България

24 април 2019 16:43

Прокуратурата: Не сме изисквали списъци с всички клиенти на "Артекс"

Съобщението е на пресцентъра на Прокуратурата на Република България...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Цацаров отрече твърдения за скандална имотна сделка на семейството му

20 May 2019 14:02

Главният прокурор припомни, че проверка не откри нарушения още преди години, но е готов пак да покаже документи

На покрив в "Лозенец": Постройка с асансьор, двор и озеленяване

07 May 2019 09:24

ДНСК ще проверява законен ли е строежът

Премиерът Борисов: Уволнения и оставки само при доказана вина

25 April 2019 19:49

Уволнения и оставки само при доказана вина. Така премиерът Бойко Борисов обясни, защо не е поискал от министъра на туризма Николина Ангелкова да освободи поста. Той бе лаконичен по повод започналата срещу вицепремиерът Красимир Каракачанов имотна проверка и заяви, че не дава оценки за колегите си от другите партии.

"Апартаментгейт" стигна до "Файненшъл таймс"

25 April 2019 12:01

Скандалът „Апартамент гейт” с евтините или непълно декларирани жилища на властта удря по ГЕРБ, като може да доведе до загуба на евроизборите, а освен това има риск и да провали опитите на премиера Бойко Борисов да убеди ЕС да прекрати мониторинга над съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията. Това се посочва в материал на "Файненшъл Таймс", цитиран от бТВ посветен на основния политически сюжет у нас преди евровота. В публикацията се посочва, че обществото е било "шокирано" от броя на политиците от ГЕРБ, замесени в скандала, както и от лукса на жилищата им. Изброени са оставките на правосъдния министър Цецка Цачева, зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и двамата зам.-министри, които "отричат да се извършили нещо нередно", както и ситуацията с шефа на "Антикорупция" Пламен Георгиев, посъветван от премиера да излезе в дълъг отпуск по време на проверката на терасата му Не е пропусната и ролята в скандала на "Артекс", в чиито луксозни жилищни сгради в елитни столични квартали живеят част от замесените и които междувременно се оказаха принудени да спрат предизвикалия спорове проекти "Златен век". "Имиджът на ГЕРБ в Европа ще пострада, въпреки че вероятно правителството ще преживее тази криза. Този скандал няма лесно да бъде забравен – той докосва всеки българин. Хората могат да сравнят финансовите възможности директно с тези на лидерите, като така виждат колко огромна е пропастта", коментира пред "Файненшъл Таймс" д-р Моис Файон от Центъра за изследване на демокрацията.

Биков: Имаме проблем, искаме прошка

24 April 2019 19:29

ГЕРБ осъзнава, че има проблем и иска прошка от избирателите си заради "Апартаментгейт", каза тази вечер в интервю за Българската национална телевизия депутатът от управляваща партия Тома Биков. ГЕРБ вярва, че на предстоящите избори мнозинството от българите няма да позволят страната да бъде дестабилизирана. "Очакваме, че ще ни простят там, където сме сгрешили", каза Биков. "Ние сме концентрирани върху това къде сме сбъркали, за да поискаме прошка". Четирима не искат да са депутати на ГЕРБ Биков каза, че като най-голяма партия ГЕРБ са най-уязвими в аферата.  "Отчитаме, че имаме проблем. Опитваме се да решим този проблем", каза той. Решението по думите му засега управляващите търсят в оставките на засегнатите от скандала и в това да оставят компетентните органи да завършат проверките си. "Тази позиция се споделя само от нас", каза той. "За нас е изключително трудна ситуацията. Ние отчитаме, че сме под удар". "Това, което правим в момента, е да се опитаме да възстановим доверието между нас и хората, а оттам - и доверието в институциите", добави Биков.  В същото време той отхвърли обвиненията, които трупа срещу ГЕРБ водачката на листата на БСП за евровота Елена Йончева. Йончева: ДАНС да провери офшорните сметки на елита "Да попитам Йончева нейната къща за гости, къщата за атости на семейството й, посещава ли се от туристи?", каза Биков. "Не приемам хора, които са станали милионери вече да ми говорят за борба с корупцията,защото аз живея в 80 квадрата".  

Радан Кънев: Как са ги построили тези апартаменти с държавни заплати?

