България

23 април 2019 13:04

"Непослушните" внесоха в ЦИК над 5000 гласа в подкрепа на Иванчева за евродепутат

Кандидатурата ще бъде мощен знак към Европа, заявиха нейните поддръжници...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Сметната палата публикува отчетите на партиите за изхарченото по евроизборите

18 July 2019 16:31

ГЕРБ са платили 1 790 956 лв., от които 839 870 лв. за медии, БСП за България – 1 765 850 лв., от които 1 127 472 за медии

Иванчева и Петрова искат оставката на Фандъкова

30 June 2019 18:45

Оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на настоящия районен кмет на "Младост" Румен Русев поискаха бившата кметица на района Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова в отвореното писмо до медиите. Мотивът за исканата оставка е поредното разрешение за строеж - този път в градинката до бл. 401 в Младост 4. Според тях вината на настоящия районен кмет Румен Русев е, че не е уведомил работната група, когато инвеститорът е поискал разрешение за строеж, а го е дал на главния архитект на района да го изпълни. Причината за това действие, според Иванчева и Петрова е че: "Русев изпълнява сценария на ГЕРБ - пуска строежа и само ако има протест, дава заден ход и иска оставка на друг. Същият сценарий като полянката при блок 73". Отговорност за действията и бездействията на Русев трябва да поеме ГЕРБ. Той е марионетка на Фандъкова, категорични са двете дами, отстранени от управата на столичния район.

Иванчева: ТВ кадри показват, че следователка ни е подхвърлила парите

27 June 2019 08:09

"Сготвени сме. Ние сме напълно невинни и това вече ще може да го докажем благодарение на кадрите, които медиите направихте по време на това шокиращо задържане. Едва сега успяхме да ги разгледаме." Това заявиха отстраненият кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, когато дойдоха в от Специализирания наказателен съд, за да участват в разпределението на състава, който ще гледа обжалването на присъдата им на втора инстанция, предаде БГНЕС. На първа инстанция Иванчева беше осъдена на 20 години лишаване от свобода, а Петрова - на 15 години. „Това, което се случва, е абсолютно злокобно. Никой никога не е искал пари на Ваклин или на друг инвеститор. Всичко това е постановка. Нашият живот и този на семействата ни е съсипан“, заяви Петрова и добави, че от ареста е занесла дървеници в дома си, от които и до днес не може да се отърве. Тя показа нахапаната си от дървеници ръка. Иванчева съобщи, че профайлъри са им помогнали да видят на разпространените по медиите кадри, че парите са подхвърлени от следователката Арабаджиева, която е от Пловдив. „Доказахме, че тя е пълен джоб-празен джоб. Точно преди да мине пред кашона има снимки, които показват празния кашон, където няма пари“, обяви Иванчева. Петрова каза също, че съдия Иво Хинов е бил подведен с фалшифициран протокол, както и че СРС-тата са манипулирани и датите им са подменяни. „СРС-то на 23-ти е фалшифицирано и това си проличава от думите на Дюлгеров, който казва, че колата ми е ударена, а всички знаем, че аз съм ударена на 31-ви“, обясни Иванчева. Тя призова премиера Бойко Борисов да се сезира "като специалист и човек на пагона, като гражданин и мъж, и да види, че служители на по-ниско ниво засрамват и унижават невинни хора, и трябва да бъдат наказани". „Първият съдебен състав е незаконен. Една от съдебните заседателки - Мария Праматарова Щуркова, е член на районната избирателна комисия в „Младост“. Това е конфликт на интереси и е трябвало да го обяви доста по-рано. В един момент тя едновременно е взимала решение за нейната кандидатура като евродепутат и като съдебен заседател. Това е огромен скандал. Много е вероятно делото да падне и да се върне на първа инстанция“, каза Петрова. Иванчева добави, че днес двете с Петрова са излезли от домовете си въпреки наложената им мярка "домашен арест" без необходимото разрешение от съда. След като беше избран състава, който ще гледа делото на втора инстанция, Петрова и Иванчева казаха, че не вярват на тази институция. „Надявам се, че този път ще се погледнат доказателствата, ще се видят, че СРС-тата са подменяни и размествани“, поясни Иванчева, а Петрова попита защо съдът отказва да изиска кадрите от камерите в района на задържането им и да ги прегледа. Делото ще се гледа от първи състав, в който влизат съдия Мариета Неделчева, Георги Ушев и Стоян Тонев.

