Регионални

23 април 2019 17:42

Започват изпитания на влаковете в участъка от третия лъч на метрото

От утре започват единични изпитания на новите метровлакове модел Инспиро, произведени от „Сименс“ в част от трасето на новоизградения лъч на метрото, съобщи Столична община. Метровлаковете ще се движат в участъка „Депо Земляне“ - метростанция „Красно...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Първата част от новия лъч на метрото ще посреща 130 хиляди пътници дневно

25 April 2019 09:05

Новата метростанция на булевард "България" е готова. Очаква се до края на годината да са готови и останалите станции по третия лъч на метрото - от "Красно село" до булевард "Владимир Вазов". Станция "булевард България" е в цветовете на трибагреника - бяло, зелено и червено. На нея са поставени и стъклени ограждения с цел да осигурят безопасността на пътниците. Подобни ограждения ще има и на другите станции от новия лъч на метрото.

Ето ги новите метростанции и влакове

24 April 2019 16:42

"Започнаха единичните изпитания на метровлаковете по третата линия. Първите 8 км от третата метролиния – от „Красно село“ през центъра до бул. „Владимир Вазов“ – ще пуснем до края на годината. 18 от 20-те нови влака за третия лъч вече са доставени в София. Те са производство на „Сименс“ и с тях се постига до 25% икономия на енергия."   Това пише в своя фейсбук профил Йорданка Фандъкова след проведените днес изпитания. "Цялата трета линия е с ново поколение системи за управление, автоматизация и безопасност. Като част от мерките за безопасност изграждаме и стъклени предпазни стени на пероните. Те се отварят автоматично при спиране на влаковете на местата, на които се отварят вратите на влаковете", допълва кметицата. На 65% е готов и участъкът през „Овча купел“ – още 4 км до Околовръстния път при Горна Баня. Този участък би трябвало да бъде пуснат през първата половина на 2020 г. "С новите 12 км метро ще спестяваме още 11 хил. тона вредни емисии на година. Той ще се ползва от 130 хил. души дневно и ще намали до 25% трафика в зоните, през които преминава", пресмята Фандъкова. "Заедно с метрото променяме и наземната инфраструктура в районите, през които минава. В момента се провежда процедура за цялостна реконструкция на ул. „Житница“, за съжаление има забавяне заради жалби по отчуждаването на частни имоти. Целта ни е до края на годината заедно с метрото да завършим кръстовището на бул. „Гоце Делчев“ и бул. „Цар Борис III“ и цялостната реконструкция на ул. „Житница“. "В район „Овча купел“ заедно с „Метрополитен“ цялостно реконструираме ул. „Централна“", допълва кметицата на столицата.  

Затвориха метростанция "Летище София" заради забравен багаж

19 April 2019 13:00

Поради забравен багаж на метростанция „Летище София“ метровлаковете ще се движат до метростанция „Искърско шосе“. Специализираните екипи са на място, съобщиха от Столична община.

Затвориха метростанция „Европейски съюз”

15 April 2019 14:21

Метростанция „Европейски съюз” е затворена заради забравена раница между пейките, съобщи „Метрополитен”. На място има полиция, пожарна и линейка. Входът е заграден с полицейски ленти и граждани не се допускат.

Забравен багаж затвори метростанция "Западен парк"

18 March 2019 08:55

Метростанция "Западен парк" беше затворена за достъп на граждани тази сутрин. Причината е забравен багаж, съобщиха от Столична община. Проверка на съдържанието на чантата установи, че няма опасност за гражданите и около 9 ч движението на влаковете беше възстановено.

Затвориха метростанция "Витоша" заради забравена раница

12 March 2019 09:10

Метростанция "Витоша" в столичния квартал "Лозенец" е затворена заради изоставена раница. В момента се извършва проверка на съдържанието на раницата, уточниха от полицията. Самата метростанция е затворена и влаковете се движат до станция "Джеймс Баучер", която е предпоследна по тази линия.

Европодкрепа за третата линия на метрото и за нови влакове в София

07 March 2019 19:18

София е получила подкрепата на Европейската комисия за продължаването на третата линия на метрото и за закупуване на нови влакове. Това стана ясно след среща в Брюксел между кмета на столицата Йорданка Фандъкова и европейския комисар по регионалната политика Корица Крецу. В Брюксел Фандъкова участва и в кръгла маса, посветена на равнопоставеността на половете в управлението на големите градове. Още подробности вижте от Десислава Апостолова.

​До края на годината ще са готови 8 метростанции от Третата линия на метрото

27 February 2019 12:53

До края на годината ще са готови 8 км с 8 метростанции от Третата линия на метрото - от Красно село до бул. "Владимир Вазов", а останалите 4 км ще са готови до средата на следващата година. Повече за метрото и останалите големи инфраструктурни проекти в София - вижте прякото включване на Корина Караньотова.

Скандал с отчуждаване на имоти в Красно село заради метрото

13 February 2019 08:06

Собственици на имоти в Красно село тръгнаха на протест заради строежа на третия лъч на метрото в София. Причината – ниската цена – например заради имот с къща и гараж, с цената ще е 42 000 лева. Отчуждават се няколко имота, като собствениците им бяха категорични пред Нова телевизия, че обезщетението е недостатъчно. Един от съсобствениците на имота се оплака, че взема всъщност 6000 лева, защото има няколко съсобственици. Отделно в територията, през която минава метрото, има

Стоян Братоев: 13 от влаковете за третата линия на метрото вече са в България

12 February 2019 07:26

200 000 пътници се очаква да ползват новата линия на метрото в София, когато бъде пусната в експлоатация. Общо 20 влака ще се движат по линията. 13 от тях вече са в България. Започнала е подготовка за работа на машинистите, те се обучават на специален тренажор. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ ръководителят на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.