България

19 април 2019 16:48

Героите в планината и не само - спасителните кучета

Днес Планинската спасителна служба на БЧК отбелязва 45 години работа със спасителни кучета...

източник: www.vesti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Мълния покоси англичанин в Пирин, лекуват го в "Пирогов" (ВИДЕО)

20 July 2019 10:05

Мъжът е имал 2 телефона в себе си. Единият е изгорял, но вторият е останал здрав и така е успял да се обади за помощ

77-годишен мъж загина в Централен Балкан

18 July 2019 10:38

77-годишен мъж е загинал при инцидент в местността "Нешковци", близо до река „Черни Осъм“, в сряда, съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба. Към 14.20 часа същия ден в ПСС е бил получен сигнал за изчезнал мъж по поречието на река Черни Осъм, Централен Балкан. Сигналът е бил подаден от приятел на изчезналия човек. От ПСС уточниха, че става въпрос за 77-годишен мъж. Инцидентът е станал преди обяд – около 10.30 – 11.00 часа, а сигналът е подаден около 3 часа след като е установено, че мъжът липсва. Екип от 9 планински спасители от отряда на ПСС в Троян отиват до местността и откриват човека починал в подножието на стръмен склон. Смъртта вероятно е настъпила вследствие на травми. Все още няма подробности около случая.

България остана без нито един хеликоптер-линейка

17 July 2019 14:50

За спасяване в планината вече ще се разчита само на Планинската спасителна служба, която е съставена от доброволци. България вече няма нито един хеликоптер-линейка. Частната инициатива на "Хели Ер" претърпя крах, след като за три години двете машини, които изпълняваха спасителни операции, бяха продадени. Това е причината единствената застрахователна компания, която предлагаше застраховка "Планинска грижа", в която беше включено и спасяване, и транспортиране с хеликоптер, да я прекрати до намирането на алтернатива. Георги Спасов, изпълнителен директор на фирмата, която притежаваше двете машини, сподели пред Българското национално радио, че разходите за поддържането им са възлизали на десетки хиляди евро на месец. Застрахователните компании предлагат т.нар. планински застраховки, но в тях вече няма възможности за използването на въздушен транспорт при необходимост.

Какви са рисковете за почивка на планина при летните аномалии във времето

15 July 2019 21:00

Заради резките температурни промени през последните дни, планинските спасители дават ценни съвети на туристите, избрали да прекарат част от ваканцията си в планината. Сега условията в Пирин не са подходящи за туризъм, казаха от Планинската спасителна служба в Банско. Температурите са ниски за средата на лятото, като във високите части те са около 10 градуса.

Спасители с кучета издирват изчезнала край Драгоман жена

09 July 2019 09:38

Акцията е започнала късно снощи

77-годишен дядо оцеля 5 дни в Еленския Балкан

29 June 2019 20:34

В района бродели две мечки и вълци, разказаха участвали в акцията

Спасиха руски турист, пострадал под "Кончето" в Пирин

28 June 2019 14:56

17 души са участвали в акцията, продължила над 9 часа по изключително трудния алпийски терен

Добри са условията за туризъм в планините

22 June 2019 09:40

Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст.

Два инцидента на Витоша само за ден

15 June 2019 11:54

Само за ден планинските спасители са оказали помощ при два инцидента с туристи на Витоша, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК. И двата инцидента са станали в петък.  При първият мъж е получил травма на глезена в района на Боянския водопад. Другият инцидент е в района на Златните мостове, където момиче е паднала от морена и е получила травма на гърба, разказва „Фокус“. Изчезналият в Стара планина Тодор Владимиров се появи Планинските спасители апелират туристите много внимателно да подхождат към маршрутите в планината и да бъдат подготвени - да проучат местата, които ще посетят, за да не се загубят. Оттам препоръчват на желаещите да се разхождат в планините да свалят телефонното приложение на Планинската спасителна служба, за да може чрез него до спасителите да бъдат изпратени координатите на туристите и по най-бързия начин да им бъде оказана помощ. За "шанса" да замръкнеш в планината пред заключена врата, докато вътре си празнуват От службата предупреждават, че Боянският водопад е много посещавана локация, но пътеката е стръмна и на места има много коренища и там често има сигнали за хора с травми на краката.