Икономика и бизнес

15 май 2019 18:55

​Започва строителството на електропровод между "Марица Изток" и Бургас

Започна изграждането на 150 километра вътрешен електропровод 400 киловолта между подстанциите Марица Изток и Бургас. Инвестицията е за 60 милиона лева, а срокът на изпълнение - една година....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

БСП и управляващите в спор за цената на тока на енергийната борса

22 August 2019 20:32

БСП ще сезира прокуратурата за монопол на пазара на електроенергия на свързани с бизнесмена Христо Ковачки дружества. От "Позитано 20" твърдят, че електроенергията, продавана на свободния пазар у нас е най-скъпата в Европа. Енергийният министър Теменужка Петкова отговори, че всеки, който има съмнения или данни за нередности, има право да сезира компетентните институции и изнесе конкретни цифри за цената на тока.

БСП дава Ковачки на прокуратурата

22 August 2019 16:17

Такава абсурдна държава няма, такова управление в енергетиката - няма, заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев

Петкова: Световни лидери в ядрената енергетика искат участие в АЕЦ "Белене", подадоха 13 заявления

20 August 2019 10:35

Две са исканията за участие в проекта чрез доставка на оборудване, 4 заявления предлагат договор за изкупуване на енергия, обясни министърът на енергетиката

Столичният "Младост" 4 оставен без ток заради скъсани кабели

19 August 2019 16:08

8000 клиенти на електроразпределителното дружество ЧЕЗ в София останаха без ток заради прекъснати при строителни работи кабели, съобщиха от компанията.

ТЕЦ-овете запазват стратегическото си място в енергетиката

18 August 2019 17:54

Министърът на енергетиката обясни как централите на въглища ще могат да предоставят услуги на пазара по-дълго

Скъсан кабел остави без ток "Дружба", "Горубляне" и Герман

15 August 2019 13:25

При несъгласувани ремонтни работи в двора на ВИК София беше скъсан кабел на ЧЕЗ Разпределение, съобщиха от компанията. В резултат без електрозахранване останаха клиенти в кварталите "Дружба" и "Горубляне" в София, както и в село Герман.

Теменужка Петкова: "Росатом" искат да участват в АЕЦ "Белене"

14 August 2019 09:00

"Росатом" и още 4 фирми са заявили желание да участват в реализацията на АЕЦ "Белене". Това заяви министърката на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ тази сутрин. "Нека да запазим търпение до 19 август, когато ще видим всички заявления от компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект." АЕЦ "Козлодуй" купува оборудване за 2,8 млн. лв. от площадката на "Белене" Според Петкова няма да има негативна реакция от страна на Европейската комисия, ако руската атомна компания спечели проекта. "Процедурата, която ние разработихме е публична, прозрачна. Съдържа съответните критерии, изисквания за абсолютен равен достъп на всички желаещи да участват в този тип процедура. Отделно от това самата процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС. Спазени са абсолютно всички изисквания на европейското законодателство в областта на атомната енергия." И добави, че България ще предостави всяка информация, която бъде поискана, на ЕК. Медведев и Борисов: Да обсъдим потенциалите на Черноморския и Каспийския регион След 19 август ще се разработи кратък списък на желаещите да участват в проекта и държавата ще започне преговори с тях.  "3 млрд. лв, парите на българските граждани, вече са инвестирани в този проект. Той е важен и за енергийната сигурност", подчерта Петкова.

Ръст в потреблението на електричество заради жегите

13 August 2019 20:10

Жегите от последните дни вдигнаха потреблението на ток с между 7 и 17%, показват данните на Електроенергийния системен оператор. Експертите съветват да пестим ток не само заради очакваните по-високи сметки, но и за да се избегне претоварване на мрежите.

Четири компании с интерес към АЕЦ "Белене"

12 August 2019 16:42

България обмисля внос и транзит на туркменски газ