България

22 април 2019 11:08

Най-големият пролетен маратон отказа пластмасата за еднократна употреба

Над 700 души се включиха в състезанието без пластмаса край панчаревското езеро, организирано от спортен клуб „Бегач“ с подкрепата на National Geographic...

източник: www.vesti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Tийнейджъри творят изкуство от боклук

19 July 2019 16:05

Първата в страната ни работилница за рециклиране на пластмаса по технологията Precious Plastic, отвори врати на The Bridge Fest

Хотели и ресторанти в Банско се съгласиха да ограничат пластмасата

03 July 2019 15:35

Община Банско и туристическият бранш в града се споразумяха да бъде спряно използването на пластмасови изделия в хотелите и в заведенията. В магазините в курорта ще се предлагат само хартиени торбички или от плат, а не найлонови.

McDonald's иска да използва по-малко пластмасови отпадъци

27 June 2019 10:11

Целта е да се спестят 1000 тона пластмаса годишно само в Германия

Ултрамаратон в Златоград в края на септември

22 June 2019 23:00

Ултрамаратонът К3Ultra ще стартира на 28 септември в Златоград, съобщи общинската пресслужба. Уникалното спортно събитие, което е изпитание на силите, духа и човешката воля, ще се проведе за първи път в Златоград. Очаква се в надпреварата да се включат едни от най-известните бегачи на ултрадълги дистанции. Участниците ще се състезават по трасета с дължина 23, 53 и 85 км. Маршрутите преминават през неповторими гледки от Родопите, участъци с повишен адреналин, изкачване на вр. Голям Тулпан, скално- култовия комплекс Божи мост, Лебедовите езера, крепостта Устра, светилището Белото Каменье и други природни забележителности. Организационният съвет на състезанието има амбицията да превърне ултрамаратона в ежегодно спортно събитие. Общината подкрепя маратона К3Ultra с убеждението, че волята и спортният дух на състезателите ще бъдат добър пример за младите хора в Златоград, коментират от Общинската администрация.

Г-20 се договори да се бори с пластмасата в Световния океан

16 June 2019 14:16

Участниците в двудневната среща на министрите на енергетиката и екологията на страните от Г-20 в японския град Каруидзава се договориха за създаването на международна структура за сътрудничество, която си поставя за цел намаляването на изхвърляната пластмаса в Световния океан.

100-километрово предизвикателство! Започна "Обиколката на Витоша"

15 June 2019 11:02

На Витоша се провежда най-старият ултрамаратон на София - „Обиколката на Витоша“. В 6.00 часа по 100-километровото трасе потеглиха колоездачите, а в полунощ стартират бегачите. Над 2500 от повече от 20 държави ще мерят сили днес и утре на Витоша. Те са на възраст от 10 до 75 години. 1800 от тях са колоездачи, а в полунощ от резиденция „Бояна“ стартират бегачите. Повече от 100 души ще участва в т.нар. дуатлон. Те изминават трасето първо с колоездачите, а после ще изминат 100-те км и с бегачите. „Труден е маршрутът, но все пак е възможен. И могат не най-добри спортисти да се включат. Има много хора, които не излизат от офисите си, но правят тренировки, и понякога не успяват, стигат до 25-ия или 50-ия километър", заяви пред БНР Анна Пенчева, главен организатор на състезанието. Обиколката на Витоша е част от инициативата София – Европейска столица на спорта.

През 2021 г. Канада ще забрани използването на пластмаса за еднократна употреба

10 June 2019 18:39

Канада ще забрани използването на пластмаса за еднократна употреба от 2021 година, обяви премиерът на страната Джъстин Трюдо, обявявайки това за „глобално предизвикателство” да премахнем бутилките, сламките и найлоновите торбички от океаните.

Турция стартира проект за почистване на моретата си от отпадъци

10 June 2019 09:24

Турция стартира проект „Нула отпадъци в морето“ за защита на морските и водните ресурси. Целта е да бъдат събрани общо 50 000 тона отпадъци, включително 30 000 тона пластмаса през летния сезон.

В какво се превръщат найлоновите пликчета

07 June 2019 13:00

Китайското решение от миналата година да не приема вносен пластмасов боклук остави в Европа тонове отпадък. Остави също гигантски пазар за някой, който иска да рециклира. Тази ниша се харесва на група български инвеститори, най-големият от които е в бизнеса със слънчогледово масло - собственикът на "Олива" Ангел Георгиев. Днес фабриката в Елин Пелин е готова и ще преработва найлонови торбички до пластмасов регранулат (малки гранули, които се ползват за повторно производство).Така...