Регионални

19 април 2019 10:09

Подготвят трон за папа Франциск в Раковски

Тронът, на който ще седне папа Франциск при посещението си в Раковски,се претапицира за височайшата визита. Той беше използван и при посещението на папа Йоан Павел Втори в Пловдив през 2002 г....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Борисов: Твърдението, че папата е дошъл за мигрантите, е кафява новина

08 May 2019 21:47

Борисов уточни, че Светият отец ясно е казал, че трябва да отворим сърцата си за бягащите от войни и катаклизми, а не за икономическите мигранти

Преводачът на папата: В България Светият отец се чувстваше добре

08 May 2019 09:10

В България папа Франциск се чувстваше добре и не даде никакви знаци на умора въпреки тежката си програма. Това каза в Сутрешния блок на БНТ монсеньор Страхил Кавалеров, викарий на Католическата Никополска епархия, който беше основният преводач на Светия отец.

Папа Франциск след визитите в България и Македония: Моля Бог тези пътувания да не са туризъм

08 May 2019 08:27

"Мога да кажа, че сме братя, защото не можем да се прекланяме пред Светата троица, ако не си подадем ръце като братя", каза папата, цитиран от "Ватикан нюз".

Папа Франциск отлетя за Северна Македония

07 May 2019 08:16

Завърши апостолическото посещение на Папа Франциск в България. Малко след 8 сутринта той замина за Северна Македония, а лично премиерът Бойко Борисов го изпрати на Летище София. Мотото на папското посещение в Македония е "Не бой се, малко стадо", тъй като папата има симпатия към малките църкви в периферията, каквато е и македонската католическа църква, припомня БНТ. В Скопие папа Франциск ще отслужи света литургия пред около 15 000 католици - от страната, но и от Хърватия, Албания и Косово. Той вече заяви, че една от основните причини да отиде в страната е Майка Тереза. Тя е албанка, родена в Скопие с името Анеза Гонджа Бояджиу, а самият Франциск я канонизира за светица през 2016 година. Там той ще посети и къщата музей "Майка Тереза", където ще има среща с представители на различните вероизповедания - католици, православни, мюсюлмани, с роднини на Майка Тереза и с бедни хора. Северна Македония ще стане 42-рата страна, посетена от Светия отец. А Франциск е първият папа, стъпил на нейна земя.

Завършва посещението на папа Франциск

07 May 2019 06:02

Днес завършва апостолическото посещение на Папа Франциск в България.Очаква се на летището да го изпрати министър-председателят Бойко Борисов.

Кулминация на визитата на папа Франциск: Молитва за мир в София (СНИМКИ)

06 May 2019 19:20

На фона на песента "We are the world" („Ние сме светът”), изпълнена от детски хор, папа Франциск бе посрещнат на площад „Независимост” в столицата. Преди Негово Светейшество различните вероизповедания също отправиха своите молитви в центъра на столицата. Пред хилядите, събрали се на площада, папата каза:

Митрополит Николай: Посещението на папа Франциск е политически акт

06 May 2019 17:40

Посещението на римския папа е политически акт, целта е да се обединят всички църкви около Рим и когато дойде Антихриста, папата да го посрещне. Така Пловдивският митрополит Николай коментира визитата на Папа Франциск в България след празничната литургия по случай Гергьовден, цитиран от Радио Пловдив на БНР. Митрополитът обяви посещението за политически акт, който Българската православна църква няма как да подкрепи по религиозна линия. Защо Светият синод няма да се помоли за мир с папа Франциск? Посрещнахме римския папа като държавен глава на суверенната държава Ватикана, но никой не може да ни принуди за общо богослужение с него, заяви още дядо Николай. И продължи: Всички искаме християнските църкви да се обединят. Това обаче може да стане само от църковни хора, когато епископите се съберат и обсъдят как да стане това. Политиците не искат това, те целят точно обратното. Създадено е, например, т.нар. икуменическо движение, което цели обединение на всички религии. Но нали знаете, има и религия на Сатаната. Как да се обединим всички? Не е възможно да се обедини светлината и тъмнината. В словото си митрополитът каза още, че най-трудната война е невидимата, най-тежкият меч е духовният, а най-достойните победи са тези, които постигаме вътре в себе си. Той посочи, че тези които злоупотребяват с власт рано или късно губят всичко в този живот.  Папа Франциск: Христос возкресе! Да бъдат благословени Кирил и Методий Дядо Николай попита:  Трябва ли да ставаме мъченици? Това ли иска Бог от нас?  Не! Ако сме достойни изпълнители на волята му и ако сме чисти пред себе си, за да пребъде и чрез нас божественото дело във вярата, надеждата и любовта, не е задължително да ставаме кръгли мъченици. Можем да сме му верни и в скромното подвизанане на нашия личен живот като обикновени човеци и християни и да се стараем да пазим словото му и да го изпълняваме.   

Защо Светият синод няма да се помоли за мир с папа Франциск?

06 May 2019 15:37

„Решението на Светия синод е да няма наше присъствие на събитието довечера, но ние за мир се молим на всяка една служба. Има едно правило, че не се позволява на православни да се молят заедно с неправославни и въз основа на това правило е и това решение“. Така Ловчанският митрополит Гавриил обясни пред БНР защо тази вечер в София представители на Българската православна църква няма да присъстват на молитвата за мир и разбирателство между вероизповеданията. Молитвата ще бъде водена от Папа Франциск и на нея са поканени всички други вероизповедания в страната.  Митрополит Гавриил посочи още, коментирайки сценария на събитието тази вечер, че всеки ще може да произнесе собствената си молитва според традициите на отделните вероизповедания. „Това се счита, че вече е съмолитване, има правило, което забранява такова съмолитване и въз основа на това е и решението на Светия Синод да нямаме участие“. По думите му има много хора, които са против обща молитва с папата. На въпрос на водещата на БНР, че има и обратната тенденция - критики към Светия Синод заради отказа за обща молитва, дядо Гавриил каза: „Винаги ще има някой разочарован, на всички не можем да угодим. Казано е в Евангелието, че само лъжепророците са били хвалени от мнозинството, но ние смятаме, че по съвест сме постъпили правилно“. „Мисля, че няма нищо страшно, нека се помолят, ние се молим също днес“, добави още митрополитът.  

Мерки за сигурност в София за Молитвата за мир на папа Франциск

06 May 2019 12:32

В 18:15 ч. на площад "Независимост" в София ще започне Молитвата за мир на Папа Франциск. Поканени са представители на различните вероизповедания у нас, а шест деца от различни религии ще запалят факли, като символ на победата на светлината и мира над тъмнината и противопоставянето. Коментарното студио по БНТ1 и БНТ4 започва в 17:30 ч. с водещ Бойко Василев.

Папа Франциск към децата: Първото причастие преди всичко е празник

06 May 2019 11:55

Светият отец даде първо причастие на близо 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово" в града