Икономика и бизнес

19 април 2019 11:22

България ще кандидатства за седалище на Европейския орган по труда

Очаква се новата структура да стартира своята дейност до края на 2019...

източник: www.economy.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Ето коя е българката, която работи в екипа на Урсула

18 July 2019 09:00

Един от най-близките хора на бившия ни еврокомисар и лидер на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева се оказа в екипа на новия председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Самата германка съобщи, че сред сътрудниците ѝ има българка. Оказа се, че това е Живка Петкова, чиято последна длъжност в Европейската комисия, преди да се присъедини към преходния екип на Урсула фон дер Лайен, е началник на отдел в Службата на говорителя, предаде Клуб Z. Преди това Петкова, майка на три деца, работи в Европейската служба за външно действие, в която постъпи скоро след основаването ѝ през 2009 година. По-рано тя беше част от кабинета на първата българска еврокомисарка Меглена Кунева, а още по-рано - част от екипа на Кунева като министър на европейските въпроси и главна преговаряща с ЕС в предприсъединителните преговори на България.

Юнкер: Европредседателството на България е голям успех за разлика от това на други държави

17 July 2019 12:10

Всеки смята, че сега играете голяма роля в Европа

ЕСП: Електронната търговия в ЕС улеснява укриването на данъци

16 July 2019 13:55

Най-честото нарушение е умишлено занижаване на стойността на стоките под прага на освобождаване от ДДС и/или мита

Избраха Емил Радев за зам.-председател на Комисията по граждански свободи и правосъдие в ЕП

11 July 2019 10:07

Българският евродепутат е част и от Комисията по правни въпроси и от Комисията по петиции в Европейския парламент

Захариева заминава на работно посещение в Грузия

10 July 2019 12:20

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава на работно посещение Грузия, където ще участва в Батумската международна конференция, посветена на 10-ата годишнина на Източното партньорство. Събитието ще събере политици от страните - членки на ЕС, и от страните от Източното партньорство, представители на бизнеса, академичните среди и неправителствения сектор. Захариева ще участва в дискусия с колегите си от Германия, Швеция, Полша и Чехия, посветена на постигнатото от инициативата през последните 10 години, и предизвикателствата, пред които са изправени страните от региона по пътя на тяхната европейска интеграция. Участниците ще направят преглед на основните области на сътрудничество между ЕС и страните от Източното партньорство и ще споделят нови идеи за по-нататъшно укрепване на инициативата и след 2020 г. Ще бъдат обсъдени процесите на демократизация в региона, развитието на сигурността в Черно море, сътрудничеството в областта на транспорта, енергетиката, комуникациите. Вицепремиерът Захариева ще се срещне с президента на Грузия Саломе Зурабишвили и с министър-председателя Мамука Бахтадзе. Източното партньорство е създадено през 2009 г. като инициатива на Европейския съюз, която обединява страните - членки на Съюза и Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Целта му е засилване на регионалното сътрудничество между страните, както и активизирането на отношенията им с ЕС.

Българин в екипа на Фон дер Лайен

09 July 2019 14:57

Българин е член на преходния екип на Урсула фон дер Лайен, която бе номинирана от Европейския съвет за бъдещ председател на Енврокомисията. Това става ясно от съобщение в туитър на самата Фон дер Лайен. Екипът трябва да осигури плавния преход при смяната между стария и новия председател на Европейската комисия. „Пак съм в Брюксел от вчера, където се срещнах с моя прекрасен и много европейски преходен екип за първи път. (Следват знамената на 7 държави - Малта, Франция, Великобритания, България, Португалия  Холандия и Германия.) Предстои ни изпълнена с тежка работа седмица на интензивни политически разговори за следващите пет години на нашата Европа“, написа тя на английски, френски и немски език. Back in Brussels since yesterday, where I met my wonderful – and very European – transition team for the first time. We have a hard week’s work ahead of us full of intense political conversations about the next five years for our Europe. pic.twitter.com/k72OzlSyQA — Ursula von der Leyen (@vonderleyen) 8 юли 2019 г. Говорителката на ЕК Мина Андреева потвърди за Клуб Z за наличието на човек от България в екипа на Фон дер Лайен. Но категорично отказа да спомене името, нито каквито и да било подробности. "Зелените" могат и да не подкрепят Фон дер Лайен Германецът вероятно е Йенс Флосдорф – говорителят на Министерството на отбраната в Берлин. То все още се оглавява от Урсула фн дер Лайен. Вчера Мина Андреева каза, че той засега е говорител на германската християндемократка. Урсула фон дер Лайен се намира в Брюксел, където разговаря с представители на политическите групи в Европарламента. Вчера тя с срещна със своята сънародничка Ска Келер, която бе водещ кандидат на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА). От думите на Келер след срещата стана ясно, че „зелените“ могат да не подкрепят Фон дер Лайен за председател на Еврокомисията на предстоящото идната седмица гласуване на сесията на ЕП в Страсбург.

ЕЦБ готви нови стимули за икономиката

09 July 2019 11:21

Все още няма консенсус за това кога и как трябва да се действа

Спад на преките чуждестранни инвестиции в Европа

09 July 2019 09:11

Едва 37 на сто от компаниите, предвиждат повишаване на атрактивността на Европа през следващите три години

Неочакван спад на инвеститорските нагласи в еврозоната

08 July 2019 14:15

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред 916 инвеститори в еврозоната, се понижи до -5,8 пункта

Сергей Станишев: Никой не знае нищо за Урсула фон дер Лайен, изборът ѝ не е предрешен

05 July 2019 21:43

"Аз съм човекът, който е водил най-много политически битки с Борисов, когато става въпрос за национални въпроси, съм готов да работим заедно. Този път той ме подкрепи, това очакват българските граждани", допълни лидерът на ПЕС