Икономика и бизнес

19 април 2019 11:22

България ще кандидатства за седалище на Европейския орган по труда

Очаква се новата структура да стартира своята дейност до края на 2019...

източник: www.economy.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Днес е последният ден за кандидатстване по програмата „Опознай ЕС“

16 May 2019 06:31

Днес изтича срокът, в който младежи, родени между 2 юли 2000 г. и 1 юли 2001 г. , могат да кандидатстват за участие в инициативата "Опознай Европейския съюз". 30 000 младежи от страните- членки ще имат възможността да пътуват безплатно до 30 дни между 1 август 2019 г. и 31 януари 2020 г. Квотата за България е 275 билета. Инициативата на Европейския съюз започва през миналата година и е с бюджет от 16 млн. евро. Идеята е младите хора да получат възможност да посетят други европейски страни за да научат повече за европейското културно многообразие и общите ценности. Кандидатстването става през Европейския младежки портал.

Нова система ще бори измамите с ДДС в Европа

15 May 2019 14:37

ЕС въвежда от днес нова система за пресичане на измамите с ДДС, съобщи говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас. С помощта на Мрежата за анализ на трансакциите (МАТ) европейските и националните власти за борба с финансовите престъпления ще обменят данни. Целта е измамите да бъдат разкривани и пресичани възможно най-бързо. При разследванията ще бъдат използвани данни за престъпното минало на заподозрените, както и сведения от Европол и ОЛАФ – службата на ЕС за борба с измамите. Годишно ЕС губи поне по 50 милиарда евро от измами с ДДС, показват данни на Европарламента. Според Еврокомисията за 2015 г. събраният ДДС е бил за 1 трилион евро, или 7 на сто от БВП на Съюза.

София иска Европейския орган по труда

13 May 2019 15:25

София е един от четирите града, които кандидатстват да станат седалище на Европейския орган по труда (ЕОТ). Списъкът бе публикуван днес от Европейския съвет. Другите три града също са столици – Братислава (Словакия), Никозия (Кипър) и Рига (Латвия). ЕОТ трябва да бъде създаден тази година и да заработи с пълен капацитет през 2023 г. Целта му е подобряване на трансграничното сътрудничество, допринасяне за гарантирането на справедлива мобилност в ЕС и подпомагането на координацията на системите за социална сигурност. Очаква се учредителният регламент да бъде официално приет от Европейския парламент в средата на април, а след това и от Съвета. Основните функции на новия орган са следните: • Улесняване на достъпа до информация за правата и задълженията във връзка с трудовата мобилност в рамките на ЕС, както и до съответните услуги; • Улесняване и засилване на координацията между държавите членки при прилагането на съответното право на ЕС, включително чрез улесняване на съгласуваните и съвместните инспекции; • Подкрепа за сътрудничеството между държавите членки за противодействие на недекларирания труд; • Посредничество и съдействие за намирането на решения при трансгранични спорове между държавите членки. Процедурата по вземане на решение къде да бъде централата на ЕОТ започна на 13 март. Решението изисква общо съгласие между държавите членки. София изпълнява 1 от 30 критерия за Европейската агенция по лекарствата Еврокомисията трябва да направи оценка на кандидатурите до 3 юни. До два дни след това въз основа на тези оценки трябва да има политическа дискусия в рамките на заседанието на КОРЕПЕР – Комитета на постоянните представители. На 13 юни трябва да бъде взето решение чрез гласуване от представителите на всички държави членки в рамките на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси. Как кандидатстваме за европейска агенция София вече кандидатства за седалище на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА), която бе преместена от Лондон след референдума във Великобритания за излизане от ЕС€ Канидатурата на българската столица бе най-слабата и сес състоеше само от 4 страници текст, без нито една илюстрация или таблица. Логично загубихме и ЕМА бе преместена в Амстердам.

Ресурсни учители от Враца посетиха Европейския парламент

13 May 2019 10:45

Специалисти от Регионален център във Враца бяха част от делегацията на ресурсните учители, членове на НАРУ /Национална асоциация на ресурсните учители/ от цялата страна. Делегацията беше на посещение на Европейския парламент в Брюксел. По време на визитата участниците се запознаха с функцията и структурата на тази важна европейска институция в навечерието на изборите за членове на Европейски парламент.

Борисов в Сибиу: България очаква положително решение за еврозоната

09 May 2019 17:34

„За България основен акцент следва да бъде индустриалната политика“, смята премиерът

Премиерът пристигна в Сибиу за участие в Срещата на върха на страните-членки на ЕС

09 May 2019 11:29

Форумът се провежда в Румъния, в Деня на Европа и е основен за ротационното председателство на Съвета на ЕС, което страната пое на 1 януари тази година

Караянчева: Нека заедно съхраним идеята за Европа, въплъщаваща надеждата за мир

09 May 2019 09:45

Нека заедно съхраним идеята за Европа, въплъщаваща надеждата за мир и разбирателство и да я запазим жизнена и действена. Това заяви председателят на НС Цвета Караянчева в началото на днешното парламентарно заседание.

Отбелязваме Деня на Европа

09 May 2019 06:14

В Деня на Европа знамето на Европейския съюз ще бъде издигнато пред Президентството в присъствието на президента, вицепрезидента, председателя на Народното събрание, депутати и министри.

Борисов ще участва в неформална среща на върха на Европейския съюз

08 May 2019 15:29

Сред обсъжданите теми са европерспективата пред другите европейски държави и сътрудничеството в областта на миграцията

Знамето на ЕС ще бъде издигнато пред президентската институция по повод Деня на Европа – 9 май

08 May 2019 15:05

Държавният глава Румен Радев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт ще присъстват на събитието