Регионални

24 април 2019 11:48

Столична община маха незаконни постройки в „Орландовци“ по указания на Каракачанов

Гражданите представили на вицепремиера подписка от 517 души, в която се казва, че в столичния район се формира незаконно поселище, кварталът се превръща в гето...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

След багерите в Захарна фабрика: Ромите се заканват да спят пред кметството

12 August 2019 16:12

„Тръгваме с децата по улиците на София. Довечера ще спим пред районното кметство”. Това се заканиха ромите от гетото в столичния квартал „Захарна фабрика”, чиито незаконни къщи днес бяха съборени. Акцията започна рано сутринта, когато махалата почерня от пристигналите полицаи и жандармеристи. До ексцесии не се стигна, но местните започнаха да сипят клетви и псувни, когато багерите подкараха първите постройки. Кметът на район „Илинден” Иван Божилов лично надзираваше процеса. Той обясни, че незаконните постройки са 143 и тяхното премахване става поетапно от 2017 г. Кметът отрече твърденията на ромите, че не са били предупредени какво ги чака. Според Божилов те са наясно още от миналата година за неизбежното бутане на домовете им. Кметът обясни, че незаконните къщи са се появили още преди 70-80 години, като преди година тук е имало около 3000 души, а сега са останали около 500. „Не знаем с тези деца къде ще ходим, аз съм инвалид. Очакваме от държавата помощ. Да могат да ни настанят целия квартал. Те като са решили да бутат, нека бутат. Само да ни осигурят къде да живеем”, оплака се пред Trafficnews Йордан Йорданов. Той е един от всички 220 роми, които днес остават без подслон. Някои от тях ревяха пред камерите на дошлите медии, а други съседи ги успокояваха, че за три месеца им е осигурен приют. Други пък обясняваха, че просто ще отидат в друга циганска махала, но няма да си тръгнат от София. От доста мизерните постройки, които бяха съборени, бяха извадени доста огромни телевизори и скъпа черна техника, която ромите помъкнаха с колички. "Започна премахването на незаконни постройки. Това е важна дейност, така че различните квартали постепенно да се освобождават от незаконните постройки", коментира акцията в гетото по-късно и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Община Бургас премахна 20 незаконни постройки в кв. "Победа" (ВИДЕО)

24 July 2019 12:28

Те са изградени върху терени, които са предвидени за улична инфраструктура

Протест в Кърнаре, жандармерия блокира пътя към ромската махала (видео)

12 May 2019 20:47

Кметът на Карлово дал 1 месец срок на ромите да съборят незаконните си къщи

Бутат незаконни постройки в Стара Загора

15 April 2019 06:45

54 незаконни къщи и постройки ще бъдат премахнати днес в ромския квартал на Стара Загора „Лозенец". Постройките, построени през последните 15 години, се намират в зелени площи и в опасна близост до дере. Булдозерите ще влязат в квартала след 9 часа тази сутрин под засилена полицейска охрана.

Продължава бутането на незаконни къщи и постройки в пловдивската "Шекер махала"

02 April 2019 07:15

Акцията започна вчера и се провежда при засилено полицейско присъствие заради опасност от ескалация на напрежението сред живущите в района.Вижте и още във включването на Антоанета Чакандракова.

Напрежение в Пловдив заради делото за незаконните ромски къщи във Войводиново

06 March 2019 17:27

В началото на януари двама жители от ромската махала нападнаха командоса Валентин Димов

15 незаконни постройки в район „Младост“ получиха предписания за събаряне

07 February 2019 20:22

Ромските бараки в района на околовръстното шосе в София са проблем, с който институциите се борят от близо 10 години. 15 незаконни постройки в столичния район „Младост“ получиха предписания за доброволно премахване. Най-често, няколко месеца след премахването, незаконните жилища изникват отново. Днешната акция е след сигнали на граждани заради купищата боклук около нерегламентираното селище.

Кошлуков за Войводиново: Къщи посред зима не бива да се събарят

12 January 2019 16:36

"Бандитите трябва да са в затвора, не жени и деца на улицата в студа. И незаконни постройки има на доста други места, но не ги събарят", коментира във Фейсбук програмният директор на БНТ

Продължава събарянето на незаконни постройки във Войводиново

10 January 2019 06:40

Събарянето на незаконните постройки в ромската махала на пловдивското село Войводиново продължава и днес.

Багер нахлу в махалата във Войводиново, започна събарянето

09 January 2019 19:41

Багер влезе в ромската махала във Войводиново по заповед на кмета на община Марица Димитър Иванов и започна да събаря първите 15 паянтови постройки. До утре те ще бъдат съборени. До шест дни ще бъде издадена заповед за срутването на още 15. Ромите, които бяха избягали след ескалацията на напрежение, днес се върнаха, за да изнасят багаж. Те се преселват при роднини, недоволни са, че заради двамата побойници са уплашени и принудени да се махнат от селото. Хората не спират да протестират, искат пълното изселване на всички цигани от Войводиново. Днес съдът остави за постоянно в ареста двамата братя Асен и Борис Пакетови, които на Богоявление зверски пребиха командоса Валентин Димов. Големите протести ще са в петък и неделя, когато се очаква хора от цялата страна да пристигнат в селото.