България

22 април 2019 11:08

Най-големият пролетен маратон отказа пластмасата за еднократна употреба

Над 700 души се включиха в състезанието без пластмаса край панчаревското езеро, организирано от спортен клуб „Бегач“ с подкрепата на National Geographic...

източник: www.vesti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

1030 атлети от 36 държави участваха в Маратон Варна

12 May 2019 15:07

С рекорди на трасето и изключително силни резултати ще се запомни четвъртото издание на Маратон Варна, в който участваха 1030 атлети от 36 държави, сред тях 32 елитни бегачи от традиционно силните школи в Африка. Шампиони в класическия маратон на 42.195 км станаха представители на Кения, а при мъжете четирима „слязоха“ под досегашното върхово постижение. Особено впечатлява резултатът на шампиона Осеа Тюей, финиширал за 2.16:35 ч. – с близо три минути по-бързо от досегашния рекорд на трасето.

Стартира седмото издание на "Книги за смет" в София

11 May 2019 19:00

Стартира седмото издание на "Книги за смет". Акцията, която осигурява хубава книга срещу килограм пластмасови опаковки, се проведе днес в София, Пловдив и Бургас. Утре тя продължава в Стара Загора и Велико Търново. Какво ново в инициативата тази година?

Трето издание на маратона в Благоевград

11 May 2019 09:21

За трета поредна година Благоевград посреща любителите на бягането за здраве и спортен хъс. Очаква се днес десетки любители на спорта да застанат на старта, пред зала „22 септември", за да изпитат себе си.

Промени в движението в София в неделя заради маратона Run4EU

10 May 2019 22:22

Промени в организацията в центъра на София ще бъдат въведени в неделя заради провеждането на софийския полумаратон и другите атлетически състезания, които са част от инициативата Run for Europe, съобщиха от Столичната община.

Нова пластмаса може да бъде рециклирана многократно

09 May 2019 09:38

Наречен PDK материалът може да бъде разграждан и оформян в нов продукт на молекулярно ниво

Маратонът на приятелството „Плевен" подарява български електрически велосипеди

05 May 2019 16:30

На 19 май (неделя) ще се проведе шестото издание на Плевенския маратон. Събитието, което се превърна в най-голямото и значимо състезание за региона, утвърди името си „Маратон на приятелството“ като само през миналата година посрещна над 500 участници от 14 държави на 3 континента. Тазгодишното издание се очаква да бъде още по-атрактивно и да мотивира повече хора да започнат да спортуват, привличайки ги с интересно трасе и нови награди.

Над 1000 участници се включват в тазгодишния маратон в Пловдив

05 May 2019 09:23

Над 1000 атлети от 22 държави взеха участие в тазгодишния маратон Пловдив, който стартира преди по-малко от час в центъра на града. Участниците трябва да избягат 42-километрово трасе. Началото беше дадено на площад „Стефан Стамболов", където ще бъде и финиширането. Вижте и още в прякото включване на Антоанета Чакандракова.

Моретата през 2050: Повече пластмаса, отколкото риба

23 April 2019 12:04

Един трилион найлонови торбички се използват годишно в света - от тях 1% се рециклира

„Зелена светлина“: Пластмасова детоксикация

10 April 2019 11:05

Отдали са се на пластмасова детоксикация. Не защото терминът е модерен, а защото им е писнало от пластмасовите отпадъци. Жителите на Зларин. Първият хърватски остров, който обяви пълна забрана на приборите за еднократна употреба от пластмаса.

ЕП подкрепи забраната на сламките и клечките за уши

27 March 2019 19:59

Европарламентът подкрепи днес с убедително мнозинство нов закон, забраняващ пластмасови изделия, предназначени за еднократна употреба, като чинии, прибори, сламки и клечки за уши. 560 депутати гласуваха в полза на споразумението с министрите на ЕС. Против бяха 35 души, а 28 се въздържаха. Средиземно може да стане "пластмасово море" До 2021 г. в ЕС ще бъдат забранени следните продукти: • Прибори за еднократна употреба (вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене); • Пластмасови чинии за еднократна употреба; • Пластмасови сламки; • Изработени от пластмаса клечки за уши; • Пластмасови дръжки за балони; • Оксоразградими пластмаси и съдове за храна, както и чашки изработени от експандиран полистирен. Държавите членки ще трябва да достигнат целта от 90% за събиране на пластмасови шишета до 2029 г. Те трябва да бъдат с поне 25 на сто рециклирано съдържание до 2025 г. и 30 процента до 2030 г. Споразумението засилва и прилагането на принципа „замърсителят плаща“, по-специално за тютюна. Въвежда се разширена отговорност за производителя. Този нов режим ще се прилага също така за риболовните приспособения, като гарантира, че производителят, а не рибарите, поема разходите за събирането на изгубените в морето мрежи. Законодателството постановява също, че етикетирането относно отрицателните последици върху околната среда от изхвърлянето на пластмасови цигарени филтри на улицата, както и за други изделия като пластмасови чашки, мокри кърпички и хигиенни продукти трябва да бъде задължително. Има и български успех в справянето с проблема с пластмасовите чашки, коментира евродепутатът социалист Момчил Неков. Той посочи чашките „къпфи“, изобретени от сънародниците ни Младен Джалъзов и Мирослав Запрянов. Този продукт се търси и налага и у нас, и в чужбина.