Образование и семейство

04 май 2019 10:30

Учители създадоха помагала за деца от ромски произход във Варна

Учебни помагала за деца от ромски произход разработиха учителите от Основно училище „Свети Иван Рилски" във Варна. Там повечето първокласници не знаят български език и срещат затруднения с усвояването на уроците. Новите помагала ще бъдат включени в п...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Преработват два от учебниците по история за 10-и клас

10 July 2019 12:30

Три от петте могат да бъдат утвърдени, смята ресорният министър Красимир Вълчев

Историци от БАН: Няма как учебниците да оневинят комунистическия режим

08 July 2019 14:34

"Когато се говори за лагерите, трябва да се опише цялата ситуация, свързана със страха и със съдбата, да се обясни кои отиват там и с каква цел ги пращат", смята проф. Николай Поппетров

Каракачов внесе ромската концепция в Министерски съвет

02 July 2019 13:06

Няма повече време за отлагане, заяви вицепремиерът

Красимир Вълчев: Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците

02 July 2019 09:07

Той подчерта, че академичната свобода не е абсолютна

От издателство "Просвета" опровергават ВМРО: Доган не е определян като учен, а като политик

27 June 2019 17:40

Не отговаря на истината и твърдението, че „името на г-н Доган стои редом с имената на Радой Ралин, Георги Марков и Валери Петров".

ВМРО против Доган и Софи Маринова в учебниците

27 June 2019 17:10

Депутатът от ВМРО доц. Милен Михов също разкритикува остро учебниците по история за десети клас. В един от тях почетният председател на ДПС Ахмед Доган е представен като български учен. Това стана ясно от брифинг в парламента. Михов посочи още, че е против това в учебниците да се учи и за музикални звезди като Софи Маринова, която е представена като "изпълнител, прославил страната ни по света", а пък Доган е описан като учен със съществен принос и името му стои редом с имената на Радой Ралин, Валери Петров и Георги Марков. ,,Любопитно е дали това е следствие на неговите дълбоки философски прозрения и занимания с философия или от приноса му в хидроинженерното строителство'', коментира Михов. Той обясни още, че ВМРО подкрепя министър Красимир Вълчев в действията му по темата с учебниците по история за десети клас. ,,За пръв път министърът и държавата се намесиха в нещо, което е задължение и отговорност на държавата. Време е темата за учебното съдържание да бъде затворена и да се изпълнява законът'', заяви Михов. ,,Ние настояваме МОН да изготви доклад за осъществената проверка за учебното съдържание на всички учебници'', обясни още депутатът. ВМРО смята, че докладът трябва да бъде разгледан в ресорната парламентарна комисия и да бъде подложен на широк обществен дебат - още преди десет месеца от ВМРО са поискали въпросната ревизия. ,,Припомняме също така, че в учебниците съществуваха редица недомислици, свързани с османското присъствие по българските земи. В учебниците по литература имаше интерпретации, които учудват на пръв поглед. Така например в учебника по литература за пети клас "Даваш ли, даваш Балканджи Йово?" е представен като "конфликт" между непокорните българи и чуждите насилници'', каза още депутатът от ВМРО.

Как трябва да се изучава периодът на комунизма в учебниците?

27 June 2019 10:05

Фондация "Истина и памет" поиска преразглеждане на учебниците по история за 10 клас. Причината? Периодът на комунизма. Как трябва да се изучава той? Темата в "Сутрешен блок" коментираха авторите на учебници по история професор Искра Баева и доцент Лъчезар Стоянов. Професор Баева определи реакцията срещу учебника, в който и тя е автор, като политическа. За доцент Стоянов конкретният учебник не отразява, че тоталитарните идеологии са възприети с правни актове като неприемливи, той смята също, че съдържа и манипулации.

Засилено полицейско присъствие в карловското село Розино

24 June 2019 06:41

Засилено полицейско присъствие и днес в карловското село Розино. Вчера там бяха задържани 44 души след пореден масов бой между две враждуващи ромски фамилии.

44-ма роми са задържани след сбиване в Розино

23 June 2019 22:32

Полицията в Карлово задържа 44 роми от карловското село Розино заради сбиване между две враждуващи фамилии. За осигуряване на обществения ред в селото са ангажирани служители от Районното полицейско управление и сектор Специализирани полицейски сили. Към момента обстановката е спокойна. Заради конфликта в Розино насроченият протест в Кърнаре тази вечер беше отменен.

Ще заменят учебници с електронни уроци

03 June 2019 17:02

МОН ще финансира закупуването на електронни дневници за всички училища