Шефът на Апелативния спецсъд ще съди Иванчева на втора инстанция

26 June 2019 18:02

Пpeдceдaтeлят нa aпeлaтивния cпeциaлизиpaн cъд Гeopги Ушeв oглaви нoвия cъcтaв пo гpъмĸoтo дeлo „Mлaдocт“, съобщава "Де факто" B ĸpaя нa paбoтния дeн днec тaм зaвъpтяxa pyлeтĸaтa нa cлyчaйния избop зa нoвитe тpимa cъдии, ĸoитo щe ce зaнимaят c ĸaзyca нa втopa инcтaнция. Ocвeн Ушeв, в cъcтaвa влизaт Mapиeтa Heдeлчeвa – дoĸлaдчиĸ и Cтoян Toнeв. Cлeд зaпoчвaвaнe c мaтepиaлитe, aпeлaтивният cъд тpявa дa нacpoчи дaтa зa пpoцeca. Ha жpeбия пo тexни изpични мoлби пpиcъcтвaxa Дecиcлaвa Ивaнчeвa и Билянa Πeтpoвa, допълва правният сайт. Съдът пусна Иванчева и Биляна Петрова под домашен арест Πpoблeмът в cлyчaя бe, чe двeтe дaми ca c мяpĸa зa нeoтĸлoнeниe „дoмaшeн apecт“ и мoгaт дa нaпycнaт ĸъщитe cи caмo cлeд изpичнo paзpeшeниe нa cъдa. Koeтo дa бъдe изпpaтeнo и нa cтpoгo ĸoнтpoлиpaщoтo изпълнeниeтo нa мяpĸaтa (cпeциaлнo в тoзи cлyчaй) Ceдмo PΠУ. Инaчe пoлицaитe щe apecтyвaт Ивaнчeвa и Πeтpoвa. Πo тoзи пoвoд днec e възниĸнaлa cyмaтoxa, пише "Дe фaĸтo". Cлeд yвeдoмявaнeтo пo тeлeфoнa зa нacpoчeнoтo cлyчaйнo paзпpeдeлeниe, нe e имaлo издaдeнo paзpeшeниe oт cъдия зa излизaнeтo нa двeтe дaми oт вĸъщи. B cлyчaя, пpeди ĸaзycът дa e oтишъл пpи ĸoнĸpeтeн cъcтaв, би мoгъл дa гo издaдe caмo пpeдceдaтeлят нa aпeлaтивния cпeцcъд Гeopги Ушeв. A тoй дългo вpeмe e бил cлyжeбнo зaeт в cъдeбнa зaлa. Ивo Xинoв oт пъpвoинcтaнциoнния cпeцcъд вeчe нe мoжe дa пoдпиcвa paзpeшeния, зaщoтo дeлoтo e излязлo oт нeгoвия cъд. Мариета Неделчева - част от новия състав, доскоро бе и.д. председател на първоинстанционния Специализиран наказателен съд. B ĸpaйнa cмeтĸa нeщaтa ca ypeдeни и дoĸyмeнтът c пoдпиca нa Ушeв e изпpaтeн в 7-о PΠУ. "Дe фaĸтo" съобщава и дpyгa любoпитнa нoвocт. Бeзбoлeзнeнo e peшeн пpoблeмът cъc 70-тe xиляди бeлязaни eвpo, вaжни вeщecтвeни дoĸaзaтeлcтвa пo ĸaзyca. Cъдия Xинoв бe paзпopeдил бaнĸнoтитe дa ce дeмapĸиpaт и въpнaт нa ocнoвния cвидeтeл нa пpoĸypaтypaтa Aлeĸcaндъp Baĸлин („ycлyжил“ ги зa „зaĸoвaвaнeтo“ нa ĸмeтицитe) вeднaгa, бeз дa ce чaĸa пpиĸлючвaнeтo нa пpoцeca c влязлa в cилa пpиcъдa. И зaщитa, и oбвинeниe ce възпpoтивиxa и aтaĸyвaxa oпpeдeлeниeтo пpeд aпeлaтивния cпeцcъд. Ho мeждyвpeмeннo cъдия Xинoв caм гo e oтмeнил. Ha пъpвa инcтaнция тoй осъди Ивaнчeвa, Πeтpoвa и Πeтĸo Дюлгepoв зa пoиcĸaн oт пpeдпpиeмaчa пoдĸyп и съответно им даде 20 г., 15 г. и 12 г. зaтвор. Като по вода: Георги Ушев няма да бъде разследван дицсиплинарно за Иванчева Георги Ушев пък е отявлен противник на председатля на ВКС Лозан Панов. Въпреки пратената от Върховния съд проверка на действията на Апелативния спецсъд именно около мярка за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, това доведе до... писмо на Ушев и съдии срещу Панов и проверки на дейността на съдия №1.

