Регионални

16 май 2019 16:05

Кметът на Белоградчик: Не са унищожени скални рисунки в пещерата Магура

В момента се подготвя документацията, свързана с предстоящото включване на праисторическите рисунки в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, каза Борис Николов...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Доц. Александров: Не се пише от вчера по рисунките в Магурата

17 May 2019 08:22

Той поясни, че предишните надписи обаче са свързани с култови прояви, а не с обикновено надраскване

Заради графити слагат камера в пещерата "Магурата"

16 May 2019 18:23

От общината в Белоградчик разпоредиха проверка заради снимка в социалната мрежа, на която се виждат изписани три имена и годината 2019-та до праисторически рисунки в пещерата „Магурата".

Вандали съсипаха хилядолетни рисунки в пещера "Магура"

15 May 2019 19:58

Върху част от уникалните рисунки е издраскан надпис "Ради, Павчо, 2019 Антов"

Съставиха два акта на ученици за драскане по стена

02 May 2019 10:01

Столичният инспекторат състави два акта на ученици, драскали по стена на сграда до Немската гимназия. Те са заловени докато рисуват кутия с цигари. Обяснили, че така са решили да отпразнуват завършването на 12. клас. В началото на седмицата пък стана ясно, че българска ученичка е заловена докато драска Колизеума в Рим. Наказанието за такова провинение там е присъда от половин до 3 години и глоба до 20 000 евро.Вижте и още в разговора с Иво Пенев от Столичния инспекторат.

Българска ученичка се разписа върху Колизеума, отведоха я в полицията

30 April 2019 11:23

Глобата в такива случаи достига до 8000 евро, предвижда се дори затвор

Пещера в русенското Поломие е превърната в автоморга

21 April 2019 09:42

Пещера в Поломието е превърната в автоморга. В галериите й са складирани части от коли. На странната гледка се натъкнали спелеолози от туристическо дружество "Приста", докато изследвали и картирали пещерите в региона. За незаконното превземане разказва Андрей Кючуков.

Отвориха за туристи пещерата "Бисерна" край Шумен

11 April 2019 13:01

Пещерата „Бисерна" край Шумен, която близо 40 години беше затворена, вече е достъпна за туристи. Природната забележителност ще може да се види два пъти годишно - през пролетта и през есента, за по около два месеца. Ограниченията са заради колониите от прилепи, които обитават пещерата.

Вандали в Старо Железаре заличиха уникални рисунки

11 April 2019 07:27

От няколко години пловдивското село Старо Железаре има славата на най-артистичното село у нас. Причината - световните знаменитости, изрисувани по стените и оградите на местните къщи. Тези дни обаче вандали замазаха с червена боя лицата на някои от героите по стените.

Българка участва в откриването на най-дългата солна пещера в света

28 March 2019 13:15

Екип от учени от девет страни под ръководството на Боаз Лангфорд от Еврейския университет на Ерусалим и българската пещерна изследователка Антония Влайкова от Европейската федерация по спелеология откриха най-дългата солна пещера в Израел, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Пещерата "Малхам" е дълга 10 км и е с лабиринт от много тунели и камери. Намира се в планината Содом, близо до южния бряг на Мъртво море. Наблизо има солен стълб, в който според библейския сюжет жената на Лот се вкаменила, когато погледнала назад към разрушените Содом и Гомор. В експедицията са взели участие 80 доброволци. Те изследвали и картографирали пещерата в продължение на две години. Боаз Лангфорд разказа, че когато правели почивка, изследователите овкусявали своя обяд със сол директно от околните снежнобели сталактити.  Досега за най-дълга се е смятала солната пещера "Намакдам" в Иран - с дължина 6 850 метра. Тъй като солта лесно се разтваря от дъждовната вода, изследователите считат, че пещерата "Малхам" ще продължи да увеличава размерите си. Тя е доста млада - формирана е преди около 7000 години. Мъртво море и планината Содом са формирани от тектонска дейност в процепа между африканската и арабската плоча. Милиони години наред в дълбоката падина се отлага сол от многобройни наводнения и последващи оттичания. "Солните пластове се отлагат на няколко километра дълбочина и при натрупването образуват планина, която продължава да увеличава височината си и днес. Напластяването е с около сантиметър годишно", обясни геологът Амос Фрумкин от Еврейския университет на Ерусалим. Лангфорд и Влайкова ще представят подробна карта на пещерата и описание на откритията в съвместна публикация през следващите месеци.

Кметът на Монтана: „Моля Ви, пазете чистота!”

18 February 2019 14:00

От началото на месеца водолази и комунални работници, чистят канали, нерегламентирани сметища и ремонтират пейки и чешми, след вандалски прояви в Монтана. „Възстановяваме унищожено имущество и почистваме след недобросъвестни постъпки на хора-идиоти, които си мислят, че могат да правят каквото си искат безнаказано”, заяви кметът на Монтана Златко Живков на редовния си брифинг.