Свят

16 май 2019 16:30

Австрийските власти забраниха носенето на религиозни забрадки в основните училища

Ако децата не спазват забраната, родителите се наказват с глоба до 440 евро или с лишаване от свобода от две седмици...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Забраната на бурките влиза в сила в Холандия след 14 години спорове

01 August 2019 14:25

Това е "исторически ден", според Герт Вилдерс. Няколко градове и болници обаче заявиха, че няма да спазват ограничението

Тунис забрани никаба в обществените институции от съображение за сигурност

05 July 2019 18:02

Ограничава се достъпът на всеки, чието лице е покрито

Германия обмисля да забрани на ученичките да носят ислямски забрадки

17 May 2019 22:39

Абсурдно е малки момичета да се забулват, заяви правителственият комисар по интеграцията Анете Вилдман-Мауц

Женева забранява на политици и държавни служители да носят религиозни символи

10 February 2019 18:57

На учителите в швейцарския град вече бе забранено да носят хиджаб

За първи път: Състезателка по фигурно пързаляне с хиджаб

06 February 2019 11:58

Фигурното пързаляне е един от най-красивите зимни спортове. Състезателите трябва да покажат достатъчно умения и прецизност, за да се докажат пред журито. Един от тези доказани състезатели е 23-годишната Захра Лари, с нетипичен произход и нетипично облекло. Тя е първата фигуристка от световна класа, която се състезава, носейки традиционен хиджаб.

В Германия забраняват носенето на бурки в съда

19 October 2018 19:35

Горната камара на германския парламент - Бундесратът постигна съгласие за това да настоява пред долната камара - Бундестага, за забрана на носенето на бурки и други дрехи, закриващи лицето в германските съдилища, предаде ДПА, цитирана от БТА. В предложение, което ще бъде представено в Бундестага, Бундесратът заявява, че носенето на всякакви забрадки, бурки, маски и каски трябва да бъде забранено в съдилищата, защото подкопава способността на съда за установяване на фактите и на достоверността на свидетелските показания. Разрешението на свидетелите да закриват лицата си понастоящем зависи от преценката на всеки отделен съдия, но Бундесратът настоява за пълна забрана. Законодателният орган признава в днешното си решение, че забраната за жени мюсюлманки да носят забрадки в съда е нарушение на религиозните им права, но че това ограничение е по-маловажно от способността да съда да правораздава правомерно. Бундесратът представлява 16-те федерални провинции на Германия.

Швейцарски кантон забрани фереджетата

23 September 2018 18:45

Жителите на швейцарския кантон Санкт Гален гласуваха за забраната на носенето на фереджета в техния регион. Днес в Швейцария е ден за референдуми. На федерално ниво гражданите обсъждат възможността за забрана на продукти с ГМО и за това в Конституцията на страната да бъде вписан текст за изграждането на велоалеи. В същото време всеки кантон има право да постави на гласуване свои вътрешни въпроси. Именно от това се възползваха жителите на Санкт Гален. При активност около 40%, 67% поддържат инициативата да се забрани скриването на лице на обществени места, тъй като това може да представлява забраха за околните Аналогична забрана има и в съседния кантон Тичино. На федерално ниво швейцарските власти не приеха предложението за забрана на носенето на фереджета на обществени места в цялата страна. Затова всеки кантон сега сам решава дали жителите в него могат или не да носят фереджета.

Австрия готви национална забрана на шаловете за глава в детските градини и средните училища

11 September 2018 09:06

Австрийският министър на образованието Хайнц Фасман коментира законопроектът за забрана за носене на шалове за глава на детските градини и началните училища. Той добави, че все още не е ясно колко момичета носят шалове за глава в тези институции, предаде агенция "Анадолу". Въпреки това забраната не е обвързана с броят им, а със смисълът на действието, заяви той. Тази забрана трябва да бъде наложена в защита на момичетата и свободното образование, добави Фасман. "Не сме само аз