България

23 април 2019 12:34

В листата на коалиция "Патриоти за Валери Симеонов" ще има и роми

Лидерът на НФСБ е водач, регистрира се в ЦИК с празнична нагласа...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Прокуратурата проверява сигнал за изборен туризъм в село Галатин

17 May 2019 14:00

Прокуратурата прави проверка във врачанското село Галатин заради съмнения за изборен туризъм преди местните избори наесен. Според сигнал до държавното обвинение със съдействието на кмета на село Галатин, община Криводол, в една къща са регистрирани девет души, предаде bTV.

Първите бюлетини потеглиха към изборните секции (снимки)

17 May 2019 13:11

Камионите се движат с полицейски конвой през целия път

"Сова Харис": Паритет ГЕРБ-БСП, темата с имотите на властта не стихва

17 May 2019 11:38

Поредно социологическо проучване даде минимална разлика, близка до „грешката“ между двете водещи формации – ГЕРБ и БСП. Ако евровотът беше днес съюзът ГЕРБ и СДС щеше да получи 34.4%, БСП - 33.5%, ДПС - 13.7%, показват резултати от последното национално представително изследване на „Сова Харис“, проведено през май. „Резултатите показват паритет между двете водещи политически сили ГЕРБ и БСП. Минимален превес от 0,8% имат управляващите. Тази разлика е в рамките на допустимата статистическа грешка, така че въпросът за крания победител продължава да бъде отворен.“, се казва в коментар на агенцията.  Кой ще спечели вота зависи от това, коя от сюжетни линии, заложени в кампаниите на двете водещи партии, ще надделее пред избирателите. Темата с имотите на властта не стихва, се казва в анализа на агенцията. Оставката на земеделския министър ще даде нов импулс точно във финалната фаза на надпреварата. Значителна част от избирателите проявяват изострена чувствителност по имотния въпрос, като не са малко тези, които са склонни дори да променят избора си. Предизвиканите оставки играят ролята на буфер, но не успяват да възстановят доверието на част от периферния електорат на управляващата партия, смятат от „Сова Харис“. От друга страна, управляващите изглеждат по-убедителни в твърденията си, че ще защитават по-добре националния интерес на България в новия Европейски парламент.  Това е техният основен контрааргумент в опита им да опазят завоюваното в миналото доверие. За ГЕРБ и БСП може да се каже, че ще спечелят между 5 и 7 места в Европейския парламент, твърдят от "Сова Харис". ДПС най-вероятно ще се вмести в интервала между 3 и 5. А някоя от следните формации: ВОЛЯ, ВМРО, АТАКА, ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ и КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ при определени условия би могла да достигне до 1 мандат. Малко над 47% от гласоподавателите ще гласуват на европейските избори и са сигурни в своя избор. Според „Сова Харис“ „Воля“ на Веселин Марешки има реални шансове да заеме позицията на четвърта политическа сила. Причината е разделението и противоиборството на партиите от Обединени патриоти.  Проучването на „Сова Харис“ е проведено в периода 8-13 май 2019 г. Представително за пълнолетното население на страната сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Проучването е реализирано със собствени средства.   

Бюлетините за евровота тръгват към секциите в страната

17 May 2019 06:24

Тази сутрин те ще бъдат изнесени от печатницата на БНБ и конвоирани от специална полицейска охрана ще достигнат до съответните градове. На 26 май ще гласуваме с бюлетина, включваща имената на 13 партии, 8 коалиции, 6 независими кандидати и квадратче "Не подкрепям никого". За първи път преференциите в нея са означени с трицифрени номера - от 101 до 117.

ЦИК представи машините за гласуване на европейските избори

16 May 2019 14:56

Произведената в Тайван апаратура е доставена и е на склад в София

По-голяма част от младите няма да гласуват на евроизборите

16 May 2019 11:31

Едва 44,7 % от тях биха отишли до урните, сочи изследване на Института за "Иновации в политиката"

Сергей Станишев и Андрей Ковачев с европейски сблъсък в тв дебат (видео)

16 May 2019 10:14

Визиите на ПЕС и ЕНП се срещнаха на български терен 10 дни преди изборите за ЕП

От ЦИК ще направят демонстрация на машините за гласуване на евроизборите

16 May 2019 06:19

На редовния си брифинг днес Централната избирателна комисия ще направи демонстрация на машинните за гласуване за предстоящите избори за членове на Европейския парламент на 26 май. На срещата с медиите ще присъстват представители на спечелилата конкурса за доставка на машините фирма „Сиела норма" АД. Вече е ясно, че на изборите ще се гласува машинно в 3000 секции в страната.

Комисията по досиетата: 7 агенти на ДС в листите за Брюксел

15 May 2019 15:38

Точно 7 са бившите агенти или служители на Държавна сигурност, попаднали в листите на партиите и коалициите за европейските избори на 26 май. Това обяви комисията по досиетата, след като направи задължителната по закон предварителна проверка на кандидатите за евродпетутати за минало в тоталитарните служби. На всички досиетата им вече са обявявани. Комисията е проверила общо 115 номинирани за Брюксел, а останалите 196 души са родени след 1971 г. и не подлежат на проверка според закона (твърде млади са, зада са били в ДС - б.р.) Първенството по брой "ченгета" в списъка за вота има БСП - 3 от 7 обявени имена. Това са 8-ият в листата Румен Гечев, 10-ият - Велизар Енчев и 17-ият - Емил Георгиев. Последните двама са от гражданската квота.  Велизар Енчев е бил кадрови разузнавач в Първо главно управление на ДС (подобно на днешното разузнаване - б.р.). Емил Георгиев, който е представител на "Екогласност" в коалицията на БСП, е бил агент на окръжните управления на МВР във Видин и Хасково. Бившият финансов министър Румен Гечев пък е бил секретен сътрудник в Първо главно. ВМРО има двама кандидат-евродепутати с минало в ДС. Това са Александър Урумов, който ръководи дирекция в Министерството на отбраната, и Христо Смоленов.  Урумов е агент с псевдоним Абел от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване - б.р.) Смоленов е бил агент Андрей в Шесто управление на ДС, което се е занимавало със борба с идеологическата диверсия и противодържавните прояви (т.нар. политическа полиция също е била част от тази структура - б.р.). "Коалиция за България" (форматът, в който АБВ на Георги Първанов и Румен Петков се явява на изборите) и "Воля - българските родолюбци" имат по един кандидат за евродепутат с досие в тоталитарните репресивни служби. Първият е Боян Киров. Той е бил секретен сътрудник и агент с псевдоними Кирил и Петров в Първо и Второ главно управление (контраразузнаване - б.р.). Вторият е Кольо Парамов, издигнат от "Воля", който е бил резидент на ДС с псевдоним Яков към Гранични войски. "Резидентът е лице, привлечено към секретно сътрудничество от органите на ДС, за да им оказва помощ при ръководството и възпитанието на предадените му агенти" - това е определението на ДС за "резидент". Най-често това са били хора, членуващи в БКП или от актива на Комсомола. Останалите листи за европейските избори са "чисти" откъм кадри на тоталитарните служби.