Култура

24 април 2019 11:11

Започна реставриране на Серафимовата къща

В Свежен започва консервиране и реставриране на Серафимовата къща, която датира отпреди 300 години. Тя е паметник на културата и е най-старият архитектурно-исторически обект в селото....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Министър Банов разпореди проверка за увреждане на Белоградчишките скали

13 July 2019 16:16

Спешна проверка на дейности, които могат да навредят на Белоградчишките скали, нареди министърът на културата Боил Банов. Той се е самосезирал от медийни публикации, съобщават от министерството.  „Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“, съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще провери на място получения сигнал за нерегламентирани намеси върху Белоградчишката крепост, паметник на културата и в района на Белоградчишките скали. Обектите са предоставени за управление на община Белоградчик. Резултатите от проверката ще бъдат оповестени незабавно.“, се казва в съобщението на пресцентъра на министерство на културата.  По-рано пресцентърът на ГЕРБ разпространи позиция на председателя на комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов, който обяви, че се извършва вандалщината върху природния феномен. И настоя тя да бъде спряна.  Рашидов обяви, че не е съгласен по скалите да се забиват винкели, за да се закачат на тях лампи, без да има проект. Според него това се извършва от техници под погледа на общината.  Вероятно е дейностите по белоградчишките скали да са свързани с поредното издание на оперния фестивал "Опера на върховете", който се провежда там всяко лято и тази година ще е от 20 юли до 4 август. „Разбирам желанието да осветиш Белоградчишките скали, щото мислиш, че ще е полезно за туризма, ама защо трябва да дупчиш скалите и да си слагаш осветителните тела така че да загрозяват. И как Нено Димов, по дяволите, ти е разрешил това вандалство?“, написа преди дни и природозащитника Тома Белев.       

Рушат белоградчишките скали, Рашидов поиска да се спре вандалщината

12 July 2019 21:41

Техници забиват винкели в скалите и закачват лампи без проект, посочва председателят на Комисията по култура и медиите към НС

Сграда - паметник на културата в Русе се руши от години

07 July 2019 09:58

Емблематична сграда в Русе, в която се е помещавало първото застрахователно дружество в България, се руши. Заради съдебни спорове между собствениците Община Русе не може да възстанови фасадата и покрива, въпреки, че има заделени средства за ремонта.

Учреден е Национален инициативен комитет за възстановяване на Голямата базилика в Плиска

02 July 2019 18:17

За председател на УС е избран Стефан Воденичаров

Защо вековно училище, паметник на културата в Пловдив, се руши?

23 June 2019 09:01

Сградата на хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив, която е паметник на културата, се руши от години. В училището са учили редица именити българи, сред които Иван Вазов, Любен Каравелов и Димчо Дебелянов.

Прокуратурата проверява случая със съборената къща на Шнитер в Пловдив

12 June 2019 12:29

Две досъдебни производства образува Окръжната прокуратура в Пловдив по случая със съборената къща - част от групов паметник на културата. Вече е изискана цялата налична документация, за да се проследи административният път, по който е издадено строителното разрешение за обекта в центъра на града. Икономическа полиция също извършва своя проверка.

Два сигнала в прокуратурата заради унищожения паметник на културата в Пловдив

07 June 2019 21:16

Два сигнала до прокуратурата внесоха от кметството в район „Централен" в Пловдив заради неправомерно съборената къща паметник на културата. В тях се настоява да бъде отнето строителното разрешение на фирмата, разрушила една от знаковите сгради в града. От прокуратурата съобщиха за БНТ, че ще се произнесат в понеделник.

Незаконно събориха емблематична вековна къща в центъра на Пловдив

07 June 2019 09:58

Сградата на богатия търговец на тютюн Васил Куцоглу бе архитектурно бижу

Царският дворец - една от перлите на София (СНИМКИ)

02 May 2019 11:23

Преди сегашната сграда там е съществувала друга постройка

Засилени противопожарни мерки в архитектурните къщи в Пловдив

22 April 2019 11:40

Двайсетте обекта от национално значение са оборудвани с пожароизвестителна техника от най-висок клас, а всеки месец специалисти проверяват изправността й във всяка една сграда. Заради културното им значение обаче нито една от тях не разполага с водоразпръсквачи, които биха предотвратили или забавили разпространението на евентуално огнено бедствие.