България

23 април 2019 15:10

Машините за гласуване - от компания, провалила избори в Белгия и Филипините

Централната избирателна комисия е избрала "Сиела Норма" АД като доставчик на 3000 машини за евроизборите следващия месец. От 2014 г. насам, когато за пръв път се провеждат експериментални избори с машини (тогава в едва 300 секции и никога ...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Президентът няма да налага вето на отпадането на машинното гласуване за местните избори

30 July 2019 13:15

Миналата седмица парламентът реши да няма машинно гласуване за местните избори. Депутатите приеха промените в Изборния кодекс на второ четене

Парламентът отмени машинното гласуване за местните избори

24 July 2019 15:43

ГЕРБ направи заявка за консенсусно преразглеждане на Изборния кодекс след местните избори, БСП видя в действията им опит за постигане на "служебна победа на местните избори"

Правната комисия подкрепи ограничаването на машинното гласуване

23 July 2019 16:18

Парламентарната комисия по правни въпроси подкрепи на второ четене промените в Изборния кодекс, предвиждащи да не се провежда машинно гласуване при местни избори.

Гледат в комисия законопроекта за изменение на Изборния кодекс

23 July 2019 07:04

Комисията по правни въпроси ще обсъди между двете четения Законопроекта за изменение на Изборния кодекс.

Депутатите излизат в лятна ваканция за 34 дни. Връщат се при вето за машинното гласуване

22 July 2019 21:52

Крайният законов срок, в който президентът може да върне закона за изборните промени в НС, ще изтече чак около 8-9 август. Крайният срок за ветото, касаещо покупката на самолетите пък ще изтече около 11-12 август.

На първо четене: Отмениха машинното гласуване 

16 July 2019 17:11

От ГЕРБ, ОП и ВОЛЯ подкрепиха промяната, а от БСП и ДПС се възпротивиха

С кворум от 125 депутати започна обсъждането за отмяна на машинното гласуване

16 July 2019 14:38

„По данни на експертите дължината на протокола от машинното гласуване ще достигне 10-15 метра“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова

Парламентът заседава извънредно, за да отмени машинното гласуване

16 July 2019 07:46

С предложените от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", машини няма да има на местни и парламентарни избори.

Десислава Атанасова: Машинното гласуване ще бъде още по-скъпо за местните избори

14 July 2019 15:09

Цената на машинното гласуване ще бъде още по-висока за местните избори. Това каза депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на правната комисия в Народното събрание Десислава Атанасова в интервю за БНР. Народният представител от Дулово посочи, че след проведените избори ЦИК е изготвила анализ за предстоящо гласуване чрез машини в много повече секции. По думите ѝ, аргументите на ЦИК са, че гласуването е било трудно, вотът е неоправдано скъп. Тя припомни, че цената на 1 машинен вот е 59 лв. в сравнение с 0.71 лв. за хартиена бюлетина. Особено сериозно внимание е обърнато, че цената ще е още по-висока за предстоящите избори за общински съветници и кметове, уточни Атанасова. Спецификата на местните избори изисква специфична настройка на отделните машини за отделните СИК-ове. Някъде ще трябва да бъдат настройвани за три вида, другаде за четири вида избори, добави Десислава Атанасова. Ако остане, машинното гласуване ще бъде сериозно предизвикателство при преброяването на преференциите за общинските съветници. От ЦИК смятат, че увеличаването на броя на секциите с машинно гласуване ще доведе до увеличаване на несъответствия и грешките в протоколите, подчерта зам.-председателят на правната комисия в НС. По думите ѝ, българските граждани разчитат на хартиената бюлетина и не проявяват интерес към машините. Атанасова отбеляза, че са предложили машинно гласуване да отпадне на парламентарни и местни избори, защото в такова становището на вносителите – ГЕРБ, "Воля" и "Обединени патриоти".

"За" и "против" машинното гласуване - Десислава Атанасова и Филип Попов

12 July 2019 18:39

Нашата позиция за машинното гласуване е константна - ние сме "за" машинното гласуване. Тук става въпрос за принципи. Не може във вторник да се внася законопроект, в петък да се обсъжда - това заяви в "Още от деня" Филип Попов от БСП по повод липсата на кворум в Народното събрание, където днес трябваше да бъде обсъдено отпадането на машинното гласуване за предстоящите местни избори. Гост по темата беше и Десислава Атанасова от ГЕРБ.