Свят

20 април 2019 17:33

Бежанци и нелегални мигранти вдигнаха палатков лагер в центъра на Атина

„Ние сме бежанци, бездомни и бяхме изгонени. Нуждаем се от място за живеене“, пише на една от табелите пред палатките...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Раздор в ЕС заради мигрантите

18 July 2019 19:52

На първия ден от преговорите във финландската столица Хелзинки страните от Европейския съюз се провалиха в опита си да постигнат съгласие относно правилата за разпределение на мигрантите, спасени в Средиземно море, съобщи Die Welt. Към настоящия момент към насърчаваната от Франция и Германия инициатива не са се включили достатъчно държави, поясни вътрешният министър на Люксембург Жан Аселборн. Освен неговата страна, подкрепа за инициативата са изразили единствено Португалия и Финландия. Италианският вътрешен министър Матео Салвини отхвърли предложенията на Германия и Франция. След вечеря на вътрешните министри на ЕС в Хелзинки, Салвини заяви, че Берлин и Париж продължават да искат Рим да бъде една от малкото страни, които поемат тежестта на бежанците. Италия, от друга страна, работи по създаването на „стабилна средиземноморска ос", за да „промени правилата и да сложи край на трафика на хора". Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер отказа коментар след първия ден на разговорите. Политикът неотдавна силно популяризира проекта и настоя за бързо споразумение.

Германия подготвя план за разпределяне на мигрантите в ЕС

18 July 2019 08:14

Хорст Зеехофер подчерта, че не става дума за квоти и не иска "фактическо отваряне на границите"

Германия остава най-привлекателната страна за мигрантите

16 July 2019 15:00

Общо 1,58 милиона души са пристигнали от чужбина

Над 140 мигранти са спасени за ден край бреговете на Испания

14 July 2019 23:02

Общо 141 мигранти от Африка бяха спасени от импровизирани лодки в морето между Испания и Мароко, съобщи испанската морска спасителна служба, цитирана от Агенция Франс прес.

"Черни жилетки" щурмуваха парижкия Пантеон /ВИДЕО/

13 July 2019 08:06

Стотици нелегални мигранти, които се обявиха за "черни жилетки", щурмуваха парижкия Пантеон с искане да им бъде дадено право да останат в страната. Според информация на "Ройтерс", те са били предимно от Западна Африка.  "Жълти жилетки" призовавали полицаи да се самоубиват "Ще останем тук докато и последният от нас не получи документи", се казва в листовка, разпространен по време на акцията. В акцията са участвали между между 200 и 700 мигранти. За да предотвратят безредици са били мобилизирани и екипи на полицията, които са извели демонстрантите. В мемориалния комплекс са положени национални герои на Франция, сред които Виктор Юго и Франсоа Волтер. Жълтите жилетки - газ, арести, Жана д`Арк и Асанж        

В Турция задържаха 430 мигранти

11 July 2019 10:32

Полицията в Турция е задържала 430 нелегални мигранти, съобщи „Дейли Сабах“. Акцията е била проведена в северозападната част на страната. Полицията в Одрин е извършила задържането. Мигрантите са искали да преминат нелегално в Европа. Те са били задържани след двудневна инспекция. Заедно са работили представители на полицията в Ипсала, Мерч и Узункьопрю. Мигрантите са били от Сирия, Афганистан и Бангладеш. По-късно те са били предадени на областната дирекция за миграцията. През Турция минава основния път за влизане в Европа на мигрантите. През миналата година в страната са били задържани около 268 000 мигранти, които са опитали да преминат незаконно през нейните граници.

Закриха миграционния център Минео в Сицилия

09 July 2019 17:25

Италианските власти закриха миграционния център Минео в Сицилия. Доскоро той беше най-големия в Европа. През 2014 г. в него са живели над 4000 души. С идването на власт на популисткото правителство, обаче, броят им намаля.

Кораб спаси мигранти в Средиземно море

09 July 2019 12:02

Германски кораб спаси мигранти в Средиземно море, съобщи Спутник. Корабът „Алан Курди“ е получил подкрепа от властите в Малта. Спасени са били 44 мигранти. Те са се намирали в дървена лодка. Малтийските власти са изпратили свои представители на кораба. В последствие те са прибрали мигрантите. Те вече са били превозени до брега. По-рано корабът спаси други 65 мигранти край бреговете на Либия. Малта позволи на неговия екипаж да остави мигрантите на нейния бряг. Германия вече проведе преговори с ЕК по въпроса. На тях беше договорено, че мигрантите ще бъдат пренасочени към други европейски страни.

Драма с три групи мигранти се разигра в Средиземно море

07 July 2019 20:34

Драма с три групи мигранти се разигра през последното денонощие в Средиземно море. Общо около 170 са спасените от частни плавателни съдове и от бреговата охрана на Малта.

Кораб на германска хуманитарна организация с 65 мигранти плава към о-в Лампедуза

06 July 2019 17:35

В края на юни в същото пристанище бе арестувана германката Карола Ракете, капитан на кораба "Сой-уоч 3"