Свят

23 април 2019 16:22

Китай демонстрира най-модерните си кораби в мащабен военноморски парад

За първи път беше показан най-новият ескадрен миноносец „Нанчан”...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Путин нареди превъоръжаване на ВВС с изтребители от пето поколение

16 May 2019 08:49

До 2028 г. с изтребители Су-57 трябва да бъдат преоборудвани най-малко три полка от авиацията

САЩ разположи в Катар бомбардировачи B-52 (снимки)

10 May 2019 11:06

Самолетите са от Двайсета бомбена ескадрила от ВВС базата "Барксдейл" в щата Луизиана

Пентагонът предупреждава за подводници на Китай в Арктика

03 May 2019 13:36

Пентагонът предупреди, че Китай увеличава операциите си в Арктика, което отваря възможността за по-засилено военно присъствие на комунистическата страна в региона. Министерството на отбраната на САЩ е особено загрижено от риска за разполагане на подводници, които ще могат да отвърнат в случай на ядрена атака срещу Китай, предаде Ройтерс. Арктика. Или къде ще възникне следващото търкане между НАТО и Русия (КАРТА) Предположението е включено в годишен доклад на Пентагона пред Конгреса, който представя състоянието на китайските военни сили. През юни Пекин публикува първата официална Бяла книга за политиките, които смята да следва в Арктика. Китай подчертава плановете си да развива морски транспортни пътища. Очаква се "Полярният път на коприната", който е "отворен" благодарение на продължаващите климатични изменения, да се превърне в основен маршрут в грандиозната инициатива за световна доминация чрез икономическо обвързване на лидера на ККП Си Цзинпин - "Един пояс, един път". Италия ще е новата спирка на китайския "Път на коприната" Въпреки че на практика няма досег с Арктика Китай бе приета като "наблюдателка" в Арктическия съвет през 2013 г., въпреки притесненията на държави от региона. Докладът на Пентагона отбелязва, че Дания е изразила загриженост относно претенциите на Китай към Гренландия. Пекин е предложила да установи изледователски център, наземна сателитна станция, да обнови летищата и да увеличи добива на полезни изкопаеми. "Граждански изследвания могат да подкрепят засиленото китайско военно присъствие в Северния ледовит океан, което може да включва разполагането на подводници в региона като възпиращ фактор срещу ядрените атаки", се посочва в доклада. Настъплението на Китайското време (II част) Докладът на Пентагона отбелязва, че китайската армия приоритизира модернизирането на подводния си флот. В него е уточнено, че страната разполага с четири балистични подводници, шест атомни подводници и 50 конвенционални подводници. "Скоростта на производство на подводници се е увеличила и най-вероятно те ще нараснат с между 65 и 70 до 2020 г.", предричат експерти от министерството на отбраната на САЩ. Те добавят, че в Китай са построени шест подводници от клас "Джин", като четири от тях са активни, докато върху две се извършва ремонт. Новата стара позната: Студената война В доклад от януари Пентагонът поясни, че китайският флот ще се нуждае от поне пет функциониращи подводници от клас "Джин", за да поддържа политиката на ядрено възпиране по морето.  В отговор САЩ и нейните съюзници увеличава своите антиподводни военноморски сили в Източна Азия като самолетите "П-8 Посейдон". 

САЩ изпитаха суперракета

02 May 2019 11:31

Американското военно министерство е посочило, че оръжието е било изстреляно вчера от полигон в база на военновъздушни сили в Калифорния

Светът се въоръжава с рекордно темпо, Русия изостава

29 April 2019 18:41

Военните разходи на България, Латвия, Литва и Румъния нарастват с между 18% и 24%

Норвежци откриха белуга, която може би работи за руската флота

29 April 2019 16:56

Норвежки рибати откриха белуга на северното си крайбрежие преди седмица, съобщи Gizmodo. Забележителни при морския бозайник са били ремъците, с които е било опасано тялото му, както и неговото удобство и дружелюбност към хората. Учени от норвежкия Институт за морски изследвания предполагат, че става дума за операция на руските военни. Учени прогнозираха измиране на делфините Те са проследили белугата близо до града Ингой и са се опитали да премахнат ремъците, които са били доста затегнати. На тях видяли надпис "екипировка от Санкт Петербург". "Свързах се с някои руски изследователи и те твърдят, че това не е тяхна работа. Според тях най-вероятно става дума за операция на руската флота в Мурманск", обяснява Аудур Рикардсен, професор в Норвежкия арктически университет. Ремъците са имали и закрепващ елемент, подходящ за екшън камера като GoPro, които често се закачат н големи животни. Такава обаче не е открита. Гренландските китове пеят джаз И американските, и руските военни многократно са се опитвали да ползват животни по различни начини - и то не само по време на Студената война. През 2017 г. руското министерство на отбраната сподели, че обучава делфини, тюлени и други китоподобни за военни цели. Морските животни се ползват за пренасяне на екипировка, разузнаване, и дори пазене на военни бази. В САЩ пък помагат за обезвреждането на морски мини.  За момента никой не е съумял да обучи китове, едни от най-интелигентните животни на планетата, да убиват хора по заповед.

Доклад: Европейците не изключват война на Стария континент

23 April 2019 12:54

Европейците смятат, че военни действия на Стария континент са възможни. Основната причина - напрежението между Запада и Русия. Заключенията са от доклад, поръчан от престижна германска фондация.

Черна гора продава югославски военни кораби заради липса на кадри

19 April 2019 14:15

Към двете фрегати клас "Котор" е проявен интерес от няколко страни, включително Пакистан, Турция, Бангладеш и Израел

Фрегата „Дръзки” се завърна от задгранично плаване

18 April 2019 20:18

Корабът участва в учението на ВМС на Румъния „Sea Shield 2019”, в учение от типа „PASSEX” с кораби от състава на бреговата охрана на Грузия, посети пристанище Поти в Грузия и пристанище Констанца в Румъния