Свят

22 април 2019 18:55

За първи път в света: Руски лекари присадиха 3 органа на дете

9-годишният Михаил страдал от цироза и муковисцидоза...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Българин с трансплантирано сърце и бъбрек изкачи Мусала

22 August 2019 15:38

Георги Пеев подкрепя донорството

Животоспасяващата трансплантация на бебето Алекс е извършена успешно

16 August 2019 10:48

Сумата за лечението в Хамбург – 500 хил. лв., беше събрана в дарителска кампания у нас само за две седмици. Не очаквах, че има толкова много добри хора, много сме благодарни, каза майката Роксана Ангелова

С успех приключи първата операция на гигантска мозъчна аневризма в УМБАЛ „СВ. Иван Рилски“

15 August 2019 15:38

По време на интервенцията, която е уникална не само за България, но и много рядко срещана в световната практика, двамата поставиха 11 стента в центъра на аневризмата. На практика по този начин беше изграден изцяло нов съд в центъра на аневризмата

Проф. Начев: В началото на 2021 г. трябва да се извърши първата белодробна трансплантация в България

09 August 2019 09:45

България е на едно от последните места по донорство и последните години не виждам напредък в това отношение. Нужна е по-добра координация и контрол, каза директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина”

Д-р Маринова: Губим потенциални донори заради липса на детекция в болниците

09 August 2019 08:04

Добрата новина за успешната белодробна трансплантация на Илияна Христова от Варна, беше светкавично помрачена от отказа на клиниката във Виена да продължи белодробните трансплантации за чужденци. Така 18 българи остават да чакат решение на кризата. Проблемът обаче засяга много повече хора - защото чакащите за трансплантации у нас са в пъти повече от извършваните операции. Хората, които най-добре знаят какви са проблемите по пътя към повече спасени животи са координаторите по донорството у нас. Д-р Сибила Маринова, анестезиолог от болницата във Велико Търново е един от тях. В ефира на Сутрешния блок на БНТ тя коментира кои са основните проблеми с донорството у нас.

Виенската болница спира трансплантациите на бял дроб за чужденци

07 August 2019 16:14

Българите, които чакат за трансплантация на бял дроб, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни имаше договор. Малко след добрата новина, че е успешна трансплантацията на бял дроб на българка, стана ясно, че Виена вече няма да приема чужденци.

Нова белодробна трансплантация на българин във Виена след двегодишно прекъсване

06 August 2019 22:12

Първа белодробна трансплантация на български пациент след близо 2 години прекъсване беше извършена в Университетската болница във Виена. 28-годишната Илияна Христова, която страда от муковисцидоза, успя да дочака спасението. Първо за БНТ добрата новина съобщи майката на момичето - Галина Христова.

Първа едновременна операция на сърце и тумор е извършена у нас

31 July 2019 08:52

Първата едновременна операция за отстраняване на сърдечно-съдов проблем и туморно образование е извършена от екипи на болниците "Света Екатерина" и Военно-медицинска академия, ръководени от проф. Георги Начев и проф. Никола Владов.

Млад мъж стана донор и спаси живота на петима у нас и в Германия

29 July 2019 20:41

Черният дроб и сърцето на българина са трансплантирани на пациенти в Лайпциг и Мюнхен

Трансплантацията на матка дава възможност на много жени да имат свое дете

21 July 2019 09:15

Процедурата все още не е разрешена у нас, но дебатът дали това да се промени вече започна. Мая Димитрова се срещна с една от многото жени у нас, за които тази процедура може да им позволи да имат дете.