България

24 април 2019 09:05

Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Местан

Сотир Цацаров отчита засиления обществен интерес и молбите от близките...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Цацаров поиска от ДАНС "цялата налична информация" за сметки, офшорки и имоти на публични личности в чужбина

15 May 2019 11:09

Главният прокурор Сотир Цацаров изиска от Председателя на ДАНС Димитър Георгиев - "цялата налична в агенцията информация /включително и от финансовото разузнаване/ относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции" от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред. Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата, както лично, "така и чрез свързани или подставени лица", съобщават от главна прок,уратура. Ето и пълния текст на писмото:  

Главният прокурор се отчете за свършеното през 2018 година (Вижте доклада)

13 May 2019 19:27

Запазва се трайно висок делът на осъдените и санкционираните лица с влязъл в сила акт, спрямо всички лица с постановен окончателен съдебен акт (осъдени, санкционирани и оправдани)., сочи сравнителният анализ

Сотир Цацаров за срещата с президента: Прибързано

13 May 2019 14:59

Главният прокурор Сотир Цацаров определи като „прибързани”, поредицата от срещи, които държавният глава Румен Радев предприема във връзка с  избора на негов наследник. Според него те не пречат, стига да не влияят върху процедурата. Самият той бе първият гост днес следобед на "Дондуков 2", но напомни, че тази процедура не трябва да се решава нито в тази сграда, нито в друг,, освен във ВСС. Той напомни, че "законът и Конституцията не дават никакви права на президента", свързени с този избор и доколкото разбрал, това е ясно и на отсрещната страна. Диалогът бил „открит и спокоен”. Двамата обсъждали принципни въпроси. Цацаров каза още, че до 2-3 седмици се очаква правосъдният министър Данаил Кирилов да внесе промени в Закона за съдебната власт, които да променят правомощията на главния прокурор и да осигурят по-стриктен контрол върху неговите действия. Според Цацаров Европа изисква това и България трябва да се съобразим (всъщност диалогът е за контрол върху главния прокурор, но към него в публичното пространство у нас бяха прикачени другите "двама кголеми" - председателите на върховни съдилища, за които си има достатъчно лостове, б.р.). „Трябва да бъдат изпълнени препоръките на Европейската комисия. Вече няма място за институционален инат, доводи или всичко друго. Ако това е цената за излизане от механизма, тя трябва да бъде платена”, категоричен бе Цацаров. Процедурата за избор на главен прокурор по закон се състои от 10 стъпки. - Тя може да започне най-рано на 10 юли или най-късно на 10 септември. - ВСС приема с гласуване процедурните правила и хронограма на последващите стъпки. - Кандидати могат да номинират не по-малко от трима членове на прокурорската колегия на ВСС, както и министърът на правосъдието. - Предложенията се правят в 4 поредни заседания на прокурорската колегия. - В 14 дневен срок след изтичане на срока за предложения кандидатите трябва да представят своите концепции. - Пленумът на ВСС обявява дата, място и час на изслушването най-малко един месец преди него. - Комисията по атестиране и конкурси и тази по професионална етика при прокурорската колегия изготвят доклади, които биват публикувани 14 дни преди гласуването. -  До 7 дни преди изслушването неправителствени организации също могат да задават въпроси и да изразяват становища. - Гласуването е явно, избраният трябав да събере минимум 2/3 подкрепа от 25-членния Висш съдебен съвет, т.е. - 17 гласа. - Президентът излиза с указ или връща за ново гласуване на ВСС назначението. Той няма право да откаже втори път.

Предстои работна среща между президента Радев и главния прокурор Сотир Цацаров

13 May 2019 06:09

Двамата ще обсъдят критериите за избор на следващия ръководител на държавното обвинение и неговите бъдещи правомощия. Мандатът на настоящия главен прокурор изтича през януари 2020 година, а процедурата за избор на негов наследник се открива между 4 и 6 месеца по-рано. Тя включва два етапа - гласуване във Висшия съдебен съвет с квалифицирано мнозинство и съгласуване с президентската институция. Освен със Сотир Цацаров, държавният глава ще разговаря по темата и с редица представители на съдебната и изпълнителната власт, както и на различни обществени организации.

Местан твърди, че е набеден за катастрофата и репресиран от прокуратурата

08 May 2019 08:42

Лидерът на партия ДОСТ Люви Местан заяви тази сутрин по Би Ти Ви, че не е виновен за катастрофата с човешка жертва, в която беше замесен, че известната версия за нея е фалшива и че прокуратурата изпълнява политическа поръчка, разпространявайки "квалифицирани клевети" за досието му като шофьор. "Този процес вече е несправедлив в своята досъдебна фаза", каза Местан в интервю с Антон Хекимян. Местан е задържан за смъртта на 6-месечно бебе в катастрофа Инцидентът  стана към 13,30 часа на 14 април на т-образно кръстовище на главния път от Момчилград към ГКПП Маказа и второстепенен път към с. Загорско. Автомобилът на Местан е идвал откъм второкласния път, когато е бил ударен с висока скорост от друга кола, в която е пътувало четиричленното семейство на Хюсеин Тафик. След удара тя излита от пътя, преобръща се и в нея загива 6-месечното бебе на собственика й. Според обяснението на Местан, преди да навлезе в главния път, той е спрял, огледал се е и като не е видял идващ автомобил, е потеглил плавно и е завил наляво. В този момент го е връхлетял другият автомобил, който е излязъл от своята лента и преминал в насрещното движение.     

Местан: Ще заведа дело за клевета срещу прокуратурата

26 April 2019 17:37

През периода, за който съм набеден, че съм извършил 15 пътни нарушения, аз не съм карал кола и за секунда, оправда се председателят на ДОСТ

Близките на загиналото бебе от катастрофата с Местан искат следствен експеримент

26 April 2019 17:20

На 13-ия ден от катастрофата, на Разпети петък, Местан свика пресконференция, на която обвини за трагедията бащата

Лютви Местан плати гаранцията от 10 000 лева

25 April 2019 14:57

Лютви Местан плати паричната гаранция от 10 000 лева, която окръжната прокуратура в Кърджали му наложи, съобщиха от държавното обвинение, цитирани от „24 часа”.

Окръжният съд в Кърджали отмени забраната Лютви Местан да напуска страната

24 April 2019 14:35

Съдът приема, че забраната за напускане на пределите на страната, наложена на обвиняемия, се явява прекомерно ограничение, надхвърлящо целите, заложени в същината на тази мярка за процесуална принуда

Лютви Местан обжалва паричната си гаранция и забраната да напуска страната

23 April 2019 15:57

Той е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост за катастрофата край Загоре, в която загина 6-месечно бебе