България

19 април 2019 23:01

Пловдив, Русе и Видин са най-замърсените градове в България

Това сочи независимо изследване на неправителствената организация „Еър бг.“ Тя разполага с повече от 900 измервателни станции, които са поставени по фасади на сгради, прозорците и терасите на хората. На базата на тези тревожни данни доброволците, кои...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Видин ще подобрява качеството на въздуха със средства по ОПОС

31 July 2019 16:20

Министър Димов подписа договор и с кмета на Видин инж. Огнян Ценков за изпълнение на мерки за по-чист въздух. Проектът е за близо 12,5 млн. лв. Средствата са осигурени изцяло от ОП „Околна среда 2014-2020 г.“.

Фандъкова: През целия юни сме дишали чист въздух

25 July 2019 16:23

Зеленият билет ще може да налага да се въвежда не след 2 дни, както беше досега, а след ден, каза тя

Еврокомисията дава България на Съда на ЕС заради лошото качество на въздуха

25 July 2019 15:12

Това е втори иск, който се предявява към страната ни за неспазване на европейските стандарти за качество на въздуха

Глоба за "Брикел" след запрашаването в Гълъбово

10 July 2019 19:41

ТЕЦ "Брикел" все пак беше глобена от регионалната инспекция по околната среда и водите, след като вчера пясъчна буря връхлетя град Гълъбово. Замърсяването на въздуха е било толкова силно, че дори не е имало видимост. Към момента опасност за хората няма, но РИОСВ санкционираха централата за това, че не е уведомила властите за случилото се. Издадени са и предписания заради опасността случаят да се повтори. Като източник на запрашаването хората посочват местния ТЕЦ "Брикел" и така нареченото "черно езеро", където са остатъците от изгорелите въглища. Теренът е с площ от 1200 дка, като две от четирите му секции работят и имат оросителна система. Освен тях обаче има технологични пътища, които също са били запрашени и именно от тях вятърът е вдигнал отпадъчния продукт. От "Брикел" не отричат, че проблем със запрашаванията има. Снощи, обаче, ситуацията е била форсмажорна. "Причината за бурята е появилият се ураганен вятър. За 10-15 минути може би става 7,2 метра в секунда", обясни Христо Христозов от централата пред bTV. Предписанието на РИОСВ е за допълнително оросяване заради опасността от нови бури. Данните от измервателната станция в Гълъбово не са отчели превишение на средночасовите норми от 19 ч. снощи до днес, съобщиха от инспекцията. Към момента опасност за хората няма, твърдят оттам.

РИОСВ: Няма превишения на средночасовите норми на качеството на въздуха в Гълъбово

10 July 2019 12:18

РИОСВ – Стара Загора проверява депото за неопасни производствени отпадъци на „Брикел“ ЕАД, град Гълъбово. Контролът се извършва по повод излъчен репортаж в национална медия и пост...

Представят анализ за това дали влияе мръсният въздух в София на здравето ни

10 July 2019 07:09

Сдружение "Въздух за здраве" ще представи резултатите от едногодишен анализ влияе ли мръсният въздух в София върху здравето на хората.

МОСВ: Да се спре вносът на дизелови автомобили, които не покриват Евро 4

26 June 2019 17:28

Вижте какви мерки предвижда проект на Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха 2020 – 2030г.

Нено Димов: Североизточна България отговаря на условията за чист въздух

31 May 2019 08:00

Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Следим качеството на въздуха вече онлайн

30 May 2019 20:36

От днес можем да следим качеството на въздуха в определено населено място в реално време. Достатъчно е да влезем в новата система за информиране, която вече е на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда. Досега агенцията информираше за качеството на въздуха на следващия ден след измерванията.

Административният съд заседава по делото за чистотата на въздуха в София

20 May 2019 06:24

То е заведено от неправителствени организации срещу Столичната община.