Свят

22 април 2019 19:12

Тръмп: Моите противници не могат да ме отстранят с импийчмънт

Ловът на вещици най-накрая се преобръща, заяви президентът...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Разследването на Робърт Мълър струвало $32 млн.

04 August 2019 09:48

Близо двугодишното разследване за руска намеса на президентските избори през 2016 г., ръководено от специалния прокурор Робърт Мълър, струва близо 32 милиона щатски долара, съобщава СNBC, позовавайки се на документи. През миналия ноември американският лидер Доналд Тръмп обяви, но без да предоставя доказателства, че за разследването са похарчени повече от 40 милиона долара. Но демократите отвръщат, че парите са възстановени от глобите срещу приближени на Тръмп, които бяха осъдени по време на разследването, включително и Пол Манафорт, бивш шеф на предизборния щаб на американския лидер. Само в случая с Манафорт са иззети 42 милиона долара. Но PolitiFact информира, че парите, събрани от глоби, няма да отидат директно за покриване на сметката за разследването, а във фонд на правосъдното министерство. Повечето от разходите са отишли за служителите. Мълър имаше екип от 19 адвокати и 40 агенти на ФБР, както и анализатори от разузнаването и други. Разследването, което се проведе от май 2017 до март 2019 г., доведе до повдигане на повече от 100 обвинения срещу три руски компании и 34 лица, включително дузина бивши съветници на Тръмп. През последните шест месеца от 22-месечното разследване екипът на Мълър е похарчил 6.5 милиона долара, а преди това 25 милиона долара. Разследването на Мълър не откри доказателства, че Тръмп е конспирирал с Москва, но бившият специален прокурор също така не каза дали американският лидер е възпрепятствал правосъдието.

Над 50% от демократите в Камарата на представителите искат импийчмънт на Тръмп

03 August 2019 10:56

Броят на членовете на Демократическата партия в Камарата на представителите в САЩ, които подкрепят процедурата по отстраняването на президента от длъжност, достигна 118 души. Това превишава половината от фракцията на демократите в 435-членната долна камара на Конгреса.

Отново искат импийчмънт за Тръмп

29 July 2019 14:00

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заслужава импийчмънт. Това заяви председателят на Комисията по правни въпроси към американския Конгрес Джери Надлър, цитиран от NBC. Според него Тръмп нееднократно е нарушавал законите. Надлър вече обяви, че е внесъл иск, с който иска достъп до данните от разследването за руска намеса в президентските избори. Той настоява, че в момента се събират доказателства, които са нужни за задействането на такава процедура. "Мисля, че има доказателства, за това, че Тръмп и главният прокурор Уилям Бар са нарушили закона. Те излъгаха обществеността, огласявайки извадки от доклада на специалния прокурор Робърт Мълър“, заяви Надлър. В изслушване пред Конгреса Мълър потвърди, че не е оневинявал Тръмп. В същото време в доклада му се посочва, че няма доказателства за негово участие в руски сговор. В момента демократите са разделени, относно възможностите за процедура по импийчмънт. Техният лидер Нанси Пелоси е против такова решение.

The Hill: Изслушването на Мълър не придвижи дори със сантиметър идеята за импийчмънт на Тръмп

25 July 2019 21:47

Изслушването му не предизвика никакви бурни реакции или обсъждания, нито пък нова вълна от желание да бъде свален президента

Тръмп за изслушването на Мълър: Катастрофа

25 July 2019 06:37

Приключи изслушването на бившия американски специален прокурор Робърт Мълър в комисиите по разузнаването и съдебните въпроси към Камарата на представителите, съобщи Ройтерс. Мълър отговаря в продължение на над 5 часа на въпроси за разследването си дали е имало руска намеса в изборите в САЩ и дали президентът Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието по този въпрос.  Тръмп изрази открито задоволство от начина, по който протече изслушването. "Това е много хубав ден", каза той в градините на Белия дом, наричайки отново разследването на Мълър "лов на вещици", предаде Франс прес. Тръмп каза, че начинът, по който Мълър е отговарял на въпросите на народните представители е бил "катастрофа". "Това бе едно от най-лошите представяния в историята на нашата страна", каза той.  Пред комисията по разузнаването Мълър каза, че не е изпратил призовка на президента, защото е искал да приключи по-бързо разследването и че призовка е щяла да доведе до дълга съдебна битка. На въпрос на законодателката от Демократическата партия Вал Демингс дали Мълър смята, че в писмените отговори, които му е дал Тръмп, "невинаги е казвал истината", бившият специален прокурор отговори: "В общи линии".

