Икономика и бизнес

19 април 2019 11:40

Как храните изяждат парите

След като в края на миналата година имаше леко успокоение в покачването на цените на стоки и услуги, от началото на тази ръстът се завръща. Вече трети пореден месец инфлацията се увеличава и през март достига 3.6% на годишна база - ниво за последно д...

източник: www.capital.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Купуваме по-скъпи зеленчуци и по-евтини плодове

12 May 2019 08:45

Тази пролет купуваме по-скъпи зеленчуци и по-евтини плодове, в сравнение с миналата, съобщават от Комисията по стоковите борси и тържища. Цените на основните хранителни продукти на годишна база обаче остават без промяна.

Българските зеленчуци по-качествени, но и много по-скъпи

29 March 2019 11:06

Изнасяме ги за Румъния, а ги внасяме от Турция и Гърция

Яйцата започнаха да поскъпват месец преди Великден

22 March 2019 14:38

Според последния седмичен бюлетин на системата за агропазарна информация средната цена на стандартните яйца е 27 стотинки за брой, като има райони на страната, в които тя достига до 38 стотинки

Еврото и ние: Как единната валута ще се отрази на цените и доходите у нас

12 March 2019 08:20

Как приемането на еврото ще се отрази на цените и доходите - анализ по темата в Сутрешния блок на БНТ направиха икономистите Владимир Каролев и Георги Вулджев.

Поскъпват или поевтиняват основните хранителни продукти на пазара

12 March 2019 07:58

С близо 10 стотинки са поскъпнали млечните продукти и някои зеленчуци само за седмица. Това показват данните на Държавна комисия за стоковите борси и тържищата. Кои цени на едро са се повишили и на какво се дължи това - вижте повече от прякото включване на Паулина Найденова.

Какво ще се случи с парите ни през 2019 г.

10 March 2019 10:15

„Тази година доходите на българите ще растат много повече, отколкото икономиката като цяло”, прогнозира финансистът Емил Хърсев

Пламен Димитров: Увеличението на доходите не се усеща заради ускорената инфлация

05 March 2019 18:36

Какви са равнищата на доходите в българските домакинства и къде се коренят основните причини в голямата "социална ножица" у нас - темата в "Още от деня" коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Цената на доматите е най-висока за последните 10 години

26 February 2019 07:45

Превръща ли се в лукс да си направим Шопска салата, предвид поскъпването на домати и краставици? Кои храни отбелязват най-голямо поскъпване?Гост по темата в сутрешния блок на БНТ1 беше председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

България през 2019 г. - растеж 3,6 на сто, инфлация 2 на сто

07 February 2019 13:30

През тази гоина България ще отбележи икономически растеж от 3,6 на сто, а инфлацията ще падне на 2%. Такава е зимната прогноза на Еврокомисията за страната ни. Тя бе огласена днес. Растежът на реалния БВП в България се е забавил през 2018 г., след като през предходната година икономиката е отбелязала растеж от 3,8%. Главен двигател на това забавяне е намаляването на износа поради спадналото външно търсене от големите търговски партньори в ЕС и Турция, както и някои специфични за страната събития. Зимна прогноза – умерен растеж в ЕС Във вътрешноикономически план обаче тенденциите са били по-положителни. Увеличаването на заплатите продължило да подхранва увеличаването на потреблението. Възобновеното използване на европейското финансиране чрез инвестиции довело до тяхното нарастване. Проучванията показват увеличени поръчки и повишено производство. Това показва, че растежът на БВП трябва да се възстанови през следващите тримесечия. Вътрешното търсене е било главен двигател на растежа през 2018 г. и се очаква това положение да продължи и тази и следващата година. Затягането на пазара на труда и допълнителното увеличаване на заплатите в публичния сектор трябва да дадат продължителна подкрепа на частното потребление през 2019 г. Частните и публичните инвестиции също се очаква да останат стабилни благодарение на ниските лихви и еврофондовете. Като цяло се очаква растеж на реалния БВП да стигне 3,6% тази година и да остане същият и през 2020 г. Настоящият модел на растежа означава, че ще има относително малък ефект от външни сътресения. Очаква се износът да отбележи умерено възстановяване. Рисковете за икономиката са намалени и идат главно от вероятността от по-слабо търсене на големите пазари. Ценовият натиск се е увеличил през 2018 г. Тогава общата инфлация е достигнала 2,6 на сто. Това се дължи на увеличаването на центе на енергията, докато силното вътрешно търсене и поскъпването на необработените храни поради слабата реколта са довели до инфлационен натиск. Въпреки подкрепата на голямото търсене и увеличаването на заплатите се очаква инфлацията да падне до 2 процента през 2019 г., най-вече заради основните ефекти, и да намалее още до 1,8% през 2020 г. 

Инфлация срещу доходност

18 January 2019 12:55

След като до средата на миналата година цените на стоки и услуги в страната застрашително се повишаваха, а инфлацията се устреми към 4%, в края на годината дойде и леко успокоение. Нивото й за последния месец на годината падна до 2.7%, а средногодишното нарастване на цените е 2.8% за 2018 г. Това може да се приеме като добра новина, тъй като е в рамките на здравословните за икономиката проценти, макар и с леко покачване - година по-рано тя беше 2.1%. В основата на растежа на цените...