Веднага са направени всички образни изследвания и е свикан екип за спешна операция. Следват няколко дни възстановяване в отделенията по реанимация и УНГ и от вчера момчето си е вкъщи.  "В цялата си над 30-годишна практика не съм виждал подобна травма. Оприличавам я на нараняване от военно време, каквито наранявания в днешни дни са рядкост. Острието на ножицата прилича на копие, на щик. В хода на операцията то е извадено много бавно, кървенето е овладяно, наложи се и кръвопреливане", коментира УНГ-специалистът д-р Даниел Петков, който извършва операцията. Щастливият изход е резултат от екипната работа на Спешно отделение в лицето на дежурния д-р Светослав Тодоров, анестезиолога д-р Валентин Кравченко, както и отделенията по образна диагностика и детски болести.  Случаят ще бъде докладван на медицински научен форум. Причината за травмата - градинската ножица с размер около 70 см, се пази за спомен в УНГ-отделението на Бургаската болница. 

За първи път в света: Руски лекари присадиха 3 органа на дете

22 April 2019 18:55

9-годишният Михаил страдал от цироза и муковисцидоза

Уникална трансплантация на черен дроб извършиха във ВМА

10 April 2019 21:35

28-годишен мъж от Плевен стана донор на четирима души. Сърцето, черният дроб и бъбреците му бяха успешно трансплантирани в болница "Света Екатерина", Военномедицинска академия и болница "Лозенец". За пръв път при трансплантация на черен дроб реципиентът и донорът са с различна кръвна група.

В "Пирогов" оперираха бебе над 12 часа

05 April 2019 19:42

Дете с много рядка урологична аномалия получи шанс за по-добър живот. Лекари от "Пирогов" са извършили сложна реконструкция на тазовите кости и са изградили нов пикочен мехур на едногодишното момченце. Операцията е продължила над 12 часа.

Китайски хирург извърши първата дистанционна мозъчна операция

18 March 2019 08:05

Пациентът е бил на 3000 км от опериращия го доктор

Лекари от "Пирогов" и ВМА спасиха дете с рядък тумор на черния дроб

15 March 2019 12:23

Дете на година и 2 месеца беше спасено с уникална за България операция. Както съобщихме още вчера, лекари от "Пирогов" и Военно-медицинската академия извадиха рядък тумор от черния дроб на момиченцето. До сега такива интервенции на деца са правени само в чужбина.

В "Пирогов" извършиха уникална за Югоизточна Европа операция на ръка

08 March 2019 18:26

За първи път в Югоизточна Европа български лекари смениха гривнена става на ръката на 37-годишен мъж. Операцията е направена преди два дни от екип на единствената у нас Клиника по хирургия на ръката в "Пирогов".

Кардиологът проф. д-р Иво Петров е "Мъж на годината" за 2018

28 February 2019 22:42

За уникалното спасяване на пациент с разкъсана аорта чрез безкръвна операция, влизайки през бедрената артерия

В Горна баня прилагат щадящ метод за смяна на тазобедрена става

22 February 2019 17:14

Нов, изключително щадящ за пациентите метод за смяна на тазобедрената става беше представен днес в специализираната ортопедична болница в Горна баня. При него има минимално увреждане на съседните тъкани и до 2-3 дни пациентът вече е на крака.

​Уникална мозъчна операция извършиха в столичната болница "Св. Иван Рилски"

15 February 2019 18:03

Уникална мозъчна операция беше извършена в столичната болница "Св. Иван Рилски". Световно известният неврохирург проф. Шарбел Монайе от Франция и българския му колега доц. Станимир Сираков оперираха дете на 4 години и младеж на 18 - и двамата с много сложни малформации на артериите и вените. По думите на лекарите операциите са минали успешно и само трябва да се изчака пост оперативния период.