Образование и семейство

22 април 2019 12:53

4500 деца пожелаха да участват в състезанието "Пазим езика си"

Вторият тур на надпреварата ще се проведе на 11 май в СУ "Св. Климент Охридски"...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Велико Търново е домакин на семинар по българистика

28 July 2019 08:42

Във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий" започна 42-то издание на най-големия международен летен семинар по българистика у нас. И тази година обучението събира участници от всички краища на света, които изучават езика и се запознават отблизо с българските традиции и култура.

Национално състезание провери грамотността на 3600 ученици

11 May 2019 12:05

Национално състезание провери грамотността на 3 600 ученици от пети и шести клас. Надпреварата е с надслов "Пазим езика си" и е организирана от сдружение "Живата вода на България", чийто председател е съпругата на президента Десислава Радева. До финала стигнаха 14 участници.

Ясни са финалистите на състезанието по правопис „Пазим езика си“

10 May 2019 11:07

Деца от различни краища на страната се класираха за втория тур на националното състезанието по правопис „Пазим езика си“ за V и за VI клас, който се проведе на 20 април. На финала на надпреварата, организирана от гражданското сдружение „Живата вода на България“ с председател г-жа Десислава Радева, ще се съревновават 14 ученици – по 7 във всяка възрастова група. Те са показали най-добри резултати сред  4500-те регистрирани участници и са от градовете Пазарджик, Харманли, Горна Оряховица, Перник, Хасково, Мездра, Петрич, София, Шумен, Куклен и Велико Търново. Състезанието по правопис „Пазим езика си“ става национално Класирането може да видите ТУК! Заключителният кръг ще се проведе на 11 май от 09:00 часа в театралната зала „Алма Алтер“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Знанията на децата ще бъдат проверени от експертно жури пред родители, учители и гости. Председател на комисията е проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“. Нейни членове са проф. Татяна Ангелова, също от СУ „Св. Климент Охридски“, и учителите по български език и литература Рени Стоичкова, Десислава Нейкова и Цеца Петрова. По традиция състезателите ще се изправят пред две задачи. В първата ще трябва да покажат знанията си за правописа и пунктуацията. Втората е смислово подреждане на изречения в текст. 4500 деца пожелаха да участват в състезанието „Пазим езика си“, организирано от Десислава Радева Всички участници ще получат грамоти, а първите трима във всяка от двете възрастови групи ще си тръгнат със специални награди.

Изложба "Българските азбуки" е подредена в градината пред Народния театър

02 May 2019 18:18

Изложба "Българските азбуки" показа Институтът за български език на Българската академия на науките. От днес до 13 май експозицията ще се намира в градската градина пред Народния театър "Иван Вазов".

Състезание по правопис "Спелинг Бий" във Варна

23 March 2019 22:42

Във Варна се проведе регионалното състезание по правопис на английски език "Спелинг Бий". То е част от Националното състезание, започнато от доброволци от Корпуса на мира през 2011г. И тази година учениците мериха сили в градовете София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Благоевград, Монтана, Разград и Сливен. На 21-ви април ще стане ясен "Спелинг Бий" шампионът на България. БНТ е медиен партньор на кампанията.

Състезанието по правопис "Пазим езика си" става национално

13 March 2019 10:43

Общественици и институции застават зад каузата на надпреварата

Дискусия за чистотата на българския език

20 November 2018 17:34

Катедрата по български език на Факултета по славянски филологии организира дискусия за чистотата на българския език с участието на журналисти от водещи електронни и печатни медии.

В Карлово връчиха Национална награда за чистотата на българския език

01 November 2018 22:48

За първа година в Карлово беше връчена Национална награда за чистотата на българския език на името на д-р Иван Богоров. Първият носител на приза е писателят Светослав Цветков. Той е работил и като журналист 40 години в Българското национално радио. Удостоен е със статуетка, грамота и парична премия.

Българският език бе представен на конференцията за наследствени езици в САЩ

24 October 2018 12:38

За първи път българският език беше официално представен на тазгодишната конференция за наследствени езици в САЩ. Анжела Хъшева, директор на българското училище в Сиатъл, представи на форума проблемите на обучението по български език в САЩ и предложи важни стъпки за преодоляването им. Тя изнесе и доклад за печата за двуезичност в щата Вашингтон и резултатите след въвеждането му през 2013г. В коалицията за наследствени езици участват представители и лидери на общностни организации, сред които япо