Робърт Мълър на разпит в Конгреса в сряда

22 July 2019 09:24

Бившият специален прокурор Робърт Мълър бе извикан в Конгреса в сряда, за да отговаря на въпроси относно неговите изводи от разследването за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Изслушването ще се предава по телевизията и се очаква да бъде продължително. То ще започне в 14,30 ч българско време в юридическата комисия на Камарата на представителите, а после ще продължи в 18 ч. в комисията по разузнаване на Камарата на представителите. Мълър представи изводите си от разследването, започнало през юли 2016 г. в доклад, съдържащ 448 страници и публикуван през март. Той имаше две части. Първата беше посветена на евентуално съглашателство между предизборния екип на ДоналдТръмп и Русия, а втората на евентуални пречки от страна на президента пред разследването, припомни БТА. Относно руската намеса нямаше съмнения за специалния прокурор, че руската държава се е месила в президентските избори по един системен начин. Първо руска организация е водила кампания в социалните мрежи, която е фаворизирала Тръмп и е охулила противничката му от демократите Хилари Клинтън. После руски хакери от службата за военно разузнаване на Русия са хакнали имейлите на Демократическата партия и на приближен на Клинтън. След това неудобни за Клинтън имейли са били разпространени от анонимни сайтове и от "Уикилийкс", който получил откраднатите съобщения директно от руснаците. Това бяха основните изводи в първата част на доклада. Същественото за Тръмп в доклада е, че прокурорът Мълър пише, че не е открил достатъчни доказателства за съглашателство между членове на екипа на Тръмп и Русия въпреки многото повече или по-малко дискретни контакти.  По въпроса за възпрепятстването прокурорът Мълър не оневинява Тръмп. Ако в този доклад не се заключава, че президентът е извършил престъпление, то той също така не го освобождава от отговорност, се казва в него. Мълър обяснява, че президентът е опитал в продължение на месеци да попречи на разследването, но се е провалил в опитите си, защото хората около него са отказали да изпълняват заповедите му или да дадат ход на исканията му. Тръмп е разпоредил например уволнението на Мълър, но ръководителят на юридическата служба на Белия дом Дон Макган е отказал да се подчини. Тръмп е умножил натиска върху министъра на правосъдието и върху ключови свидетели, карайки свои сътрудници да лъжат пред пресата или в изявления, се констатира още в документа. Броени дни преди изслушването на Мълър председателят на юридическата комисия в Камарата на представителите Джеролд Надлър, който е демократ, заяви, че вярва, че има съществено доказателство, че Тръмп е извършил престъпения. Надлър има намерение по време на изслушването в сряда да поиска от Мълър да представи тези факти в Конгреса, предаде Ройтерс. "На администрацията трябва да се държи сметка и нито един президент не може да бъде над закона", заяви Надлъж.

Блокираха опита за импийчмънт на Тръмп

18 July 2019 10:50

Камарата на представителите на САЩ блокира започването на процедура за импийчмънт на президента Донлад Тръмп, съобщи Fox News. Предложението беше внесено от представителя на демократите от Тексас Ал Грийн. Той поиска процедурата, заради забележки на президента към няколко представители на демократите с имигрантски произход. Тръмп отправи коментари към жени – демократи, които са с мигрантски произход. Той им предложи да се върнат в своите държави и да помогнат за тяхното възстановяване. Много експерти разтълкуваха думите му като расистки. Въпреки, че той не уточнява за кого се отнасят думите му, се смята, че става въпрос за Илхан Омар, Рашида Тлайб, Александра Окасио – Кортес и Аяна Пресли. Според Грийн е дошло време да се покаже на президента къде е границата. Започването на процедура обаче беше твърде малко вероятно, защото председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси е против подобен вариант. Освен това самите републиканци не приемат подобни действия.

Обсъждат импийчмънт на Доналд Тръмп

17 July 2019 19:29

Камарата на представителите в САЩ ще обсъди възможността за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщи Политико. Камарата на представителите е водена от демократите. Там за първи път ще обсъдят подобен вариант в мандата на президента. Предложението идва от демократа от Тексас Ал Грийн. Той използва механизъм, който изисква действия в рамките на два дни. Председателят на Долната камара Нанси Пелоси е против подобни действия. Затова и се очаква предложението да бъде отхвърлено. Тръмп предизвика скандал след изказване срещу представители на демократите с мигрантски произход. Камарата вече публично порица неговото изказване.

Тръмп: Не съм расист!

16 July 2019 18:44

Американският президент Доналд Тръмп каза днес, че не е расист, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Няма да мълчим, обявиха охулените от Тръмп демократки Тръмп заяви това във връзка с публикациите си в Туитър, в които призова четири демократки от Конгреса, които произхождат от малцинствата в САЩ, да се завърнат в страните, от които произхождат. Според американския президент коментарите му в социалната мрежа не са били расистки и в него няма грам расизъм. Тръмп освен това призова републиканците да не падат в капана на демократите, които искат да го представят като расист. 

Спецпрокурорът Мълър ще говори за предполагаемата "руската връзка"

26 June 2019 07:00

Разследването не откри сговор между Тръмп и Русия, но бе засекретено. Президентът го определи като "лов за вещици"