Култура

24 април 2019 11:11

Започна реставриране на Серафимовата къща

В Свежен започва консервиране и реставриране на Серафимовата къща, която датира отпреди 300 години. Тя е паметник на културата и е най-старият архитектурно-исторически обект в селото....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Царският дворец - една от перлите на София (СНИМКИ)

02 May 2019 11:23

Преди сегашната сграда там е съществувала друга постройка

Засилени противопожарни мерки в архитектурните къщи в Пловдив

22 April 2019 11:40

Двайсетте обекта от национално значение са оборудвани с пожароизвестителна техника от най-висок клас, а всеки месец специалисти проверяват изправността й във всяка една сграда. Заради културното им значение обаче нито една от тях не разполага с водоразпръсквачи, които биха предотвратили или забавили разпространението на евентуално огнено бедствие.

Ханът „Хаджи Николи“ във Велико Търново става културно средище

17 April 2019 09:20

Единственият запазен в автентичния си вид хан –този на „Хаджи Николи“ във Велико Търново, дело на майстор Кольо Фичето, в последните 9 години се е превърнал в културно средище. В него освен обичайната търговска част, са разположени още музеен комплекс и изложбени зали.

Община Велико Търново подпомага собствениците на сгради с културно значение

13 April 2019 08:49

Община Велико Търново подпомага с проекти собственици на сгради, част от културното наследство на старата столица. В същото време и чужди инвеститори купуват знакови сгради и ги възстановяват.

Столична община ще помага за възстановяване на къщи-паметници на културата

08 April 2019 20:45

Столичната община ще помага за възстановяването на къщи-паметници на културата. Създава се специален фонд в подкрепа на отговорните собственици, които имат желание да реставрират къщите си.

Килийно училище на два века тъне в разруха в с. Плаково

07 April 2019 09:52

Килийно училище на два века във великотърновското село Плаково се руши от години. Въпреки че е паметник на културата, средства за ремонт не са отпуснати. Затова община Велико Търново е принудена спешно да продаде едно от първите килийни училища в страната, преди да рухне напълно.

Спешни мерки за над 140 рушащи се къщи - паметници на културата във Варна

16 March 2019 08:53

Собствениците на над 140 рушащи се къщи - паметници на културата във Варна, са получили указания за спешното им укрепване и обезопасяване. Има издадена заповед 37 от тях да бъдат ремонтирани, като в най-кратки срокове собствениците трябва да подготвят проект за реставрацията им. Ако това не се случи, общината ще ремонтира сградите за собствена сметка, а обновените имоти ще бъдат ипотекирани.

Комисия в Пловдив оглежда сградата паметник на културата, облепена с тапети

12 March 2019 21:09

Експерти от Инспектората за опазване на културното наследство съставиха констативен протокол на собствениците на къщата в артистичния квартал на Пловдив Капана , която беше облепена с цветни тапети през почивните дни. Има вече издадена заповед на районния кмет за спиране на строителството. Вижте повече в прякото включване на Антоанета Чакандракова:

Вежди Рашидов: Проучваме най-добрия европейски опит в опазването на паметници на културата

12 March 2019 13:28

Председателят на парламентарната комисия по култура информира, че предстоят промени в Закона за културното наследство

Облепиха с тапети фасадата на къща паметник на културата в Пловдив

11 March 2019 21:25

Фасадата на стара къща в артквартала на Пловдив - Капана, беше облепена с цветно фолио в неделя. Собствениците обаче не са получили разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство и сега ги грози глоба до 50 000 лв. Няколко институции започнаха проверки по случая след сигнал от граждани. Очаква се утре да дойдат експерти от института и да наложат санкция по закона за културното наследство.