Свят

16 май 2019 13:50

Хванаха лидера на ЕТА, издирван 17 години

През годините организацията извърши голям брой атентати в името на независимостта на Страната на баските, в които бяха убити повече от 800 души...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

14 август 1994 г. Заловен е Карлос Чакала

14 August 2019 07:29

На 14 август 1994 г. е заловен терористът Илич Рамирес Санчес, известен като „Карлос Чакала”. Получава псевдонима Карлос, след като става член на лявата екстремистка организация Народен фронт за освобождение на Палестина, а прякорът „Чакала” му дава пресата, когато сред неговите вещи е открита книгата „Денят на Чакала” на Фредерик Форсайт. В продължение години Карлос Чакала гради печалната си слава с убийства, бомби и изнудване и всеки път безпрепятствено успява да се измъкне както заради влиятелните си поддръжници, така и заради грубите грешки в тактиката на тайните служби. Той е арестуван при операция на френските специални части в Судан, командвана от известния антитерористичен съдия Жан-Луи Брюгиер. Карлос Чакала е един от най-известните терористи на 70-те и 80-те години на миналия ХХ в. Днес излежава доживотна присъда във Франция за убийството на двама тайни агенти и ливански информатор. Илич Рамирес Санчес е роден в Каракас, Венецуела, през 1949 г. любопитен факт в биографията му е, че баща му е убеден комунист и в чест на Владимир Илич Ленин кръщава синовете си на него - другите братя на Карлос са кръстени съответно Владимир и Ленин. След дипломирането си от гимназията Илич Рамирес Санчес получава стипендия през посолството на СССР в Каракас. Заминава в Съветския съюз за обучение в Университета за дружба между народите „Патрис Лумумба”, който се ползва от КГБ за „набиране на чужди комунисти”. В началото на 70-те се свързва с Народен фронт за освобождение на Палестина (ПФЛП) в Йордания и участва в сраженията по време на Черния септември. През 1973 г. прави неуспешен опит да убие еврейския бизнесмен и вицепрезидент на Британската ционистка федерация Йозеф Зиеф. Тези действия са в отговор на убийството на Мохамед Бадиа, лидер на ПФЛП за Европа в Париж, от агенти на Мосад. Карлос Чакала сам признава, че е отговорен за бомбена атака в Банка Хаполим в Лондон, за три коли бомби заложени пред редакции на вестници във Франция, за гранатометна стрелба в парижки ресторант, при която са убити двама и 30 са ранени. В Хага на 27 юни 1974 г. подпомага японската Обединена Червена Армия при операция за отвличането на френския посланик. На 13 и 17 януари 1975 г. участва в два неуспешни опити да се взривят самолети на Ел Ал с гранатомет на летище Орли, Париж. На 27 юни 1975 г. Карлос Чакала застрелва двама френски агенти при опит за задържането му след като е издаден от Мишел Мукхарбал, арестуван член на ПФЛП. Мукхарбал също е застрелян. Карлос бяга в Ливан, където с.г. приема исляма.

Стрелецът от джамията в Осло е обвинен в тероризъм

12 August 2019 22:06

Мъжът, който нападна джамия в Осло с огнестрелно оръжие, се яви в съда. На 21-годишния Филип Мансхаус е повдигнато обвинение в тероризъм. Той остава в ареста поне още 1 месец, със забрана за посещения. Самият стрелец не се признава за виновен и не говори с властите.

​Атентаторът от Лион е терорист от "Ислямска държава"

30 May 2019 18:17

Виновният за бомбеното нападение в Лион се оказа терорист от редиците на "Ислямска държава", предаде Спутник. По-рано тази седмица френският вътрешен министър Кристоф Кастанер обяви, че полицията е арестувала мъж, за когото се подозира, че е замесен в експлозията от миналата седмица в Лион.

Ликвидираха бащата и братята на организатора на атентатите в Шри Ланка

28 April 2019 15:49

10 000 войници са вдигнати на крак сред терора

Прага екстрадира в Австрия двама иракчани, заподозрени за атентат

03 April 2019 18:10

Те бяха отведени до границата и предадени на австрийски ескорт

Доживотен затвор за 4-мата убити в еврейския музей в Брюксел. Джихадистът: Животът продължава

12 March 2019 07:22

Французин, който осигурявал оръжията, получи 15 г. затвор

Очаква се присъдата на нападателя в Еврейския музей в Брюксел

08 March 2019 08:31

Белгийски съд призна за виновен французина Мехди Немуш за нападението в еврейския музей в Брюксел. На 24 май 2014 година той откри огън с автомат Калашников в музея и уби четирима души.

Терорът е погубил почти 1900 европейци за 18 г.

06 March 2019 11:19

Джихадът е водещият убиец; 111 са жертвите на националистическия тероризъм, крайната десница и левица също са "убили" хора. Испания е най-засегнатата от тероризъм страна

Лишават германските джихадисти от гражданство, но при определени условия

04 March 2019 13:05

Един от всеки петима немци, били се в Сирия и Ирак, е загинал

САЩ обяви $1 млн. награда за един от синовете на Осама бин Ладен

01 March 2019 07:28

Хамза бин Ладен е смятан за "престолонаследник на джихада"