Икономика и бизнес

19 април 2019 14:50

Домакинства могат да кандидатстват за финансова помощ при газифициране до 2020

Програма „Дезире“ се финансира от Международен фонд „Козлодуй“, администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие...

източник: www.economy.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Увеличават помощите за отопление за следващия отоплителен сезон

13 May 2019 21:05

За следващия отоплителен сезон социалното министерство предлага увеличение на целевата помощ за отопление. Предвиждат се и промени в критериите за отпускане на помощта.

Над 3000 домакинства от Община Видин ще могат подменят печките си с нови

12 May 2019 11:00

Това стана ясно от коментара на кмета на Община Видин Огнян Ценков пред медии след редовното заседание на Общинския съвет днес. На него бе гласувано да се кандидатства с проектно предложение по процедура „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“, по приоритетна ос 5 на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., информират от общинската пресслужба.

Над 50 души в Монтана поискаха екологично отопление

09 April 2019 10:15

Община Монтана започна прием на заявления от граждани за безплатна подмяна на уредите за отопление с твърдо гориво. Още в първия ден 50 собственици на жилища декларираха желание да се включат в проектите, с осигурено европейско финансиране, съобщи кметът на Монтана Златко Живков.

1500 домакинства от Русе ще подменят печките си по европейска програма

26 March 2019 13:00

1500 домакинства от Русе ще могат да подменят печките си на дърва и въглища с екологични отоплителни системи. Това ще стане по програма "Лайф" на Европейската комисия за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Русе е една от шестте общини, включени в нея.

Раздават конфискувани дърва на нуждаещи се в Стралджа

20 March 2019 17:09

30 кубика конфискувани дърва ще се раздават на нуждаещи се в Стралджа. Инициативата е на общината, а хората, които ще получат помощта са социално слаби и самотно живеещи. Дървата са иззети при установяване на незаконна сеч.

Започва приемът на заявления за подмяна на старите печки на твърдо гориво

13 March 2019 07:28

От днес Столичната община започва да приема заявления от хората, които искат да сменят старите си печки на дърва и въглища - с по-екологични.

България е на първо място в ЕС по неотоплени домове

01 February 2019 14:36

България е на първо място сред страните от Европейския съюз, чийто граждани не могат да си позволят да отопляват достатъчно дома си. Това показва ново изследване на Евростат, като част от годишното проучване на ЕС за доходите и условията на живот в Съюза. През 2017 г. 8% от населението на Европейския съюз (ЕС) не могат да си позволят достатъчно да отопляват дома си, сочи изследването. Този дял достига своя връх през 2012 г. (11%) и непрекъснато намалява през следващите години. Положението в дъ

Кметовете във видинските села разнасят листовки за безопасно отопление

29 November 2018 13:20

Тези дни кметовете на селата от района посещават къщите на своите съселяни, за да им връчат листовки за безопасно отопление. Листовките са отпечатани от службата за пожарна безопасност и защита на населението и с тях се заостря вниманието на хората към боравенето с огън. По селата домакинствата се отопляват с дърва и въглища, а от печките често тръгват пожари. От 1 септември досега в областта са станали 17 пожара, при които са загинали трима души, а един е ранен. Последно мъж и жена от село Бойница изгоряха в стая с горяща печка, съобщават от ОД на МВР - Видин.

Големият проблем с мръсния въздух у нас не идва от автомобилите

27 November 2018 12:33

54% от населението у нас използват за отопление дърва и въглища. 28,6% - електричество, а 15% - централизирано топлоснабдяване. Газоразпределителната мрежа не се използва в пълния ѝ обем, защото, въпреки че около 10% имат достъп до природен газ, само 2% от тях използва природен газ за отопление. Данните бяха споделени от Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт. Тя допълни, че между 77% и 82% от общите емисии на фините прахови частици /ФПЧ/ са в резултат от битовото отопление за периода 2011-2016 г. През 2016 г. 55,5% от емисиите на ФПЧ са в резултат от стационарно изгаряне за битовото отопление, предимно от изгарянето на дърва и въглища. През 2014 г. над 570 000 потребители са използвали топлофикационната мрежа в България (71% в София), от които близо 17% не са ползвали услугата.

Какви са начините за отопление в Бургас през зимата?

22 November 2018 11:10

Дървата за огрев си остават предпочитан начин за топлина през зимата за този, който може да си го позволи. Бургас е град, в който възможността за поставяне на печка е все по-малка. Еднофамилните жилища са рядкост, а да се монтира печка на дърва в апартамент, не винаги е възможно. Въпреки това, в блоковете също има хора, които прибягват до отопление на твърдо гориво. Липсата на дворно пространство там се компенсира с наличието на мазе. Модните, красиви и носещи уют камини са предпочитани не само