Шефката на ЦИК Стефка Стоева: Оценяваме европейските избори като честни, спокойни и успешни

26 June 2019 15:31

В секциите с машинно гласуване само 27.7% от избирателите са избрали да гласуват с машина, останалите 72.3% са предпочели да гласуват с хартиена бюлетина

Антикорупционната комисия проверява Гешев за делото "Иванчева"

24 June 2019 17:12

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е започнала проверка срещу зам.-главния прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Това съобщи във Facebook председателят на Гражданско движение "Боец" Георги Георгиев. Проверката касае разкритата от Frognews връзка между жената на Гешев – Детелина Ханчева, и строителния предприемач Александър Ваклин. Ваклин е основен свидетел по делото срещу отстранената от поста ѝ кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, които на първа инстанция бяха осъдени на 20 и 15 години затвор съответно – заради поискан от Иванчева, но невзет подкуп в особено големи размери (187 000 евро) и за помагачество на Биляна Петрова, пише actualno.com Според журналистическия материал, Ханчева си е купила евтино жилище (234 евро на квадрат) от офошорна компания, която купува дяловете на фирма, собственост на Александър Ваклин. Става въпрос за фирма "МС Консулт 2010" ЕООД, чийто едноличен собственик към момента на сделката е офшорната компания "Трансвю Холдинг Лимитид". "Трансвю Холдинг Лимитид" е регистрирана на Сейшелите. Тя е представлявана или от Марио Кръковски, или от Валентина Никова Исакова-Николова, която е управител на други фирми свързани с бизнесмена. На 7 август 2012 година Марио Кръковски и Александър Ваклин продават своите дялове от "МС Консулт 2010" на същата офшорка - "Трансвю Холдинг Лимитед", като в сделката Кръковски е пълномощник на представляващите офшорната компания Панайота Стефани и Христала Менелау. "Не познавам Иван Гешев и Детелина Ханчева. Гешев го видях веднъж в специализираната прокуратура и той си обърна главата на другата страна. През 2009 година се разделихме с Кръковски. Имахме два общи проекта заедно, които изпълнихме. Единият беше за сградата на "Скобелев" 11 - той взе два офиса там, които продаде. Действително не сме ликвидирали фирмата, защото е сложна процедурата. Така ми стоят съдружия с всевъзможни хора, с които отдавна нямам нищо общо", коментира Александър Ваклин пред в. "Капитал". Проверката на КПКОНПИ е втората срещу Гешев, след като в началото на юни проверка стартира и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС).

Десислава Иванчева оспорва избора на евродепутати от ДПС

12 June 2019 06:31

Десислава Иванчева оспорва законността на избора за евродепутати на Атидже Алиева-Вели и Искра Михайлова от листата на ДПС.

Отчитани ли са грешно преференции в изборните секции с машинно гласуване?

04 June 2019 20:13

Анализ след евроизборите твърди, че в близо 40% от секциите с машинно гласуване преференциите не са отчетени коректно от секционните комисии. Данните са на Института за развитие на публичната среда. Според тях преференциите или не са пренасяни изобщо, или само частично в окончателния протокол. Този проблем е установен в 1139 от общо 3000 секции и засяга всички партии и коалиции. От ЦИК не потвърдиха тази информация. Поясниха, че отговорността за отчитане на резултатите е на самите секционни комисии.

ЦИК: Няма грешка при разпределението на мандатите за евроизборите

01 June 2019 18:28

Просто проф. Мирчев не е прочел Методиката за Изборния кодекс, където пише защо не се вземат предвид тези гласове, коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев

ЦИК оповести имената на всички евродепутати от България

31 May 2019 13:08

Мария Габриел има най-много преференции на евровота