Здраве

14 май 2019 13:44

Двама души получиха шанс за нови бъбреци в УМБАЛ "Александровска"

Жена на 48 години от Кюстендил, изпаднала в мозъчна смърт, даде шанс за живот на двама пациенти с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ "Александровска", съобщиха от болницата....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Животоспасяващата трансплантация на бебето Алекс е извършена успешно

16 August 2019 10:48

Сумата за лечението в Хамбург – 500 хил. лв., беше събрана в дарителска кампания у нас само за две седмици. Не очаквах, че има толкова много добри хора, много сме благодарни, каза майката Роксана Ангелова

Проф. Начев: В началото на 2021 г. трябва да се извърши първата белодробна трансплантация в България

09 August 2019 09:45

България е на едно от последните места по донорство и последните години не виждам напредък в това отношение. Нужна е по-добра координация и контрол, каза директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина”

Д-р Маринова: Губим потенциални донори заради липса на детекция в болниците

09 August 2019 08:04

Добрата новина за успешната белодробна трансплантация на Илияна Христова от Варна, беше светкавично помрачена от отказа на клиниката във Виена да продължи белодробните трансплантации за чужденци. Така 18 българи остават да чакат решение на кризата. Проблемът обаче засяга много повече хора - защото чакащите за трансплантации у нас са в пъти повече от извършваните операции. Хората, които най-добре знаят какви са проблемите по пътя към повече спасени животи са координаторите по донорството у нас. Д-р Сибила Маринова, анестезиолог от болницата във Велико Търново е един от тях. В ефира на Сутрешния блок на БНТ тя коментира кои са основните проблеми с донорството у нас.

Виенската болница спира трансплантациите на бял дроб за чужденци

07 August 2019 16:14

Българите, които чакат за трансплантация на бял дроб, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни имаше договор. Малко след добрата новина, че е успешна трансплантацията на бял дроб на българка, стана ясно, че Виена вече няма да приема чужденци.

Нова белодробна трансплантация на българин във Виена след двегодишно прекъсване

06 August 2019 22:12

Първа белодробна трансплантация на български пациент след близо 2 години прекъсване беше извършена в Университетската болница във Виена. 28-годишната Илияна Христова, която страда от муковисцидоза, успя да дочака спасението. Първо за БНТ добрата новина съобщи майката на момичето - Галина Христова.

Млад мъж стана донор и спаси живота на петима у нас и в Германия

29 July 2019 20:41

Черният дроб и сърцето на българина са трансплантирани на пациенти в Лайпциг и Мюнхен

Трансплантацията на матка дава възможност на много жени да имат свое дете

21 July 2019 09:15

Процедурата все още не е разрешена у нас, но дебатът дали това да се промени вече започна. Мая Димитрова се срещна с една от многото жени у нас, за които тази процедура може да им позволи да имат дете.

Жена роди след трансплантация на матка от мъртъв донор в САЩ

10 July 2019 11:04

Жена на 30 години роди в Кливланд след трансплантация на матка от мъртъв донор, съобщиха Асшиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА. Матката е трансплантирана през 2017 г., а през 2018 г. жената е забременяла след оплождане ин витро. Това е първият подобен случай в Северна Америка. Първата трансплантация на матка е направена в Швеция преди пет години. В света вече има повече от 10 бебета, родени по този начин. Първата трансплантация на матка от мъртъв донор е направена в Бразилия, като бебето се роди през декември миналата година.  Болницата в Кливланд, където е станало раждането през юни, прави изпитания на метода, в което участват 10 жени. Досега са извършени пет трансплантации, три от които са успешни. Една от жените е родила. Болницата използва само матки от мъртви донори.

Близките на мъж в мозъчна смърт дариха сърце и бъбреци

30 June 2019 14:33

Органите вече са трансплантирани

18-годишно момче чака белодробна трансплантация, нуждае се от средства за терапия

13 June 2019 09:36

Полицаи в Бургас се обединиха в помощ на сина на техен колега