Свят

23 април 2019 14:18

ЕС изключва възможността за преразглеждане на споразумението за Брекзит

Част от торите обсъждат нов вот на недоверие срещу Тереза Мей...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Брекзит без сделка е най-вероятен, смята Франция

21 August 2019 20:40

Франция смята, че Брекзит без сделка в момента е най-вероятният сценарий, след като британският премиер Борис Джонсън поиска от Европейския съюз предоговаряне на споразумението за напускане и отпадане на предпазната клауза за ирландската граница, каза днес служител на Елисейския дворец, цитиран от "Ройтерс". Джонсън заяви вчера, че предпазната клауза - механизъм, целящ да запази ирландската граница отворена след като Великобритания напусне ЕС, е антидемократична и поиска тя да отпадне от блокираното споразумение за Брекзит. "Сценарият, който сега става все по-вероятен, е за излизане без сделка", каза френският служител. "Ако Великобритания преценява, че наличието на предпазна клауза е напълно изключено, това е нейно право, но в този случай се ограничава възможността за постигане на споразумение", добави той. Твърдият привърженик на Брекзит Джонсън, встъпил в длъжност преди месец, се надява заплахата от хаотично напускане да убеди европейските лидери, че ЕС трябва в последната минута да направи промени в сделката за излизане от блока, така че да изпълни исканията му.

Повечето британци искат евентуално споразумение за Брекзит да бъде подложено на референдум

21 August 2019 18:54

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън постига 14 процента преднина пред Лейбъристката партия

Борис Джонсън и Ангела Меркел на разговори за Брекзит

21 August 2019 15:58

Британският премиер Борис Джонсън е на първото си посещение в чужбина. В Берлин той ще разговаря с канцлера Ангела Меркел, като основната тема на разговорите ще бъде Брекзит.

Брекзит без сделка: Как държавите от ЕС се подготвят за това

21 August 2019 07:15

Зад кулисите Германия се готви за Брекзит без сделка. Франция харчи 50 млн. евро за различни мерки

Първи пряк сблъсък на Борис Джонсън и лидерите на ЕС за Брекзит

20 August 2019 18:05

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и Европейската комисия отхвърлиха предложението на британския премиер Борис Джонсън за предоговаряне на споразумението за Брекзит. От Брюксел са категорични, че Лондон не предлага реална алтернатива на предпазния механизъм срещу нова граница на остров Ирландия.

Борис Джонсън предлага на ЕС алтернативи на ирландската граница

20 August 2019 06:58

Премиерът е готов да даде гаранции, че няма да има КПП-та между Република Ирландия и Северна Ирландия

Лондон спира незабавно свободното движение на хора при Брекзит без сделка

19 August 2019 22:33

Свободното движение в сегашния си вид ще приключи на 31 октомври, когато Обединеното кралство напусне ЕС, посочи говорителка на "Даунинг стрийт" 10

Борис Джонсън призова Германия и Франция да направят компромис за Брекзит

19 August 2019 18:44

Британският министър-председател Борис Джонсън призова днес Германия и Франция да направят компромис за Брекзит, като предупреди, че Великобритания ще е готова да напусне Европейския съюз без сделка на 31 октомври, ако е необходимо, предаде Ройтерс. "Брекзит" в стил "Джонсън" може да доведе до разпад на Кралството "Ние ще сме готови да излезем на 31 октомври - със или без сделка", заяви Джонсън пред репортери. "Разбира се, нашите приятели и партньори оттатък Ламанша показват леко нежелание да променят своята позиция - чудесно, аз съм уверен, че те ще го направят" Попитан какво може да постигне неговото посещение по-късно тази седмица в Берлин и Париж, Джонсън отговори: "Надявам се, че ще направят компромис - те видяха, че британският парламент три пъти отхвърли споразумението за напускане, предпазният механизъм просто не работи, той не е демократичен. Надявам се, че те ще сметнат за подходящо да направят компромис." Спряха отпуските на съветниците на Джонсън - знак за избори "Аз искам сделка, ние сме готови да работим с нашите приятели и партньори, за да постигнем сделка, но ако искаш добра сделка за Великобритания, трябва същевременно да се подготвяш за излизане без такава", каза той. БТА

ЕК: ЕС е готов за Брекзит без сделка, от това губи Великобритания

19 August 2019 16:37

На Острова отправят предупреждения за масов недостиг на стоки

Корбин към парламента: Великобритания е пред пропаст, спрете Брекзит без сделка

18 August 2019 09:23

Противниците на идеята на Корбин настояват, че всяко временно правителство ще получи достатъчно подкрепа от парламента само ако бъде водено от неутрален човек.