България

23 април 2019 12:30

Французин обикаля света с трактор, посети и България

Французин тръгнал на околосветско пътешествие с 61-годишен трактор, а от вчера е в България. Поставил си е за цел да обиколи най-интересните места в страната ни....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

​Руснак успя да прекоси половината от Южния Пасифик за 100 дни

16 March 2019 14:31

Руският изследовател Фьодор Конюхов, който се отправи на пътешествие с едноместната си гребна лодка в бурните води на Южния Пасифик, успя да прекоси половината океан за 100 дни, съобщава „Рашъ тудей“.

Пътешественик от Русе бори най-дългите планински преходи в САЩ

28 January 2019 01:30

31-годишният пътешественик от Русе Петър Ванев обича екстремните преживявания. Той стана първият българин, изминал два от трите планински прехода в САЩ, известни като "Тройната корона". След като преди година покори Тихоокеанския хребетен път, сега се справи и с Апалачката пътека. За 109 дни изминава 3500 км на труден и опасен терен. „Изключително каменист и постоянната промяна на надморската височина. Сериозни изкачвания, сериозни слизания, тези сериозни изкачвания и слизания не са никак леки, като се вземат атмосферните условия предвид. Какво искам да кажа с това – че влажността на въздуха там през повечето време е 80-90 процента", сподели пътешественика, цитиран от телевизия "Европа". Русенецът прекосява 14 американски щата, като прави личен рекорд – изминава разстоянието само с един чифт обувки. „Средностатистическите приключенци ползват между 4 и 5 чифта обувки, но аз си сложих една моя лична кауза и идея и с упоритост успях да изкарам целия преход, тези 3500 км, само с един чифт.“ Петър Ванев подготвя и първата си книга, в която описва пътешествията си. С нея ще даде възможност на повече хора да опознаят интересния свят на екстремните преживявания. „В днешно време приемаме за даденост, че си имаме всичко около нас, но когато отидеш там и всичко това го няма, изчезне удобството и комфортът, се връщаш с един друг манталитет.", разкрива за философията си Ванев. Следващата година русенецът планира да атакува и най-дългия маршрут, за да стане първият българин с тройната корона.

Българин тръгва от Берлин до връх Шипка с колело

15 January 2019 15:47

С предизвикателството се е нагърбил 26-годишният българин Тодор Андреев. В профила си в социалната мрежа той е написал, че не е професионалист в колоезденето. “Искам да изпробвам възможностите си, да се боря и да стигна навреме за честването на националния ни празник и да почета паметта на загиналите за Освобождението. Духът, който са имали предците ни ме кара да направя този преход на две гуми.” Тодор ще тръгне от немската столица на 21 февруари около 9:00 часа. В прехода с

Френски пенсионер започна опит да прекоси Атлантическия океан с бъчва

27 December 2018 22:40

Френски пенсионер започна опит да прекоси Атлантическия океан с бъчва, без двигател и платна, като разчита само на морските течения.

Да пътуваш на колело от бамбук по света

19 November 2018 12:05

Да обиколиш света на колело? Подобни пътешествия станаха изключително популярни през последните години, но следващият сюжет е малко по-специален. Кое е необикновеното в него, разберете от нашия репортер Тереза Ставрева във видеото на сутрешния блок на БНТ.

Кой е единственият българин, прекосил Тихоокеанския хребетен път?

14 November 2018 07:00

Единственият българин, прекосил Тихоокеанския хребетен път и Апалачката пътека в САЩ - казва се Петър Ванев. Работил дълги години в хотелска верига във Великобритания, но сега се е преквалифицирал в пътешественик.

Българин пътува 103 дни пеша по най-непопулярните туристически маршрути

07 November 2018 09:03

Българин решил да обиколи света по най-непопулярните за туристи маршрути и да открие нови посоки, за да разбере, че хората навсякъде по света са еднакви, а доброто дебне отвсякъде. С IT специалистът, който прекосява сам Земното кълбо само с раницата на гърба си, се срещна Боряна Черганова.

Англичанин направи плувна обиколка около Великобритания

05 November 2018 18:11

Рос Иджли стана първия човек, обиколил Великобритания с плуване. Името на 33-годишният англичанин беше вписано в Книгата на рекордите на Гинес.

Българин атакува световния рекорд по височинно изкачване с кола

05 November 2018 09:25

Българин атакува световния рекорд по височинно изкачване с кола. Той е измайсторил всъдеход, с който ще опита да се изкачи на близо 7000 метра надморска височина в Андите. Машината, която да не затъва в пясък, да минава през огромни скали и да катери вулкан, е отнела на Явор и екипа му месец денонощна работа. 6х6 задвижване, широки гуми и хибридни мостове правят автомобила изключително проходим. Най-голямото предизвикателство – двигателят да работи при липса на кислород, съобщава бТВ. "Ще впръскваме газ допълнително в мотора, който никой досега не е изпробвал на тази надморска височина какво ще се случи", обясни Явор Атанасов. Вулканът Охос дел Саладо е най-високото място в света, до което може да се стигне с кола. Рекордът от 6688 метра е на двама чилийци и вече 12 години не е подобряван. "Границата върви по самия ръб на вулкана. Реално оттук до самия вулкан няма никакъв път". За експеримента Явор разчита на екип от 12 души. "Аз ще следя за минаването на автомобила почти безпрепятствено по терена, който ни очаква там", каза механикът Пламен Колев. Днес всъдеходът замина за Аржентина, където ще бъде окончателно завършен преди да потегли за върха.