24 April 2019 17:21

Водачът на листата на "Демократична България" за европейските избори Радан Кънев коментира пред бТВ някои от основните теми от политическата действителност у нас и в Европа. По казуса "Апартаментгейт" Кънев заяви, че всички са се съсредоточили върху евтините цени на имотите, но никой не пита как са закупени те с държавна заплата. Той изтъкна, че е получавал такава заплата и тя не е чак толкова голяма. Според Кънев тези пари са придобити чрез ежедневен рекет над малкия и среден бизнес. "Никой не коментира, че не е възможно с държавна заплата да притежаваш подобни жилища. Отива се в ресторанта, цеха, фабриката и се казва: дай еди-колко си лева за спокойствие. Същото, което правиха тези хора през 90-те години", каза Кънев. Той обаче допълни, че една от основните му задачи е да не допусне "този гняв да прелее гласове в антиевропейската БСП", защото "има разумна европейска алтернатива" Според Кънев ГЕРБ и БСП нямат какво да кажат за Европа. Той заяви, че в "Демократична България" има два вида хора: такива, които не са били във властта и такива, които са били във властта, но са излезли по-бедни, отколкото са влезли. Кънев допълни, че хората в България гледат с надежда към европейската прокуратура и дори имат прекомерни очаквания към нея. "Темата европейско правосъдие е може би най-важната тема за силата на ЕС. Който и да отиде в Брюксел, ако иска да отговори на очакванията, трябва да активно да работи за европейско правосъдие", каза Кънев. Той попита къде е България в разговорите за енергийения съюз. "Корумпураните режими в Източна Европа искат да си вземат комисионите. "Северен поток" нарушава принципите на енергийния съюз, но е изгоден за икономическите концерни в Германия. Такава трудна битка трябва да се води. А не като Джамбазки и останалите джамбази, които се блъскат в гърдите, надъхват електорат, но създадоха огромно мнозинство срещу нашия национален интерес", каза Кънев. Той коментира и пакет "Мобилност". Кънев изтъкна, че шофьорите у нас се осигуряват на 700 лв. и когато се пенсионират са с ниски пенсии, което ги шокира, защото доходите им преди това са били добри. "Затова са ниски пенсиите в България. Търси се начин да се изхитрее", заяви Кънев, изтъквайки, че българските евродепутати покдрепят това. Според Кънев връщането на камионите в България е битката, която е трябвало да се води, но "без джамбазки номера". "Да променим този ганьовски стил на правене на политика. Дай Боже да постигнем разумен компромис по тази тема", призова Кънев.

Проверяват Каракачанов за недекларирани имоти

24 April 2019 16:23

В прокуратурата постъпи сигнал срещу Красимир Каракачанов, проверката е поверена на КПКОНПИ. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с публикации че Каракачанов притежава недекларирани имоти. Постъпи сигнал, разпоредената проверка е поверена на КПКОНПИ, защото Красимир Каракачанов е министър. По силата на закона това е компетентният орган, който може да извършва проверки.

Два навеса трябва да бъдат премахнати от терасата на Пламен Георгиев

24 April 2019 13:43

Два навеса трябва да бъдат премахнати от терасата на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Това установи проверка на служители на районната администрация в столичния квартал "Слатина", съобщи БНР.

Манолев - на прокурор и КПКОНПИ. Във всички къщи за гости - проверка

24 April 2019 10:40

Върховна касационна прокуратура извърши проверка на изнесените в медиите твърдения за извършени от заместник-министър на икономиката Александър Манолев злоупотреби със средства, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и сезира КПКОНПИ за извършаване на проверка и преценка за конфликт на интереси за Манолев. Това съобщават от държавното обвинение тази сутрин. Окръжна прокуратура- Благоевград е образувала и досъдебно производство за извършено престъпление по чл.248а ал.3 от НК, касаещо представени неверни сведения по проект по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Яне Янев и Манолев "с къщата за гости": феодали, вуйни и нечия ориентация Както Клуб Z пика, вчера Върховна касационна прокуратура възложи на ГДНП и проверка по публикации в медиите за ползвани не по предназначение на къщи за гости, финансирани със средства на ЕС от семейството на народния представител Елена Йончева, припомнят оттам. Тя е по абсолютно същия член от НК  (срещу Йончева тече и друго дело - за пране на пари, б.р.). Прокуратурата прати полиция да брои туристи в къщи за гости покрай Елена Йончева С оглед възложените от ВКП проверки и започналото досъдебно производство от ОП-Благоевград за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на ГДНП извършване на проверка на всички проекти, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна, допълват от обвинението. Ще бъде извършена документална проверка на всички проекти, подавани по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет  - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости. На място служители на ГДНП ще извършат и проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение. За тази цел ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обекта, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщата за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваната къща за гости. Главният прокурор разпореди на ГДНП и извършване на проверка и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани  с дейността на бенефициентите, съобщават още от ВКП. Главният прокурор възложи на екип от прокурори ръководството и подпомагането на проверките. Определен е двумесечен срок за извършването им.

ВКП нареди проверка за къщи за гости, финансирани със средства на ЕС от семейството на Елена Йончева

23 April 2019 17:18

Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщите за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи