България

19 април 2019 08:33

Фандъкова за евентуално явяване на изборите: Все още не съм взела решение

Столичната кметица Йорданка Фандъкова не отговори еднозначно тази сутрин на въпроса в студиото на бТВ - ще се кандидатира ли наесен за кмет отново. "Все още не съм взела решение - искам да напреднем в работата, да видим как изпълняваме дейности...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

БСП ще обяви кандидата си за кмет на София на 1 септември

14 July 2019 18:46

Кандидатът за кмет на София от БСП ще бъде определен на 1 септември, когато ще е градската конференция - това заяви лидерът Корнелия Нинова преди началото на изнесеното заседание на Изпълнителното бюро в Шумен. БСП ще изчакат националния омбудсман Мая Манолова да реши дали иска да се включи в изборната надпревара за столицата и тогава ще коментират.

АБВ ще се регистрира самостоятелно за участие в местния вот

14 July 2019 14:45

Представителството на левицата в местните органи за самоуправление в изтичащия мандат е катастрофа, категоричен е лидерът на формацията Румен Петков

Мая Манолова: Ще се кандидатирам за кмет на София, ако ме ядосат

14 July 2019 11:08

"Ще се кандидатирам за кмет на София, ако ме ядосат, ако ядосат гражданите и ако подигравката с тях продължи. Това каза омбудсманът Мая Манолова в интервю за предаването „Тази неделя“ по bTV. Попитана дали е решила какво ще прави на предстоящите избори, Манолова отговори, че все още няма решения. По думите ѝ „каузите, зад които стоя и които са важни, са хората, се осъществяват много трудно“. „Пренебрежението към това, което аз и гражданите говорим, наистина е не просто демотивиращо, то е вбесяващо. В един момент това ще са аргументите, които ще се борят“, поясни Манолова. „Първата жалба, с която се ангажирах през 2015 г. беше от кандидати за общински съветници от Реформаторския блок, които имаха откраднати гласове и преференции. Поисках да се произнесе Върховният административен съд, направих много предложения. 4 години по-късно тази жалба няма никакво движение“, отбеляза омбудсманът. "Във вторник ще подам Конституционна жалба срещу Закона за устройство на Черноморското крайбрежие", допълни омбудсманът във връзка с приетия Закон за устройство на Черноморското крайбрежие. „Поех ангажимент към къмпингуващите, кемпер обществото и хората с караваните и палатките. Ще подам Конституционна жалба. Във вторник заедно с обнародването на Закона в държавен вестник ще подам жалбата. Факт е, че са необходими правила и стандарти за дивото къмпингуване. Никой не е против това. Но да се налагат тежки санкции и ограничения на хората, които са избрали този начин, наистина е несправедливо. Санкциите, които се налагат на човек, който ще опъне палатка са по-тежки от на този, който ще изоре дюната. Не можеш да хвърляш една кърпа на плажа, но можеш да влезеш с джипа на плажа. Това е абсолютно непропорционално и в нарушение на текстове от Конституцията и правото да ни живеем в чиста околна среда“, посочи Манолова. „Аз ще подкрепя хората, които обичат природата и са избрали този начин да почиват, защото не те унищожиха българското Черноморие. Това уличаване, че те са виновни за безобразията по Черноморието наистина е несправедливо. Тяхната кауза е абсолютно честна“, заяви още тя.

Заличиха адресна регистрация на над 30 души в община Ветово

14 July 2019 10:08

Над 30 души от община Ветово вече са със заличени адресни регистрации заради съмнения за изборен туризъм, за които ви разказахме в новините на БНТ през май. Те няма да могат да гласуват за кметове и общински съветници на 27 октомври. Проверката беше извършена след сигнал, че хора, които живеят в Турция, са били регистрирани по настоящ адрес в Глоджево и Смирненски преди изтичане на 6-месечния срок за уседналост за местните избори, без дори лично да са подали документите си за смяна на адресната регистрация.

Кои кметове се готвят за нов мандат

12 July 2019 08:25

Номинациите за местните избори започнаха. В София ГЕРБ отново ще заложат на Йорданка Фандъкова. Очаква се БСП да издигнат срещу нея депутата Георги Свиленски. Мая Манолова също е възможен участник във вота, но като независим кандидат, съобщи бТВ. В София Фандъкова вероятно ще се изправи срещу независимия кандидат Мая Манолова и депутат от левицата. В Пловдив се очаква ожесточена битка, защото досегашният кмет Иван Тотев няма да бъде подкрепен от ГЕРБ. Те ще заложат на областния управител - Златко Димитров. НФСБ вероятно ще издигне Славчо Атанасов, който е бивш кмет на града. А ВМРО ще заложи на друг депутат - Александър Сиди. БСП още нямат фаворит за Пловдив. В ГЕРБ снощи е заседавала Изпълнителната комисия, на която е решено да се разпратят указания до общинските организации да започнат номинации до седмица, за да може до 10 август да са приключили. Патриотите също се стягат за сериозна битка. Имената на кандидатите ще са ясни в началото на септември. Вече е ясно обаче, че партията ще заложи отново на кметовете си в София, Варна, Бургас и Стара Загора. ДПС започват подготовката си за вота утре, на заседание на Централния си съвет. Вече е ясно обаче, че в Кърджали отново ще заложат на Хасан Азис, срещу когото ГЕРБ изправят областния управител Никола Чанев.

ГЕРБ в Пловдив приемат предложения за кметове от гражданите

11 July 2019 22:02

По време на общинска сесия в Пловдив, кметът Иван Тотев заяви, че приемат всякакви предложения за кмет на града, за районни кметове и за общински съветници - от граждани, обществени организации и интелектуални кръгове. Последната дума за кандидатите за местна власт обаче - ще има изпълнителната комисия и премиерът, подчерта Тотев.

Изборите за местна власт ще бъдат на 27 октомври

10 July 2019 15:33

Изборите за кметове и общински съветници ще са на 27 октомври (неделя). Президентът Румен Радев издаде указ и определи дадата за местните избори тази година. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Ако има балотаж в някои от отделните населени места, вторият тур на изборите за кметове ще бъдат на 3 ноември.  Оттам припомнят, че указът на държавния глава е на основание чл. 98, т.1 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 4, ал.1 от Изборния кодекс.

Ерик Рубин връчи грамота на Йорданка Фандъкова

03 July 2019 15:50

Кметът на София е отличена за работата си по инициативи, свързани с отстояването на принципите за толерантността

Фандъкова предлага 10% увеличение на заплатите в градския транспорт

01 July 2019 13:00

Тя припомни че на два пъти през 2019 г. - през февруари и април, са бини увеличавани трудовите възнаграждения на шофьорите

Иванчева и Петрова искат оставката на Фандъкова

30 June 2019 18:45

Оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на настоящия районен кмет на "Младост" Румен Русев поискаха бившата кметица на района Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова в отвореното писмо до медиите. Мотивът за исканата оставка е поредното разрешение за строеж - този път в градинката до бл. 401 в Младост 4. Според тях вината на настоящия районен кмет Румен Русев е, че не е уведомил работната група, когато инвеститорът е поискал разрешение за строеж, а го е дал на главния архитект на района да го изпълни. Причината за това действие, според Иванчева и Петрова е че: "Русев изпълнява сценария на ГЕРБ - пуска строежа и само ако има протест, дава заден ход и иска оставка на друг. Същият сценарий като полянката при блок 73". Отговорност за действията и бездействията на Русев трябва да поеме ГЕРБ. Той е марионетка на Фандъкова, категорични са двете дами, отстранени от управата на столичния район.