Свят

23 април 2019 14:18

ЕС изключва възможността за преразглеждане на споразумението за Брекзит

Част от торите обсъждат нов вот на недоверие срещу Тереза Мей...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Великобритания гласува: Брекзит е трагедия за Европа, но я сплоти, каза Ги Верхофстат

23 May 2019 19:48

Близо два месеца след неслучилия се Брекзит, британците избират 73-ма евродепутати

Британското правителство отложи вота за Брекзит

23 May 2019 14:28

Гласуването трябваше да бъде в седмицата след 3 юни

Юнкер: Омръзна ми от постоянните отлагания на срока за Брекзит

23 May 2019 07:46

Иска ми се да кажа "да" на провеждането на втори референдум, каза председателят на ЕК

Мей с "ново смело предложение" за Брекзит. "Телеграф": В него няма нищо ново

20 May 2019 07:51

Джереми Корбин заяви, че няма да подкрепи законопроекта

Тереза Мей предлага пак сделка за "Брекзит"

19 May 2019 08:10

Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей обяви, че преди да напусне поста си ще предложи пред Камарата на общините нова оферта с "подобрен пакет от мерки" като последен опит за одобряване на законопроекта за "Брекзит". Новината съобщи самата Мей в специална статия за "Сънди таймс". Тя пише:  "Какъвто и да бъде изходът от всеки индикативен вот, аз не просто ще поискам от членовете на парламента, а ще ги помоля да погледнат новата и подобрена сделка със свеж чифт очи и да й дадат своята подкрепа".  "Сънди таймс" припомня, че преди това Мей ще се посъветва с колегите си в правителството за предложените промени. Освен това кабинетът ще обсъди план за редица индикативни гласувания с цел да бъде установено кои предложения могат да съберат депутатско мнозинство, допълва неделното издание.   Мей казва в началото на юни кога се оттегля В петък преговорите между консерваторите на Мей и лейбъристите в опозиция се провалиха. Това стана часове след като Мей се съгласи да обяви в началото на юни кога ще подаде оставка. Вчера говорителят на Лейбъристката партия по въпросите за "Брекзит" Киър Стармър каза, че за да се излезе от задънената улица, правителството трябва да свика нов референдум.

Джереми Корбин обяви провал на преговорите за сделката за Брекзит

17 May 2019 13:59

Разговорите за компромиса около Брекзит между британския премиер Тереза Мей и опозиционния лидер Джерами Корбин пропаднаха в петък, след шест седмици на безплодни преговори.

"Брекзит": Сделка или нов референдум?

17 May 2019 12:54

Преговорите за "Брекзит" между консерваторите на британската премиерка Тереза Мей и опозиционната Лейбъристка партия предстои да приключат без споразумение, съобщи днес Ройтерс, цитирайки Би Би Си. При това положение Мей и лейбъристкият лидер Джереми Корбин ще преминат към втора фаза, която има за цел да се постигне съгласие за процедура от гласувания в парламента в опит да се постигне консенсус, посочи Би Би Си.  Според влиятелния лейбъристки депутат Хилари Бен при провал на преговорите между правителството и опозицията е вероятно да се стигне до нов референдум за членството на страната в ЕС. "Има само два възможни изхода от кризата около "Брекзит": или парламентът ще приеме споразумение за излизането от ЕС, или ще трябва отново да се обърнем към британския народ и да го помолим да направи избор. И аз мисля, че перспективата за потвърдителен референдум става по-близка, въпреки че за това все още няма мнозинство в парламента", каза Бен, цитиран от Би Би Си. 

Тереза Мей внася отново сделката си за Брекзит в британския парламент

15 May 2019 08:21

Депутатите във Великобритания три пъти отхвърлиха споразумението, което премиерът постигна с Брюксел

Мей все още води преговори с лейбъристите, няма пробив

14 May 2019 19:04

Очаква се правителството да прокара споразумението за Брекзит с ЕС преди депутатите да излязат в отпуск

Сесията на британския парламент е най-дългата от 350 години

14 May 2019 07:56

В безизходица за начините да постигне излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, текущата сесия на британския парламент стана най-дългата от Английската гражданска война (1642 - 1651) насам, съобщи Ройтерс, като се позовава на съобщение на библиотеката на Камарата на общините. Парламентарните сесии във Великобритания обикновено продължават една година, от пролет до пролет, но след изборите през юни 2017 г. правителството обяви, че ще проведе необичайна двегодишна сесия, за да се справи с усложненията на Брекзит. След като обаче сделката на премиера Тереза Мей за Брекзит беше отхвърлена от парламента три пъти и при безизходицата на депутатите да намерят път напред, в момента няма признаци правителството да планира да сложи край на настоящата сесия. Според библиотеката на Камарата на общините парламентарната сесия стана най-дългата за последните 350 години на 7 май, а днес тя вече ще има 300 пленарни заседания. Това я прави втората най-дълга сесия за всички времена. До абсолютния рекорд обаче на парламента му остава доста време. Най-дългата сесия, известна като "Дългият парламент", е продължила от ноември 1640 г. до април 1653 г. или общо 3322 дни. Вчера, след поредния кръг от разговорите между правителството и опозиционната Лейбъристка партия, говорител на премиера Тереза Мей съобщи, че двете страни продължават да търсят път напред по въпроса за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, пише БТА.